I slutten av mai var euroen oppe i 12 kroner - noe som ikke hadde skjedd siden mars 2020.
Nå har krona styrket seg litt igjen. I skrivende stund må man ut med 11,68 kroner for én euro.

Sterkeste på over en måned
Den nye styringsrenta kunngjøres av Norges Bank på torsdag. Dette vil være svært avgjørende for kronekursen.
- Nå er det en forventning i markedet om at renta vil heves med et halvt prosentpoeng, og det har nok allerede bidratt til en litt sterkere kronekurs, sier sjeføkonom i Sparebank 1 Elisabeth Holvik, og legger til:
- Dersom renta da bare heves med 0,25 prosentpoeng, kan det faktisk svekke krona ytterligere.

- Ligger bakpå
Den svake kronekursen skyldes blant annet at Norges Bank har vært seinere ute med rentehevingene enn mange andre sentralbanker.
- Man ser at Norges Bank har blitt oppfattet som å ligge litt bakpå fordi de heller har holdt rentene litt nede i forhold til andre sentralbanker. Da risikerer man å få et stempel om at de bare venter og venter, sier Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken.

Advarer nordmenn: Venter dobbeltsmell
Han mener en dobbel renteheving må til for å styrke krona. Det er Elisabeth Holvik i Sparebank 1 også enig i.
- Hvis markedet begynner å tro at Norges Bank skal sette rentene videre opp, og gjøre alt for å få ned inflasjonen, vil det skape en trend med sterkere tillit til den norske krona, forklarer hun.
Det er altså signaleffekten av å være handlekraftig overfor inflasjonen, ikke rentehevingen direkte, som bidrar til en styrket krone.

- Da har vi et større problem
Samtidig er det ikke bare rentene som har bidratt til den historisk svake kronekursen.
- Det underliggende problemet er at vi, sett bort fra olje, eksporterer mindre enn vi importerer. Det skyldes at vi i mange år har hatt en høyere lønnsvekst enn andre land, noe som har svekket konkurransekraften til norske bedrifter, forklarer Holvik.
Billigere ferie
Lykkes Norges Bank i å styrke krona, vil det bli dyrere for de som har lån. Samtidig blir det billigere å være nordmann i utlandet.
- Effekten på inflasjonen kan man merke fra et halvt år utover. Men med tanke på feriebudsjettet og på kjøpekraften vil effekten være umiddelbar. Nordmenn på ferie i sommer kan merke styrket krone, forteller Nils Kristian Knudsen.