Advarer mot å fly

Smittevernsekspert fraråder unødvendige flyreiser etter nye corona-utbrudd.

FRYKTER UTBRUDD: Smittevernekspert frykter flere utbrudd, og fraråder flyreiser. Her blir passasjerer desinfisert etter ankomst på en flyplass i Indonesia. Foto: Antara Foto/via REUTERS.
FRYKTER UTBRUDD: Smittevernekspert frykter flere utbrudd, og fraråder flyreiser. Her blir passasjerer desinfisert etter ankomst på en flyplass i Indonesia. Foto: Antara Foto/via REUTERS. Vis mer
Publisert

Danmark og Norge er de nyeste tilskuddene til listen over land med bekreftet corona-smitte.

Smittevernsekspert i WHO, Johan Giesecke, frykter nå at flere skal bli smittet på fly, og advarer mot unødvendige reiser.

– Slik det er nå synes jeg ikke at man skal reise om man ikke må, sier Giesecke til Svenska Dagbladet.

– Tidlig å fraråde

Gunnar Hasle, lege og spesialist ved Reiseklinikken, forteller at fly og flyplasser er utsatte steder å oppholde seg fordi man ikke kan vite hvor alle passasjerene har vært. Hasle vil likevel ikke fraråde helt å reise riktig enda.

– Reiser mellom to land som ennå ikke har utbrudd er litt tidlig å fraråde, sier han.

Man skal likevel være bevisst på at man kan bli smittet på flyet.

– Den resirkulerte luften skal være filtrert, men jeg vet ikke hvor effektivt filteret er mot dette viruset. Man kan være utsatt for smitte fra dem som sitter i nærheten.

Anbefaler munnbind

- Du trenger ikke å avbestille nært forestående reiser til steder hvor det ikke er spredning av coronavirus, men jeg ville ikke satt meg ned nå og bestilt en større utenlandsferie i mai, sa Hasle til Dagbladet, onsdag.

Er du likevel nødt til å fly, så finnes det noen tiltak man kan gjøre for å minske risikoen for det fryktede viruset som hittil har krevd 2800 liv, og smittet ytterligere 84 000 verden over. Hasle sverger til god håndhygiene, spritbasert hånddesinfeksjonsmiddel og munnbind.

- Helsemyndighetene sier det ikke hjelper med munnbind, men jeg vet ikke om jeg henger med på den. Men munnbindet må sitte stramt og må klemmes til så det passer over neseryggen så det ikke kommer luft imellom, sier han.

Folkehelseinstituttet skriver på sine hjemmesider at det er begrenset med informasjon om smittespredning i de nyeste landene, men at man kan regne med nye tilfeller. Folkehelseinstituttet fraråder ikke å reise, men anbefaler å unngå kontakt med syke personer og ha god håndhygiene.

Frankrike melder fredag om 20 nye tilfeller av coronasmitte i landet siden onsdag, skriver Washington Post. Myndighetene jobber nå med å lokalisere smittekilden. Flyplassen Charles de Gaulle skal angivelig være mistenkt som episenteret for utbruddet.

Corona i Norge

Onsdag kveld meldte Folkehelseinstituttet at en kvinne i Tromsø er satt i hjemmekarantene etter å ha fått påvist coronaviruset. Kvinnen er ifølge FHI frisk og viser ingen symptomer.

- Det gjøres individuelle vurderinger rundt grad av kontakt, men det anses som lite sannsynlig at personen har smittet andre, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet på pressekonferansen onsdag kveld.

I skrivende stund har det blitt meldt om sju smittede nordmenn, seks tilfeller er påvist i Norge, i tillegg til en norsk mann som er bosatt i Firenze i Italia.

I Oslo alene har 50 personer blitt satt i hjemmekarantene til prøvene for det nye coronaviruset er analysert, melder NTB. Prøver av de mulig smittede er sendt til Oslo for analyse. I Stavanger sitter det 18 personer i karantene i påvente av prøvesvar. Minst ti fylker skal ha personer i karantene

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer