Advarer mot «drastisk tiltak»

Det går mot bekmørke gater i Lillestrøm på nattetid. Nå advarer politiet og Trygg Trafikk.

SKAL MØRKLEGGES: Det går mot bekmørke gater i Lillestrøm på nattestid. Om vedtaket fra formannsskapet vedtats i kommunestyret vil gatebelysningen i Storgata og andre kommunale gater slås av i fire timer hver natt gjennom vinteren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKAL MØRKLEGGES: Det går mot bekmørke gater i Lillestrøm på nattestid. Om vedtaket fra formannsskapet vedtats i kommunestyret vil gatebelysningen i Storgata og andre kommunale gater slås av i fire timer hver natt gjennom vinteren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Onsdag stemte formannskapet i Lillestrøm kommune for å mørklegge både gågater og gater i boligstrøk gjennom vinteren, skriver MittLillestrøm.

Vedtaket, som også må behandles i kommunestyret før det er endelig, sier at veilys på kommunale veier skal slukkes på natta mellom klokka 01 og 05. Både ukedager og helger.

- Drastisk tiltak

Bakgrunnen for vedtaket er en innstilling fra kommunedirektøren, og årsaken er de skyhøye strømprisene. Å skru av gatelysene er et av flere energibesparende tiltak som ble vedtatt.

Skulle vedtaket gå gjennom i kommunestyret i sin nåværende form, betyr det blant annet at hele gågata i Lillestrøm blir mørk etter klokka 01 - også i helgene.

Venstre, som var det eneste partiet som stemte mot forslaget, advarer mot konsekvensene av et slikt vedtak.

- Vi synes det er et veldig drastisk tiltak, spesielt med tanke på folks trygghet og trafikksikkerhet. Vi mener at belysning er et viktig trygghetstiltak i gågata, og det samme problemet gjelder i alle sentrumsområder og knutepunkter i kommunen, sier Venstres gruppeleder, Boye Bjerkholt.

Skeptisk politi

Venstre og Bjerkholt får støtte for sine bekymringer fra både Trygg Trafikk og politiet. Christoffer Solstad Steen, pressesjef i Trygg Trafikk, ber om at kommunen beholder veibelysningen i så stor grad som mulig.

- Flere internasjonale studier har vist at gatebelysning reduserer sjansen for personskader i gjennomsnitt med 21 prosent i mørket, sier Solstad Steen.

Fungerende seksjonsleder for nærpolitiet i Øst politidistrikt, Trond Erlend Hofsli, håper på sin side at sentrumsgatene kan ha noe lys, og spesielt i helgene.

- Om det fører til mer kriminalitet å mørklegge gatene er vanskelig å svare på, men at det kan bli vanskeligere å oppdage kriminalitet kan en ikke se bort fra, sier Hofsli, som understreker at politiet ikke ønsker mørkelegging av gatene.

Bekymrede politikere

Selv om kommunedirektørens forslag gikk gjennom, er det også bekymring fra dem som stemte for sparegrepet. Det framkommer også av formannskapets vedtak, der de i tillegg til mørklegging av gater vedtok å droppe islegging av en kunstisbane, og også sa ja til å droppe kunstsnø ved to alpinanlegg.

«Ved vurdering av å skru av gatelys på natta bør det hensynstas at det er mer aktivitet ute på kveld/natt til lørdag og søndag. Det bør også vurderes hvorvidt det er mulig å etablere bevegelsessensorer slik som på FV 118 Sarpsborgveien ved Råde kirke», heter det i vedtaket fra formannskapet.

Sparegrep fra Oslo

Lillestrøm er på ingen måte den eneste kommunen som tar sparegrep for å ikke blø penger gjennom vinteren.

I oktober la Oslo fram sin strømspareplan. Der framgikk det blant annet at innetemperaturen i kommunale kontorer skal settes ned til maks 20 grader, skriver NTB.

Også på skoler, i barnehager og i flerbrukshaller skal temperaturen ned, men her er 20 grader minimum.

Også her vurderer man mørklegging, men det dreier seg i første omgang om at noen skiløyper kan bli mørklagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer