Storstreiken slutt:

Advarer mot kjøpefest

Etter enighet mellom partene, ble storstreiken avsluttet torsdag. Nå advarer forbrukerøkonom mot å la kortet gå varmt.

GJELDA ØKER: Mens våre naboer i Danmark og Sverige har tatt ned sitt forbruk, fortsetter nordmenn å handle. Foto: Javad Parsa / NTB
GJELDA ØKER: Mens våre naboer i Danmark og Sverige har tatt ned sitt forbruk, fortsetter nordmenn å handle. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Resultatet i årets mellomoppgjør, med en ramme på 5,2 prosents lønnsvekst, omtales som «historisk godt».

Nå advarer forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i Sparebank 1 Nord-Norge mot at økt kjøpekraft skal føre til økt forbruk. Det sier hun til NRKs Nyhetsmorgen fredag.

Fortsetter å kjøpe

Norge har ikke redusert forbruket, sammenliknet med andre land - som Danmark og Sverige.

Det bør nå ikke bli en kjøpefest, mener hun.

- Nå begynner inkassosaker å øke, forbruksgjeld og kredittkort øker, og så er det jo ganske mange som har spist opp en god del av sparepengene sine i vinter. Det er ikke bra, sier Eliassen.

LO og NHO ble torsdag 20. april enige om årets lønnsoppgjør. Dermed er storstreiken over. Video: Mathias Moene Rød. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Vis mer

Mer å rutte med

Storstreiken gikk i gang mandag morgen, etter brudd i forhandlingene søndag kveld. Torsdag ble det altså enighet mellom partene LO, YS og NHO.

Det er ventet at prisene i Norge vil stige med 4,9 prosent i år. Kravet har vært mer enn dette i lønnsvekst for å sikre at folk ikke får mindre å rutte med.

I tillegg til rammen på 5,2 prosent lønnsvekst, er også avtalen at en større andel av det skal gis i sentrale tillegg. Det gis også et lavlønnstillegg på 3 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer