Advarer mot Kinas «ballegrep»

Kina trapper opp handelskrigen med Australia i kjølvannet av coronakommentarer.

KINA: Kina og president Xi Jinping har kastet seg inn i verdensøkonomien, men Australia har fått smake pisken for å komme med kritiske kommentarer. Foto: David Gray / Reuters / NTB
KINA: Kina og president Xi Jinping har kastet seg inn i verdensøkonomien, men Australia har fått smake pisken for å komme med kritiske kommentarer. Foto: David Gray / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

De seinere åra, og spesielt det siste året, har forholdet mellom handelspartnerne Kina og Australia blitt stadig surere.

Det hele startet så tidlig som i 2017, da Australia innførte en ny sikkerhetslov for å slå ned på utenlandsk påvirkning i innenrikspolitikken. Kina følte at det var de som var målskiva for loven.

Coronaraseri

I 2018 ble forholdet enda dårligere da Canberra-territoriet utelukket den omstridte kinesiske telegiganten Huawei fra utbyggingen av 5G-nettverket, men det var først i vår forholdet ble helt iskaldt.

Da tok Australias statsminister Scott Morrison til orde for en internasjonal etterforskning av opprinnelsen til coronaviruset, som først ble oppdaget i Wuhan sør i Kina, og spredte seg derfra til hele verden.

- Kina reagerte med raseri, de mente dette var veldig frekt gjort. De fikk Scott Morrison og Australia langt oppi halsen, sier tidligere utenriksreporter, forfatter og Kina-kjenner Torbjørn Færøvik til Børsen.

At Australia ønsket en etterforskning, følte Kina var nok et angrep på dem. Det tok ikke mange dagene før Kinas ambassadør til Australia, Chen Jingye, kom med det som fra australsk side ble tolket som en direkte trussel.

- Kanskje vanlige kinesere vil si: «Hvorfor skal vi drikke australsk vin? Spise australsk biff?» sa Chen.

Han antydet også at kinesiske turister ville tenke seg om før de besøkte Australia, og at foreldre til studenter vil spørre seg om Australia er det beste stedet å sende barna.

Importstans

Australia ble rasende.

- Vi avviser enhver antydning om at økonomisk press er et passende svar på å ta til orde for en slik undersøkelse, sa Australias utenriksminister, Marise Payne.

Men Kina stanset 12. mai importen av kjøtt fra fire store australske slakterier, selv om de ikke grunngir dette politisk. Ifølge Kina var årsaken «helseproblemer». Fem dager seinere økte Kina tollsatsene på australsk byggimport med mer enn 80 prosent.

- Kina og Australia har en frihandelsavtale, men plutselig var denne avtalen ingenting verdt. Da skjøv Kina avtalen til side og satt opp importavgiftene på flere forskjellige varer fra Australia, påpeker Færøvik.

Så kan vi spole fram til begynnelsen av november. Da ble den ensidige handelskrigen trappet ytterligere opp, da Kina innførte importforbud på en rekke australske varer og matvarer, kunne Bloomberg fortelle.

Kinas svarteliste, som skal ha blitt overlevert muntlig til forhandlere, inkluderer kull, bygg, kobber, sukker, tømmer, vin og hummer.

Vel så interessant er det hva listen ikke inneholder: Jernmalm og naturgass. Et importforbud på disse materialene ville skadet Kinas egen økonomi.

SKYLD: Under årets «4. juli»-tale var ikke president Donald Trump nådig med Kina. Video: NTB Vis mer

- Straffer Australia

Kineserne selv avviser at det er myndighetene som står bak importnekten.

- Reduksjonen i de relevante australske produktene kommer av selskapenes egne avgjørelser, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet.

Den biter ikke Richard McGregor, leder for den Sydney-baserte tenketanken Lowy Institute, på.

- Kineserne advarte tidligere i år med at mange av råvarene som Australia eksporterer kan skiftes ut. Nå skal de erstatte dem. Kina virker fast bestemt på å straffe Australia og gjøre dem til et eksempel for andre land, sier McGregor.

Heller ikke Færøvik ser noen grunn til å feste lit til at kinesiske myndigheter ikke har noe med handelsnekten å gjøre.

- Det er all grunn til å tro at dette er regjeringsstyrt politikk. De store importørene danser etter regjeringens pipe. Mange av de store importselskapene er også statlige korporasjoner, kan du si, underlagt næringsdepartementet eller handelsdepartementet, eller hva det måtte være. Det er bare en del av en større statlig kjede, sier Færøvik.

- Ballgrep

Australia har, ifølge Bloomberg, verdens mest Kina-avhengige økonomi. I 2019 var handelen mellom de to landene verdsatt til 252 milliarder dollar til sammen. 34 prosent av all australsk eksport gikk til Kina.

Færøvik påpeker at Australia har blitt veldig viktig for Kina, men at Kina også har blitt veldig viktig for Australia. Han beskriver det som at Kina har «et ballegrep på Australia».

- Dette har en bakside for Australia. Når de vever landets økonomi inn i den kinesiske så begrenser det handlingsrommet. De kan ikke tillate seg å gjøre så mange sprell. Dette sprellet de hadde i april, som Kina oppfattet som fornærmende, det var nok til å skape knute på tråden, sier Færøvik.

- Og dette er sånn Kina opptrer når de opplever å bli angrepet eller føler seg urettferdig behandlet?

- Ja, de er veldig hårsåre. Normalt vil det være sånn, i et internasjonalt samarbeid, at man gir og tar. Man blir kritisert, finner seg i litt av hvert, men så møtes man, forhandler og finner en løsning, sier Færøvik og fortsetter:

- Etter at Kina kom ut i verden så opplever vi at hver gang de blir kritisert, så har de en annen atferd. I stedet for å sette seg ned og diskutere så rygger de inn i et hjørne, setter piggene rett ut og tar rennefart mot Nobelkomiteen, Jagland, Nato - alle onde krefter på vår jord får hard medfart. Det er et veldig dårlig signal fra et land som ønsker å være en del av verden. De kan ikke fortsette sånn.

Færøvik mener land må være forsiktige i sin handelsomgang med Kina.

- Kina er så stort at de fleste blir dverger i sammenlikning. Det gjør det også farlig å veve seg for dypt inn i den kinesiske økonomien, etter min mening. Jeg vet at det er forskjellige oppfatninger om dette, men det er min personlige mening.

Helt iskaldt er forholdet likevel ikke. Forrige helg skrev Kina og Australia, sammen med en rekke andre land i Sørøst-Asia og Stillehavet under verdens største frihandelsavtale, ved navn RCEP.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer