Advarer kraftig mot kupp-triks

- Det vi har sett, særlig enkelte steder i Oslo, er at seks-syv prosent av visninger på eiendommer, er blitt avlyst. Det er et veldig høyt tall, sier eiendomstopp.

RISIKERER SMELL: Når det er rift om boligene, vil enkelte kjøpere prøve å ta en snarvei. Nå advarer boligtopp mot å gå på limpinnen. Illustrasjonsfoto: Rolf Øhman / NTB
RISIKERER SMELL: Når det er rift om boligene, vil enkelte kjøpere prøve å ta en snarvei. Nå advarer boligtopp mot å gå på limpinnen. Illustrasjonsfoto: Rolf Øhman / NTB Vis mer
Publisert

- Det er for tida unormalt lite boliger til salgs over hele landet, og i deler av Oslo er det for eksempel helt tomt for enkelte leilighetstyper, sier daglig leder i DNB Eiendom, Terje Buraas.

De siste tolv månedene har vært sterkt preget av et boligbonanza i Norge. Lave renter, enorm etterspørsel og en noe begrenset tilbudsside, har ført til eksplosiv prisvekst på landsbasis, og særlig i hovedstaden.

Ifølge ekspertene skal pilene - til jubel for noen og et hjertesukk for andre - fortsette ferden oppover.

- Så lenge renta er lav vil vi ha et sterkt prispress, og vi må belages oss på at boligprisene fortsetter oppover i alle fall fram til de første rentehevningene til Norges Bank, fortsetter Buraas.

- Veldig høyt

Det er flere årsaker til at markedet nærmest er tømt for boliger: Mange har tatt grep og innsett at det er mer lønnsomt å eie enn å leie. Flere ønsker ikke å selge før man har kjøpt nytt, i frykt for å stå uten bolig. I tillegg lar nybyggprosjekter vente på seg.

LUKSUSLEILIGHETER: Dagbladet reiser til Dubai for å se etter leiligheter som nordmenn eier i skjul for norske skattemyndigheter. Reporter: Eiliv Frich Flydal. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

I Oslos pressområder sitter altså selgerne med det sterkeste kortet på hånda. Nå advarer boligtoppen mot å gå på limpinnen.

- Det vi har sett, særlig enkelte steder i Oslo, er at seks-syv prosent av visninger på eiendommer i en bestemt periode, er blitt avlyst. Det er et veldig høyt tall, sier Buraas.

- Utrolig lite lønnsomt

Ifølge DNB-toppen skyldes det trolig et fenomen som nærmest har fått sin renessanse de siste månedene, såkalt «kupping».

Det innebærer at en interessent smeller til med et bud direkte til selger, utenom megler. Er budet forlokkende nok, blir boligen solgt, og får ikke testet seg i en budrunde.

Det er en kardinalfeil fra selgers side, mener Buraas.

- Når det er rift om boligene, vil enkelte kjøpere prøve å ta en snarvei. Dette er et instrument for å få objektet billigere enn i en budrunde, og ingenting annet. Da er det vår jobb å få selgeren til å forstå at det normalt sett er utrolig lite lønnsomt å slå til, særlig når gårdsplassen er full av interessenter.

- Selger med rabatt

- Når kan det lønne seg å godta et kuppforsøk?

- Det lurer jeg også på. Det tilfellet har jeg fortsatt til gode å erfare, og jeg har vært i bransjen i 30 år.

Likevel velger flere å trosse rådet fra meglerne.

- Det er klart, til syvende og sist er det din bolig, og vi kan kun komme med våre anbefalinger. Enkelte begrunner godtatte kuppsalg med: «Ja, men vi likte de folka der». Vi får ikke gjort noe med det, men mest sannsynlig har selger solgt med rabatt.

ØKER VERDIEN: Boligstylist Nicoline Green avslører branjetriksene som kan øke salgsverdien på din bolig med en årslønn. Video: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

- Fryktelig komplisert

Kupptrenden underbygges også gjennom tall fra markedsplassen FINN Eiendom. En fersk oversikt viser at andelen kuppede boliger i januar 2021 ligger på 10,75 prosent i Oslo mot et snitt på 5,2 prosent fra 2015–2020. Det skriver Finansavisen.

- Vi ser mer enn en dobling av kupping hittil i januar, mot snittet av de årene vi har sammenlignbar statistikk, sier produktdirektør i FINN Eiendom, Jørgen Hellestveit, til avisa.

Buraas advarer om at det ikke bare er kroner og øre som står på spill, men at du selv står ansvarlig for å sjekke eksempelvis kjøpers finansiering.

- Vår oppgave, når vi har kontrollen, er å sjekke finansiering. Vi har klare rutiner og går opp hvitvaskingsregelverk og lignende. Alt dette er fryktelig komplisert når man går kuppveien. Det er fristende å bli raskt ferdig, men man vet ikke om det i det hele tatt kommer penger på bordet.

Flere skal inn

Onsdag legger Eiendom Norge fram boligprisstatistikken for januar. Både Nordea og DNB tror at den gode stemningen i boligmarkedet vil fortsette i 2021.

En sterk indikator er etterspørselen etter lån og finansieringsbevis.

I januar alene har DNB Eiendom registert en økning på rundt 20 prosent i antall kunder som har fått utbetalt boliglån mot samme periode i fjor. Tilsvarende lik økning ser selskapet i antallet som har søkt om finansieringsbevis de første ukene i 2021.

- Bekymret

Deler av gruppa kan imidlertid støte på utfordringer.

- Det er veldig lite nybygg som ligger ute for salg, og vi er bekymret for at altfor få prosjekter kommer ut i markedet den kommende tiden.

Han skyter inn:

- Nybygg bidrar normalt til å balansere etterspørselen i markedet og fungerer på mange måter som en prisregulator. Når vi vet at det er planlagt altfor lite nybygg de kommende årene, tror vi det kan bidra til å presse boligprisene ytterligere opp.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets peker samtidig på en urovekkende tendens.

- Vi ser allerede at gjeldsveksten blant husholdningene igjen stiger. En allerede høyt forgjeldet befolkning vil da blir enda mer forgjeldet. Norges Bank er bekymret for en slik utvikling, og vil derfor ikke vente for lenge før de starter med renteoppgang. Samtidig vil ikke sentralbanken heve renta før det er klare tegn til normalisering i økonomien, sier hun i en kommentar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer