Advarer mot «hevn-forbruk»

Prisene på flyreiser kan gå kraftig opp i sommer når alle skal ta igjen for den tapte corona-tiden samtidig, advarer Booking.com-sjefen.

EN DRØM: Å nyte strendene i Spania har vært en drøm for mange det siste året. I sommer er det ventet at man igjen kan reise uten restriksjoner så lenge man er vaksinert eller har hatt corona. Foto: Joan Mateu / AP / NTB
EN DRØM: Å nyte strendene i Spania har vært en drøm for mange det siste året. I sommer er det ventet at man igjen kan reise uten restriksjoner så lenge man er vaksinert eller har hatt corona. Foto: Joan Mateu / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glenn Fogel er ingen hvem som helst i den internasjonale reiselivsindustrien. Som øverste sjef i Booking.com sitter han med intim kjennskap til prisene på feriereiser i sommer.

Nå går Fogel ut i BBC og advarer reiselystne før sommeren.

- Prisene er allerede på vei opp. Det er så mye etterspørsel som har bygget seg opp. Alle vil ut å reise, men alle vil gjøre det trygt, sier Fogel.

Analysen bygger på at flyselskapene fortsatt har kraftig redusert antall flygninger på grunn av reiserestriksjonene, mens lysten til å reise er enorm.

Usikkerheten er imidlertid så stor for flyselskapene at de foreløpig ikke tør å øke antall flygninger, ifølge Fogel.

Tror på fly-bonanza

Når det åpnes opp for reiser vil etterspørselen fyke i været. Det vil umiddelbart slå ut på prisene.

- Lettelse av restriksjonene vil skape et etterspørselrush og «hevn-forbruk», sier reiseanalytiker John Grant i OAG til BBC, og fortsetter:

- Dette vil plukkes opp av flyselskapenes algoritmer umiddelbart og slå tilsvarende ut på prisene.

Den store jokeren for etterspørsel - og priser - i sommer er om internasjonale coronapass eller coronasertifikat blir for de som er vaksinerte eller immune.

Det jobbes nå på spreng både i Norge, Europa og i flybransjen for hvordan et coronasertifikat som åpner opp for reiser, skal fungere.

Coronapass

Statsminister Erna Solberg forklarte på en pressekonferanse onsdag at sertifikatet på en sikker måte vil dokumentere navn og fødselsdato, om du har fått vaksine, om du nylig har fått en negativ test og om du er immun etter å ha hatt korona.

Sertifikatet vil kunne brukes til å åpne samfunnet mer og tidligere, opplyste Solberg.

Den norske varianten vil trolig være klar før EUs, men det er fortsatt usikkert når systemene er klare og hvordan det vil slå ut på reisebestillingene.

Debatten går fortsatt i EU om hvordan et coronapass skal brukes, for eksempel om man vil kunne unngå karantene ved innreise til ulike europeiske land. Så lenge det ikke er vedtatt hvilke regler som gjelder i Europa, vil det begrense også et norsk coronapass i utlandet i en tid framover.

Ifølge planene vil en fullverdig versjon i tråd med EUs regelverk være klart sent i juni.

Halvert omsetning

Fjoråret ble som ventet et annus horribilis for turistbransjen. Ifølge World Travel & Tourism Council (WTTC) ble omsetningen i bransjen nesten halvert fra 9200 milliarder dollar i 2019 til 4700 milliarder dollar i 2020.

Håpet er nå at folk er desperate etter å reise og har mye «å hevne» etter et år uten reiser.

- Vi ser oppmuntrende tegn fra Israel, Storbritannia og USA, som allerede har mange vaksinerte, sier Fogel i Booking.com.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer