Taiwan

Advarer Kina

Taiwans økonomiminister kommer med en tydelig advarsel til Beijing: En krig eller blokade mot Taiwan vil slå knallhardt tilbake på deres egen økonomi. Samtidig retter hun en utstrakt hånd til norsk havvind.

STORE KONSEKVENSER: Taiwans økonomiminister Wang Mei-hua sier at en krig mellom Taiwan og Kina vil få «ugjenopprettelige negative innvirkninger på den globale økonomien». Foto: Daniel Shih / AFP / NTB

STORE KONSEKVENSER: Taiwans økonomiminister Wang Mei-hua sier at en krig mellom Taiwan og Kina vil få «ugjenopprettelige negative innvirkninger på den globale økonomien». Foto: Daniel Shih / AFP / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TAIPEI, TAIWAN (Dagbladet): - Jeg tror at de fleste land i verden nå har en klar forståelse av viktigheten av Taiwans økonomi i globale forsyningskjeder. Hvis vi rammes av krig, vil det få ugjenopprettelige negative innvirkninger på den globale økonomien.

Det sier Taiwans økonomiminister Wang Mei-hua i et pressetreff med europeiske medier, deriblant Dagbladet, i forrige uke.

Folkerepublikken Kina gjør krav på Taiwan. Taiwan har egne folkevalgte styresmakter, men har ikke formelt erklært uavhengighet fra Kina.

Tidligere i år uttalte CIA-direktør William Burns ved flere anledninger at amerikansk etterretning tilsier at Kinas øverste leder Xi Jinping har instruert Kinas væpnede styrker om å være klare til å ta Taiwan med makt innen 2027. Det skrev blant andre nyhetsbyråene Reuters og AP.

TAIWANSTREDET: Taiwan - offisielt kalt Republikken Kina - og Folkerepublikken Kina ligger på hver sin side av Taiwanstredet. Den taiwanske øya Kaoteng ligger bare litt over 9 kilometer fra Fastlands-Kina. Foto: Store norske leksikon
TAIWANSTREDET: Taiwan - offisielt kalt Republikken Kina - og Folkerepublikken Kina ligger på hver sin side av Taiwanstredet. Den taiwanske øya Kaoteng ligger bare litt over 9 kilometer fra Fastlands-Kina. Foto: Store norske leksikon Vis mer

Advarer

På et pressetreff hvor Dagbladet deltok i forrige uke, sa imidlertid Taiwans utenriksminister Joseph Wu at en krig med Kina for øyeblikket ikke framstår som «nært forestående eller uunngåelig», og at det ikke ser ut til at Kina gjør forberedelsene som er nødvendige for en fullskala offensiv.

Like fullt: Muligheten eksisterer, understreket han.

- Krig vil være en katastrofe for mange mennesker, ikke bare for Taiwan. Krig vil også være en katastrofe for den kinesiske økonomien. De vil lide enormt, tror jeg. Også verdenssamfunnet vil lide, sier Wu da han møter pressen dagen etter økonomiminister Wang.

En av flere måter Beijing kan bruke makt mot Taiwan, er en blokade mot øyas havner og flyplasser.

- Hvis Kina gjennomfører en blokade eller embargo mot Taiwan, vil det trolig påvirke Kina selv - på to måter, sier økonomiminister Wang.

Først og fremst, mener ministeren, fordi havområdene rundt Taiwan utgjør en viktig transportrute.

- En blokade vil definitivt ikke bare påvirke Taiwan, men også Japan, Korea - og Kina selv. For mange av Kinas viktige ressurser, inkludert energi og mat, fraktes sjøveien.

- VIL LIDE: - Krig vil også være en katastrofe for den kinesiske økonomien. De vil lide forferdelig, tror jeg, sier Taiwans utenriksminister Joseph Wu. Foto: Johannes Fjeld / Dagbladet
- VIL LIDE: - Krig vil også være en katastrofe for den kinesiske økonomien. De vil lide forferdelig, tror jeg, sier Taiwans utenriksminister Joseph Wu. Foto: Johannes Fjeld / Dagbladet Vis mer

- Vil koste Kina

Store deler av handelen mellom Taiwan og Kina dreier seg om innsatsvarer eller halvfabrikata, ifølge ministeren - som databrikker og relaterte produkter.

- Mange varer produseres i Kina, ved hjelp av halvfabrikata eller innsatsvarer fra Taiwan, sier Wang.

En eventuell blokade vil hindre slike varer fra å nå Kina, som igjen vil kunne hindre landets industri fra å produsere en rekke produkter - for eksempel iPhone - ifølge økonomiministeren.

- Kina trenger disse produktene fra Taiwan for å fortsette sine egne økonomiske aktiviteter. Vi tror at dette ville ha kostet Kina en vesentlig andel av deres egen økonomi. Og på den andre siden: Hvis Kina innfører en blokade, er jeg sikker på at de fleste land i verden ikke vil se pent på det.

Da Tawians president Tsai Ing-wen vant valget i 2016, sto Kina for mer enn 40 prosent av Taiwans totale eksport, ifølge Wang.

Hun forteller at Taiwan har innført tiltak for å bedre handelsrelasjonene mellom Taiwan og en rekke land i Sør- og Sørøst-Asia, samt Australia og New Zealand.

- Vi vil ikke putte alle eggene våre i én kurv.

Taiwan er verdensledende i produksjonen av halvledere, som brukes til å lage databrikker til blant annet datamaskiner, mobiltelefoner, biler og mer.

Per mars i år sto landet for 60 prosent av produksjonen av verdens halvledere - og hele 90 prosent av de aller mest avanserte typene halvledere, ifølge The Economist.

ADVARER: - Hvis vi rammes av krig, vil det få ugjenopprettelige negative innvirkninger på den globale økonomien, sier Taiwans økonomiminister Wang Mei-hua. Foto: Johannes Fjeld / Dagbladet
ADVARER: - Hvis vi rammes av krig, vil det få ugjenopprettelige negative innvirkninger på den globale økonomien, sier Taiwans økonomiminister Wang Mei-hua. Foto: Johannes Fjeld / Dagbladet Vis mer

Utstrakt hånd til Norge

Norge har ikke diplomatiske forbindelser med Taiwan.

I 2010 mottok den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo Nobels fredspris. Det førte til en seks år lang isfront mellom Norge og Kina.

Først i 2016 ble normale diplomatiske og politiske forbindelser gjenopprettet, da Norge og Kina kom med en felles erklæring om «normalisering av bilaterale relasjoner».

På spørsmål fra Dagbladet, sier Wang at hun ikke tror at Norge og Kinas kompliserte nyere historie i stor grad vil være til hinder for økonomisk samarbeid mellom Norge og Taiwan.

I november besøkte en delegasjon fra landets økonomidepartement Norge for å delta på næringslivsarrangementet Taiwan-Norway Offshore Wind Forum.

- Taiwan har gått med full kraft inn i utviklingen av fornybar energi og de relaterte sektorene. Det er en av våre høyeste prioriteter. Havvind er en teknologi som er veldig passende for Taiwans klima, sier Wang.

Taiwan benytter seg av havvind-teknologi fra mange europeiske land - inkludert Norge, forteller hun.

- Derfor har vi omfattende kommunikasjon og møter med våre venner i EU - som tror at også Norge spiller en veldig viktig rolle i Taiwans havvinds-forsyningskjede, da mange norske selskaper for øyeblikket jobber i Taiwan.

Foto: Johannes Fjeld / Dagbladet
Foto: Johannes Fjeld / Dagbladet Vis mer

- En rolle å spille

Taiwan-Norway Offshore Wind Forum var et initiativ fra stiftelsen Norwegian Energy Partners (NORWEP), som bistår norske energiselskapers eksportsatsinger.

Overfor Dagbladet forteller Eirik Ellingsen, havvind-direktør for Asia i NORWEP, at den taiwanske delegasjonen først ble invitert til arrangementet International Energy Forum, som NORWEP arrangerte i Oslo i november.

To dager seinere arrangerte NORWEP Taiwan-Norway Offshore Wind Forum sammen med NORCE og Universitetet i Stavanger, hvor flere bedrifter i Stavanger også ble invitert, forteller han.

- Med den bakgrunnen vi har fra olje- og gass, særlig på ingeniør-, logistikk- og installasjonssiden, har vi en rolle å spille i Taiwan framover - som vi har i Japan, Korea og Australia, og etter hvert også Vietnam og Filippinene. Japan, Korea og Taiwan er de landene i Asia som er attraktive akkurat nå, sier Ellingsen til Dagbladet - og legger til:

- Det er god og økende interesse fra norske bedrifter for Asia generelt - men spesielt disse landene.

- Business for Norge

NORWEP har gjennomført to delegasjonsreiser til Taiwan i 2023, og arrangerer en ny allerede i mars, forteller Ellingsen.

- Vi har et ganske tett samarbeid med Taiwan - som de selvfølgelig også har med alle EU-land. Vi konkurrerer jo med danskene og hollenderne. Men om det er business å skape for norske bedrifter i Taiwan? Ja.

Taiwan har kommet «rimelig langt» når det gjelder havvind, ifølge Ellingsen.

- Lenger enn de fleste i Asia. Nå ser de på flytende offshore-vind i Asia. Når vi har den største og eneste operative flytende havvindparken i Norge (Equinors Hywind Tampen, red.anm.), er de interessert i å se om det er norske bedrifter med erfaring derfra, som ønsker å være med på et løp i Taiwan. Men det er det opp til bedriftene å bedømme.

Denne artikkelen er støttet av den uavhengige tsjekkiske Bakala-stiftelsens Taiwan Reporting Project. Taiwan Reporting Project er støttet med et stipend fra USAs utenriksdepartement.

Verken Bakala-stiftelsen eller andre eksterne aktører har vært redaksjonelt involvert i arbeidet.