Tyskland sliter

Advarer: - Langvarig utfordring

Europas økonomiske lokomotiv har parkert. Det går ikke over med det første, innrømmer statsministeren.

LANGVARIG: Tysklands statsminister Olaf Scholz sier landet står overfor en langvarig utfordring for å tiltrekke seg faglærte arbeidere. Foto: Annegret Hilse/Reuters/NTB
LANGVARIG: Tysklands statsminister Olaf Scholz sier landet står overfor en langvarig utfordring for å tiltrekke seg faglærte arbeidere. Foto: Annegret Hilse/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Å tiltrekke seg nok faglærte arbeidere er en av de største utfordringene Tyskland står overfor de kommende tiåra, mener tyskernes statsminister Olaf Scholz.

Tyskland er Europas største økonomi, men landet er ikke lenger det lokomotivet vi har blitt vant til. Tvert om viste det seg nylig at tysk økonomi sto på stedet hvil med en sesongjustert vekst på 0,0 prosent fra første til andre kvartal i år.

Skummel cocktail

Landet sliter med en trippel skummel cocktail som består av høye energipriser, økende gjeldsbyrde og laber handel med den viktigste økonomiske partneren - Kina.

På toppen av alt dette kommer det smertefulle faktum at tysk industri og landet som sådan nå får svi for sin tidligere avhengighet av russisk gass.

Dermed kom også utfasingen av atomkraftverkene på et dårligst mulig tidspunkt.

Utdanning og innvandring

Nå mener statsminister Scholz at han øyner en løsning:

- Tyskland må gjøre alt de kan for å sikre at unge får god yrkesopplæring, gi videreutdanning til de som allerede er del av arbeidsstyrken og tiltrekke seg faglærte fra utlandet, sa Scholz på et fabrikkbesøk øst i Tyskland torsdag.

Hans regjering har foreslått en ny lov som skal gjøre det lettere for folk med gode jobbmuligheter å komme til Tyskland, og Scholz løftet fram denne loven som et skritt i riktig retning.

Scholz sa imidlertid at han heller vil møte en mangel på faglærte arbeidere enn vedvarende høy arbeidsledighet, noe som har vært et problem særlig i Øst-Tyskland.

- Dette er selvfølgelig et emne som berører alle, sa Scholz til arbeiderne han møtte.

Parkert

I årets første kvartal krympet økonomien med 0,1 prosent, og i de siste tre månedene i 2022 gikk økonomien tilbake med 0,4 prosent.

Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at én av verdens store økonomier kommer til å krympe i år: Tyskland.

Tysk økonomi skiller seg på mange måter fra andre vestlige land, med en stor avhengighet av eksportrettet industri.

Fabrikkindustrien sto for hele 19 prosent av landets bruttonasjonalprodukt i 2021. Det er en andel som er dobbelt så stor som i USA, Storbritannia og Frankrike, ifølge Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

«Slowcession»

Tungindustrien som produserer metall, glass, biler og kunstgjødsel, krever enorme mengder energi. Etter at Ukraina-krigen tok til i februar 2022, sank produksjonen i den energikrevende industrien med nær 20 prosent, ifølge IMF.

Likevel – stillstanden likner ikke helt på en klassisk resesjon, fordi det er lav arbeidsledighet og nok av penger å tjene for dem med ettertraktede ferdigheter.

I mai var arbeidsledigheten på 2,6 prosent, langt under eurosonens 6,5 prosent. Eurosone-økonom Carsten Brzeski i finanskonsernet ING omtaler situasjonen som «slowcession», som innebærer at økonomien sitter fast mellom stagnasjon og resesjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer