Kronekurs

Advarer: - Kan svekke kronekursen

Etter å ha vært historisk svak har krona styrket seg litt den siste tida. Dersom renta ikke økes nok, kan kronekursen svekkes igjen, advarer økonomer.

USIKKER KRONEKURS: Selv om det skulle bli renteheving på torsdag, er det usikkert om krona vil styrke seg. Foto: Gorm Kallestad / NTB
USIKKER KRONEKURS: Selv om det skulle bli renteheving på torsdag, er det usikkert om krona vil styrke seg. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

I slutten av mai var euroen oppe i 12 kroner - noe som ikke hadde skjedd siden mars 2020.

Nå har krona styrket seg litt igjen. I skrivende stund må man ut med 11,68 kroner for én euro.

Den nye styringsrenta kunngjøres av Norges Bank på torsdag. Dette vil være svært avgjørende for kronekursen.

- Nå er det en forventning i markedet om at renta vil heves med et halvt prosentpoeng, og det har nok allerede bidratt til en litt sterkere kronekurs, sier sjeføkonom i Sparebank 1 Elisabeth Holvik, og legger til:

- Dersom renta da bare heves med 0,25 prosentpoeng, kan det faktisk svekke krona ytterligere.

- Ligger bakpå

Den svake kronekursen skyldes blant annet at Norges Bank har vært seinere ute med rentehevingene enn mange andre sentralbanker.

- Man ser at Norges Bank har blitt oppfattet som å ligge litt bakpå fordi de heller har holdt rentene litt nede i forhold til andre sentralbanker. Da risikerer man å få et stempel om at de bare venter og venter, sier Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken.

Han mener en dobbel renteheving må til for å styrke krona. Det er Elisabeth Holvik i Sparebank 1 også enig i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.