PST

Advarer mot Kina

PST fastslår at Kina på sikt blir en av de største truslene mot norsk sikkerhet, og bekrefter at kinesisk etterretning bedriver ulovlig og uønsket aktivitet i Norge.

TRUSSEL: Inger Haugland, avdelingsdirektør i PST uttaler seg om trusselbildet i Norge. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først gikk direktørene i den engelske sikkerhetstjenesten MI5, Kenneth Douglas McCallum, og USAs FBI-sjef, Christopher Asher Wray, sammen ut og advarte mot Kina.

McCallum og Wray bekreftet langvarig bekymring for økonomisk spionasje og hacking-operasjoner fra Kina. FBI-sjefen fastslo:

«Vi ser konsekvent at det er den kinesiske regjeringen som utgjør den største langsiktige trusselen mot vår økonomiske og nasjonale sikkerhet, og med vår mener jeg begge våre nasjoner, sammen med våre allierte i Europa og andre steder».

«Konsekvenser»

- PSTs oppgave er å synliggjøre hvordan Kina og andre land opererer i Norge, og forhindre uønsket aktivitet. Samtidig vise hva konsekvensene av hva som truer vår nasjonale sikkerhet, sier avdelingsdirektør Inger Haugland i kontra-etterretningsavdelingen i PST.

Under NHOs årskonferanse for ei uke siden var det NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg som advarte mot Kina og konsekvensene av kinesisk aktivitet i Norge.

Norsk bekymring

Avdelingsdirektør og sjef for kontra-etterretningsavdelingen i Politiets sikkerhetstjeneste, Inger Haugland, bekrefter overfor Dagbladet at bekymringen er like stor hos norske sikkerhetsmyndigheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.