Advarer mot «katastrofal» effekt

Lederne av britiske reiselivsgiganter langer ut mot regjeringen.

FORTVILER: Et enormt antall mennesker flokket til denne stranda i Bournemouth sør i England 25. mai, etter at myndighetene lettet på noen av de strenge corona-restriksjonene. Nå fortviler britiske reiselivsgiganter over nye regler. Foto: Glyn Kirk / AFP / NTB Scanpix
FORTVILER: Et enormt antall mennesker flokket til denne stranda i Bournemouth sør i England 25. mai, etter at myndighetene lettet på noen av de strenge corona-restriksjonene. Nå fortviler britiske reiselivsgiganter over nye regler. Foto: Glyn Kirk / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Toppsjefene i flere av Storbritannias største reiselivsbedrifter har gått sammen for å sende en tydelig beskjed til britiske myndigheter. Meldingen er enkel nok: Myndighetenes kriseplan er «vanskelig å gjennomføre, lite gjennomtenkt og skadelig».

Helt konkret reagerer toppsjefene på forslaget om at alle personer som ankommer Storbritannia må gå i karantene i 14 dager for å stoppe spredningen av coronaviruset. Dersom karantenereglene brytes, vanker det en bot på 1000 pund.

Så langt har over 300 reiselivstopper signert brevet som er sendt til den britiske innenriksministeren Priti Patel. Håpet er at myndighetene skrinlegger planene før oppstart 8. juni, ifølge The Telegraph.

I en fersk spørreundersøkelse har 124 av de over 300 reiselivstoppene delt sitt syn på framtida. Funnene er ikke lystig lesing for britene.

71 prosent av de spurte forventer å måtte kvitte seg med 60 prosent av de ansatte, eller 400 000 arbeidsplasser, dersom regjeringen fortsetter med karanteneplanene.

Det viser undersøkelsen som er gjennomført blant eiere og toppsjefer i de aktuelle selskapene, som står for en samlet omsetning på over fem milliarder pund, ifølge avisa.

- Katastrofalt

I tillegg forventer 99 prosent av de spurte at karanteneplanene vil føre til omfattende skader på den britiske økonomien. I tillegg regner 94 prosent av de spurte med at sommerbookingene vil forsvinne eller avta, dersom karanteneregelverket blir innført fra 8. juni.

Videre uttaler de, ifølge avisa, at karantenen vil ha en «katastrofal innvirkning på økonomien», selv dersom restriksjonene blir lettet i slutten av måneden samtidig med opprettelsen av såkalte luftbruer mellom Storbritannia og feriemål som Hellas, Portugal, Spania, Italia og Frankrike.

- Ved å forfølge karanteneplanene uten å ta hensyn til de økonomiske konsekvensene, velger regjeringen å ignorere ødeleggelsene det vil føre til for selskaper, sysselsettingen og for livene til alle dem som kommer til å miste jobbene sine, advarer George Morgan-Greenville, administrerende direktør for turoperatøren Red Savannah, til avisa.

- Det siste

I brevet til landets innenriksminister advarer de britiske reiselivstoppene mot å innføre

«Det aller siste reiselivsnæringen trenger nå, er en obligatorisk karantene som vil avskrekke utenlandske turister fra å komme hit, avskrekke briter fra å reise til utlandet og mest sannsynlig føre til at andre land stiller gjensidige karantenekrav til britiske statsborgere», heter det i brevet, ifølge The Telegraph.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Innenriksdepartementet har på sin side påpekt at karantenen er en helt essensiell del av en strategi som skal forhindra en ny smittebølge, samtidig som den skal bremse smitteraten. Bruken av karantene skal deretter evalueres hver tredje uke, ifølge avisa.

- Vi fortsetter å støtte selskaper i reiselivssektoren gjennom en av de mest sjenerøse økonomiske pakkene som tilbys noe sted i verden. Det er imidlertid korrekt at vi innfører disse nye tiltakene nå for å holde smittetallet nede, og for å forhindre en destruktiv andre smittebølge, sier en ikke navngitt talsperson for innenriksdepartementet til avisa.

Det var 22. mai at britiske myndigheter besluttet at alle som ankommer Storbritannia fra utlandet, må i 14 dagers karantene. Britene følger med det etter mange andre land som allerede har hatt tilsvarende regler på plass lenge.

SKUFFENDE: TV-fotograf Truls Ørmen Elingsen fikk seg litt av et sjokk, da han var på jobbrelatert reise med SAS. Reporter: Christian Wehus. Video: Truls Ørmen Elingsen Vis mer

48 000 dødsfall

Da nyheten ble kjent påpekte NTB at det har blitt stilt mange spørsmål ved britiske myndigheters tidligere beslutning om å la folk reise inn fra utlandet uten krav om karantene. Samtidig har døds- og smittetall økt dramatisk, og Storbritannia er i dag det hardest korona-rammede landet i Europa.

Tall fra Storbritannias statistiske byrå (ONS) som ble publisert tirsdag, viser at antall dødsfall som antas å skyldes koronaviruset i landet har steget til 48 000.

Tallet inneholder alle dødsfall fram til 22. mai der covid-19 enten er oppgitt som dødsårsak eller der det er mistanke om at personen døde som følge av viruset, skriver NTB.

Regjeringens offisielle tall, på 39 045, inneholder bare dødsfall som er registrert etter at pasienten har testet positivt for koronaviruset.

Begge datagrunnlag innebærer at Storbritannia ligger øverst på den europeiske statistikken når det gjelder koronadødsfall, skriver nyhetsbyrået.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer