Advarer mot Kinas «ballegrep»

Kina trapper opp handelskrigen med Australia i kjølvannet av coronakommentarer.

KINA: Kina og president Xi Jinping har kastet seg inn i verdensøkonomien, men Australia har fått smake pisken for å komme med kritiske kommentarer. Foto: David Gray / Reuters / NTB
KINA: Kina og president Xi Jinping har kastet seg inn i verdensøkonomien, men Australia har fått smake pisken for å komme med kritiske kommentarer. Foto: David Gray / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

De seinere åra, og spesielt det siste året, har forholdet mellom handelspartnerne Kina og Australia blitt stadig surere.

Det hele startet så tidlig som i 2017, da Australia innførte en ny sikkerhetslov for å slå ned på utenlandsk påvirkning i innenrikspolitikken. Kina følte at det var de som var målskiva for loven.

Coronaraseri

I 2018 ble forholdet enda dårligere da Canberra-territoriet utelukket den omstridte kinesiske telegiganten Huawei fra utbyggingen av 5G-nettverket, men det var først i vår forholdet ble helt iskaldt.

Da tok Australias statsminister Scott Morrison til orde for en internasjonal etterforskning av opprinnelsen til coronaviruset, som først ble oppdaget i Wuhan sør i Kina, og spredte seg derfra til hele verden.

- Kina reagerte med raseri, de mente dette var veldig frekt gjort. De fikk Scott Morrison og Australia langt oppi halsen, sier tidligere utenriksreporter, forfatter og Kina-kjenner Torbjørn Færøvik til Børsen.

At Australia ønsket en etterforskning, følte Kina var nok et angrep på dem. Det tok ikke mange dagene før Kinas ambassadør til Australia, Chen Jingye, kom med det som fra australsk side ble tolket som en direkte trussel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer