Advarer mot farlig spiral

Sentralbanksjef Andrew Bailey frykter at inflasjonen biter seg fast og at britene nå står overfor en lønns- og prisspiral.

Sentralbanksjef Andrew Bailey. Foto: Henry Nicholls / AFP / NTB
Sentralbanksjef Andrew Bailey. Foto: Henry Nicholls / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Andrew Bailey måtte tåle krass kritikk da han i fjor vinter oppfordret næringslivet til å være tilbakeholdne i lønnsforhandlinger og at det brede lag av ansatte ikke burde be om lønnsøkninger. Svært upassende i ei tid da mange opplevde å få betydelig dårligere råd, påpekte kritikerne.

Nå er han inne på samme tematikk igjen. Bailey mener at britene står i en farlig lønns- og prisspiral på tross av tolv sammenhengende renteøkninger fra Bank of England.

- Noe av kjerneinflasjonen (i Storbritannia) gjenspeiler de indirekte effektene av høye energipriser. Men den reflekterer også runde to-effekter av det sjokket økonomien er påført utenfra, sa han i en tale til det britiske handelskammeret i går, gjengitt av blant andre CNBC.

- Disse effektene vil ikke forsvinne like raskt som de dukket opp, fortsatte han, og konkluderte med at særlig gjenstridig er nå innenlandsk lønnssetting og prisstigning.

Inflasjonen i Storbritannia lå over 10 prosent i mars. I forrige uke hevet sentralbanken styringsrenta med et kvart prosentpoeng til 4,5 prosent. Det er det høyeste rentenivået i landet på 15 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer