Gjenåpning av Oslo

Advarer mot for tidlig åpning

Gjenåpningen kan bli humpete for Oslos uteliv som har ligget brakk i et år.

BLANDET MOTTAKELSE: Foreløpig styringsdato for utelivsbransjen i Oslo er nå antydet til 20. mai. Det skaper ulike reaksjoner. Foto: Vidar Ruud / NTB
BLANDET MOTTAKELSE: Foreløpig styringsdato for utelivsbransjen i Oslo er nå antydet til 20. mai. Det skaper ulike reaksjoner. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Utelivsbransjen i hovedstaden må fortsatt smøre seg med tålmodighet etter at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i dag plasserte serveringssteder med alkohol på menyen i B-gruppa av trinn 2 i gjenåpningsplanen.

For samtidig som butikker og kjøpesentre får åpne allerede torsdag, må altså skjenkesteder fortsatt holde dørene låst og kranene tørre.

Beskjeden får en blandet mottakelse.

- Vi har sagt lenge at 17. mai ikke blir noe av for vår del, så dette var som ventet. Nå har vi i det miste en dato å forholde oss til, sier daglig leder Karl-Henning Svendsen i utelivsgiganten Noho til Børsen.

- Ekstremt skuffende, mener derimot daglig leder Dan-Michael Danino ved Parkteatret.

Begge peker på flere utfordringer knyttet til gjenåpningen - uansett om den kommer i slutten av mai eller begynnelsen av juni.

- Verst tenkelig

Foreløpig styringsdato for utelivsbransjen er nå antydet til 20. mai. Eller som byrådsleder Johansen uttrykte det under dagens pressekonferanse: Rundt denne datoen vil det komme «en ny vurdering for resten av trinn 2».

ÅPNER OPP: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, presenterte onsdag 5. mai lettelser og starten på fast to av gjenåpningen av hovedstaden. Video: NTB Vis mer

Formuleringen utløser følgende hjertesukk fra Kristian Tinnen, som er daglig leder ved Kampen Bistro.

- Det er mye som må planlegges og masse å ta stilling til i forbindelse med en gjenåpning. Jeg håper virkelig vi får en ukes varsel på oss, og ikke bare én dag, slik det var med butikker og kjøpesentre nå.

Tinnen hadde, i likhet med Svendsen, ikke ventet noen beskjed fra byrådet i dag om gjenåpning til nasjonaldagen.

Tvert om maner han til varsomhet.

- Det er ingen vits å åpne for tidlig. Om vi ikke ligger med brukket rygg fra før, så vil vi i hvert fall brekke ryggen ved nok en nedstenging. Så det må være lave nok smittetall og mange nok som er vaksinert, understreker Tinnen.

- Om det blir 20. mai eller 1. juni er mindre viktig for oss, tilføyer han.

Etterlyser oppstartshjelp

Noho-general Karl-Henning Svendsen krysser fingrene for lettelser i restriksjonene når det blir gjenåpning. Giganten har flere skjenkesteder i porteføljen.

- Vi håper det kommer noe oppstartshjelp. Bare det å vaske helt er en stor kostnad. Så har vi ennå ikke fått på plass kompensasjonen for tapt varelager fra forrige nedstenging, noe som haster veldig når det nå nærmer seg tida for kjøpe inn varer på nytt, understreker han.

Svendsen minner også om at kompensasjonsordningen for faste, uunngåelige kostnader langt nær dekker alle utgifter. Rentesatsen på formidable 8 prosent på utsatte skatter og avgifter er også en stor kostnad for dem som er nødt til å skyve disse regningene fram i tid.

- Det påløper gjeld hver eneste måned. Så vi har uansett noen tøffe måneder foran oss, fastslår han.

Åpne byrommet

Daglig leder Dan-Michael Danino ved Parkteatret hadde håpet på en tydeligere gjenåpningsbeskjed fra Oslos byrådsleder.

- Det var skikkelig nedslående nyheter. Jeg hadde ikke trodd på noen lettelser, men vi hadde i det minste håpet. Så dette er en trist dag, sier han.

17. MAI: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, om 17.mai-feiringen under pressekonferansen onsdag 5. mai. Vis mer

Nå tror Danino at det ikke blir mulighet for skjenking før tidligst i juni.

- Det er hvis vi er heldige.

Samtidig minner han om at smittevernrestriksjoner vil legge en demper på gjenåpningsfesten.

- Vi får en kapasitetsreduksjon på opp mot 90 prosent, så når vi først åpner vil det bli kostbart med de restriksjonene som er. Derfor håper jeg at det blir gitt rom for å åpne byrommet for dem som har uteservering. Det gjør at vi kan øke kapasiteten, sier Danino.

På Kampen Bistro har Kristian Tinnen holdt hjula sakte i gang med takeaway de siste ukene. Det har sørget for en bemanning med to kokker på kjøkkenet - punktum.

- Vi klarer å holde en viss kostnadskontroll, selv om vi taper penger i dette regimet. Så tror jeg veldig mange vil ønske å gå ut når det blir mulig. Jeg ser for meg at juni, juli og august blir gode måneder og veldig bra for bransjen, sier Tinnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer