Jan Christian Vestre:

Advarer matvarebransjen: - Det er alvor

Næringsministeren jubler over at prisveksten avtar, men mener dagligvarebransjen er langt fra «friskmeldt».

KLAR FOR KAMP: Jan Christian Vestre byr dagligvarebransjen opp til dans. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
KLAR FOR KAMP: Jan Christian Vestre byr dagligvarebransjen opp til dans. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert

ARENDALSUKA (Børsen): Kassalappen har i lang tid vært unormalt høy, og matvareprisene har vært i tet når det gjelder å presse den generelle prisveksten i taket.

Forrige uke kom det imidlertid ferske tall som viser at prisveksten er i ferd med å avta. Fra juli i fjor til juli i år har prisene steget med 5,4 prosent, en kraftig nedgang fra måneden før - hvor prisveksten var på 6,4 prosent.

Veksten i matvareprisene har også dempet seg, men var fortsatt på elleville 8,9 prosent. Det gir grunn til å juble, men ikke til å senke skuldrene, mener næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

- Hele bransjen må være forberedt på at jeg mener det er alvor, og at vi tar denne kampen på vegne av folk i Norge. De kommer til å merke at det blir endringer. De første endringene har de allerede sett, og det kommer til å bli flere de neste to åra, lover han fra et folketomt partytelt som skjermer for duskregnet.

«De tre store»: - For mye makt

Vestre er naturlig inventar på Arendalsuka, hvor politikere, næringsliv og presse samles hvert år for å diskutere og mingle. I desember i fjor varslet han dagligvarebransjen om at regjeringa skulle ta grep, spesielt for å hanskes med konkurransesituasjonen som har blitt kraftig kritisert.

«MATBARON»: Slik forholder Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000 seg til folk som kaller han en «matbaron» mens prisen på dagligvarer øker. Reporter: Lars Martin Gime / video: Lars Eivind Bones Vis mer

Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop er «de tre store» i bransjen, og dermed er dagligvaremakta fordelt på noen få.

- Dagligvaremarkedet er dessverre fremdeles er preget av for lite konkurranse. Det er for få og dominerende aktører som har for mye makt. I enhver velfungerende økonomi så er det jo bra at det er konkurranse om kundene. Da får vi sannsynligvis bedre utvalg og sannsynligvis lavere priser, sier næringsministeren.

Derfor har regjeringen har satt til verks flere tiltak for å øke konkurransen i bransjen, etter at Vestre i våres lanserte sin såkalte tipunktsplan.

- For eksempel kan ikke dagligvareaktører hindre en konkurrent i å etablere seg i samme bygg den dagen de flytter ut. Det vil ha effekt med en gang vi innfører det, og det gjør vi nå. Blant de større tiltakene er at konkurransetilsynene får større muskler. Det vil si at de kan gripe inn tidligere, noe som vil senke terskelen for når konkurransetilsynene kan engasjere seg hvis de ser at det er aktiviteter eller forhold i et marked som ikke er bra, forklarer han.

JUKSELAPP: Næringsministeren gir seg selv en hjelpende hånd, og har notert de ferske prisveksttallene på lanken. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
JUKSELAPP: Næringsministeren gir seg selv en hjelpende hånd, og har notert de ferske prisveksttallene på lanken. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Avslører kjeft

Vestre røper at oppgjøret hans med bransjen har møtt sterke reaksjoner.

- I vinter oppfordret jeg dagligvareaktørene sterkt til å ikke øke prisene noe mer enn det som er nødvendig. Og da fikk jeg høre det, for å si det slik. For det er liksom ikke næringsministeren sin jobb å mene noe om at prisene blir som de blir, forteller han.

Noe næringsministeren åpenbart ikke er enig i, og han fortsetter å mene sitt om matvareprisene.

- De må tåle en debatt om dette. Jeg opplever at enkelte av tiltakene har vært omdiskuterte, som forslaget vårt om å regulere prisdiskriminering - regler som gjør det vanskeligere for de største aktørene å kare til seg enda bedre innkjøpsbetingelser enn de mindre aktørene, sier han.

- På den måten blir det vanskelig for nye aktører å komme inn i markedet fordi marginene er små. Det har jo skapt sterkt engasjement, vil jeg si, og da ser jeg at det mobiliseres kraftig. Og der har ikke regjeringen tatt endelig stilling til hva vi skal gjøre med det.

Vestre understreker at dialogen med bransjen er god, men lover at han ikke vil nøle med å innføre nye tiltak dersom det vil vise seg nødvendig.

- Jeg har ikke tenkt å gi meg før vi kan si at konkurransesituasjonen i dagligvaremarkedet er friskmeldt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer