Storstreiken slutt:

Advarer mot kjøpefest

Etter enighet mellom partene, ble storstreiken avsluttet torsdag. Nå advarer forbrukerøkonom mot å la kortet gå varmt.

GJELDA ØKER: Mens våre naboer i Danmark og Sverige har tatt ned sitt forbruk, fortsetter nordmenn å handle. Foto: Javad Parsa / NTB
GJELDA ØKER: Mens våre naboer i Danmark og Sverige har tatt ned sitt forbruk, fortsetter nordmenn å handle. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Resultatet i årets mellomoppgjør, med en ramme på 5,2 prosents lønnsvekst, omtales som «historisk godt».

Nå advarer forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i Sparebank 1 Nord-Norge mot at økt kjøpekraft skal føre til økt forbruk. Det sier hun til NRKs Nyhetsmorgen fredag.

Fortsetter å kjøpe

Norge har ikke redusert forbruket, sammenliknet med andre land - som Danmark og Sverige.

Det bør nå ikke bli en kjøpefest, mener hun.

- Nå begynner inkassosaker å øke, forbruksgjeld og kredittkort øker, og så er det jo ganske mange som har spist opp en god del av sparepengene sine i vinter. Det er ikke bra, sier Eliassen.

Mer å rutte med

Storstreiken gikk i gang mandag morgen, etter brudd i forhandlingene søndag kveld. Torsdag ble det altså enighet mellom partene LO, YS og NHO.

Det er ventet at prisene i Norge vil stige med 4,9 prosent i år. Kravet har vært mer enn dette i lønnsvekst for å sikre at folk ikke får mindre å rutte med.

I tillegg til rammen på 5,2 prosent lønnsvekst, er også avtalen at en større andel av det skal gis i sentrale tillegg. Det gis også et lavlønnstillegg på 3 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer