Strømkrisa:

Advarer mot egen kriseplan

Dersom regjeringen - mot formodning - skulle klare å begrense strømeksporten gjennom utenlandskablene, kan strømkrisa bli enda verre, skriver NVE i sin faglige vurdering til Olje- og energidepartementet.

ILLUSTRASJONSFOTO: Dersom regjeringen skulle klare å begrense utenlandseksport av strøm, kan strømkrisa gå fra vondt til verre. Her fra Gjestad trafostasjon i Jessheim. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
ILLUSTRASJONSFOTO: Dersom regjeringen skulle klare å begrense utenlandseksport av strøm, kan strømkrisa gå fra vondt til verre. Her fra Gjestad trafostasjon i Jessheim. Foto: Marius Helge Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Det kommer fram i en rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Olje- og energidepartementet (OED) som nylig ble offentliggjort.

I begynnelsen av august presenterte olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) flere nye tiltak som regjeringen jobber med for å møte strømkrisa.

Ett av disse var eksportrestriksjoner på strøm, hvor strømeksporten til utlandet reduseres dersom våre vannmagasiner går under et visst, men foreløpig uspesifisert nivå.

Men rapporten fra reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) sår sterk tvil om dette overhodet er mulig å gjennomføre. I verste fall kan den norske strømkrisa gå fra vondt til verre.

Advarer

Forslaget fra Aasland kom for å sikre at vi ikke svekker vår egen forsyningssikkerhet i lys av lite vann i mange av Sør-Norges vannmagasiner, og RME fikk i oppdrag å komme med faglige vurderinger om Norges handlingsrom for å kutte ned på eksporten.

I rapporten konkluderer de med at EØS-avtalen ikke åpner for at man kan begrense eksporten av hensyn til norske strømpriser.

Den tillater imidlertid Norge å begrense strømeksporten til utlandet når «relevante hensyn tilsier det». Etter NVEs syn er forsyningssikkerhet et slikt relevant hensyn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.