Advarer mot boligløfte: - Dyster framtid

Boligforsker kaller Høyres plan om flere minileiligheter for «veldig uheldig». Vi må bort fra rigide regler, kontrer partiet.

KAN ENDRES: Høyre vil skrote leilighetsnormen som har forhindret utbygging av minileiligheter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN ENDRES: Høyre vil skrote leilighetsnormen som har forhindret utbygging av minileiligheter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

«Leilighetsnormen er død», skrev Oslo Høyres ordførerkandidat, Anne Lindboe, i Aftenposten i sommer.

Partiet gikk til valg på å endre boligpolitikken i Oslo, og skrote leilighetsnormen fra 2007.

Normen har hindret utbygging av leiligheter mindre enn 35 kvadratmeter i de fire indre bydelene. Nå kan den altså forsvinne, etter at Høyre gikk seirende ut av kommunevalget i hovedstaden.

Det får boligforsker Jon Guttu til å rope varsku:

- Det er fortsatt et stort antall ett- og toromsleiligheter i Oslo. Vi må ha en sammensetning av boliger som tiltrekker seg alle typer folk.

Han har blant annet forsket på hvordan minileiligheter påvirker bomiljøet.

Høyre mener det å bygge flere slike leiligheter vil bidra til at flere får oppfylt boligdrømmen. Les hele svaret lenger ned i saken.

HAR FULGT UTVIKLINGEN: Jon Guttu er arkitektutdannet har arbeidet flere år som boligforsker ved NBI (nå Sintef) og NIBR (nå OsloMet). Foto: Privat
HAR FULGT UTVIKLINGEN: Jon Guttu er arkitektutdannet har arbeidet flere år som boligforsker ved NBI (nå Sintef) og NIBR (nå OsloMet). Foto: Privat Vis mer

- Mange ubehageligheter

Guttu uttalte seg fredag i NRKs Politisk kvarter om samme tema. Der påpekte Høyres boligpolitiske talsperson, Mudassar Kapur, at halvparten av Oslos husholdninger består av én person.

Likevel mener boligforskeren at minileiligheter ikke er veien å gå.

- Det følger veldig mange ubehageligheter ved å bo på ett rom, sier Guttu og peker på:

  • Mangelfull oppbevaring og problemer med å holde orden.
  • Møbleringsmuligheter: Eiere av minileiligheter må gjerne velge mellom sittegruppe og spisebord.
  • Det er uheldig ikke å kunne lufte rommet man sover i.
  • Minileilighetene har ofte minimalt med sol og utsikt, men derimot mye innsyn.
Kristine Sofie Lærum fikk tilbudt denne boligen fra Nav. Ifølge henne krydde det av kakerlakker i hele leiligheten. Video: Kristine Sofie Lærum Vis mer

- Hjelper ikke

Til ett av sine forskningsprosjekter, snakket boligforskeren og arkitekt Lene Schmith med eiere av leiligheter under 45 kvadratmeter.

- Et fellestrekk er at alle vil finne seg noe større. Det er selvfølgelig vel og bra å komme seg inn på boligmarkedet, men det Kapur glemmer, er at en stor del av det som bygges blir kjøpt av investorer og blir utleieboliger.

- Kan ikke det å bo trangt være et dytt i rumpa til å kvitte seg med ting man ikke trenger?

- Tenk bare på hvor mange sko man trenger til de ulike sesongene. Det er ganske krevende å holde orden, spesielt når også bodplassen blir skrumpet inn til et minimum.

Mener dette er løsningen

Med Høyres planer kan det altså bli flere av denne typen leiligheter. Guttu er lite optimistisk.

- Vi går en dyster framtid i møte. Jeg synes det er en veldig uheldig utvikling at vi skal bygge flere leiligheter folk ikke vil bli boende i. Det påvirker bomiljøet negativt når man ikke har en kjerne av permanente beboere.

Hva mener så Guttu er løsningen på den stadig økende boligkrisa, der en nyutdannet sykepleier bare har råd til 1,5 prosent av boligene i Oslo?

For det første må det etableres seriøse utleiestiftelser, mener boligforskeren. Med en slik ordning må man levere boligen tilbake til stiftelsen når man flytter. All omsetning foregår gjennom stiftelsen.

- I tillegg må det bygges mange flere studentboliger, som godt kan være ikke-permanente minileiligheter. Det vil vesentlig lette boligmarkedet, sier Guttu.

I tillegg støtter boligforskeren ideen om en tredje boligsektor, slik både Danmark og Sverige har innført.

- Byrådet har skrevet mye fint om muligheten til å gå fra å leie til å eie, men de har ikke kommet særlig av gårde, selv om det skulle være en satsing.

- Rigide normer

Mudassar Kapur er forelagt kritikken fra Guttu, og understreker at Høyre er bekymret for at stadig flere sliter med å komme seg inn i boligmarkedet i pressområder.

- Derfor må vi bygge flere boliger som folk har råd til. I motsetning til rigide normer eller forbud vil en mer fleksibel praksis for leilighetsfordeling i enkeltprosjekter bidra til en variert boligsammensetning og vil kunne dempe prispresset. Det gjør at flere kan oppfylle boligdrømmen, sier den boligpolitiske talspersonen.

BOLIGPOLITISK TALSPERSON: Mudassar Kapur, her fra en spørretime i Stortinget.Foto: Terje Pedersen / NTB
BOLIGPOLITISK TALSPERSON: Mudassar Kapur, her fra en spørretime i Stortinget.Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Kapur er «overbevist om at kommunen kan finne gode løsninger i samspill med både innbyggere og utbyggere».

- Fullstendig bakpå

Han viser også til at de nylig har fremmet flere forslag i Stortinget som handler om raskere saksbehandling, regulering av flere boliger og forenkling av regelverk.

- Videre foreslår vi å slippe til flere krefter for å bygge studentboliger. Dette, kombinert med vårt forslag om styrking av leie til eie og deleie, vil sørge for at vi kan bygge mer og hjelpe flere, fastslår Kapur.

- Siden vi nå er i en situasjon der regjeringen er fullstendig bakpå i boligpolitikken håper jeg de andre partiene vil støtte våre forslag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer