Russlands invasjon av Ukraina:

Advarer: «Katastrofale konsekvenser»

Russlands president Vladimir Putin vedgår at sanksjonene forårsaker skade på den russiske økonomien, men mener konsekvensene er større for landene som har innført sanksjonene.

ADVARSEL: President Vladimir Putin advarer mot «katastrofale konsekvenser» for verdens energimarkeder hvis Vesten innfører ytterligere sanksjoner mot Russland. Foto: AFP / NTB
ADVARSEL: President Vladimir Putin advarer mot «katastrofale konsekvenser» for verdens energimarkeder hvis Vesten innfører ytterligere sanksjoner mot Russland. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under et TV-sendt regjeringsmøte fredag advarte president Vladimir Putin mot «katastrofale konsekvenser» for verdens energimarkede hvis Vesten innfører ytterligere sanksjoner mot Russland.

Det melder Financial Times.

Putins advarsel er et svar på G7-landenes diskusjoner om å innføre et pristak på russisk olje. Tiltaket har til hensikt å strupe Russlands oljeinntekter, og i forlengelsen den russiske stats økonomiske evne til å fortsette den brutale krigføringen i Ukraina.

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

Putins advarsel

I talen erkjente Putin at Vestens sanksjoner mot Russland forårsaker skade på den russiske økonomien, men hevdet også at Vesten risikerer å gjøre større skade på sine egne økonomier ved å innføre flere sanksjoner mot russisk energieksport.

Han viste til den raskt stigende inflasjonen i Vesten som belegg for sine påstander.

- Alt dette avslører, nok en gang, at sanksjoner mot Russland forårsaker vel så mye skade på de landene som innfører dem, sa den russiske presidenten, ifølge Financial Times.

Deretter avleverte Putin sin dystre advarsel:

- Ytterligere bruk av sanksjoner kan forårsake enda alvorligere konsekvenser, uten å overdrive, katastrofale konsekvenser for det globale energimarkedet.

HACKET: I desember 2020 ble Hurtigruten angrepet av ukjente hackere. Dagbladet kan nå avsløre hvem som sto bak angrepet. Hackerne er fortsatt på frifot. Video: Britisk politi. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Enorm prisstigning

Prisstigning på energi er nettopp en av driverne av inflasjonen som oppsto i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina. Også mavaretprisene har økt.

I Eurosonen har prisveksten for energi er på hele 41,9 prosent, mens matprisene har steget med 8,9 prosent.

Energiprisene kan stige enda mer hvis Vesten innfører ytterligere sanksjoner på russisk olje og/eller gass, og betraktelig mer hvis Russland i møte med sanksjonene bestemmer seg for å kutte sin energieksport til Europa.

Analytikere ved finansbanken JPMorgan advarer om at oljeprisen kan stige til hele 380 dollar for fatet hvis Russland kutter oljeeksporten for å straffe Vesten for sanksjonene.

Til sammenlikning er prisen for et fat med olje i dag mellom 105 og 110 dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer