Advarer mot «kortsiktig gevinst»

Kom med skarp advarsel om sikkerhetsrisikoen ved å ha for tette økonomiske bånd til Russland og Kina. Derfor advarer han, ifølge norsk ekspert.

ADVARER: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener krigen demonstrerer hvordan økonomiske forhold til autoritære regimer skaper sårbarheter. Foto: Johanna Geron / Reuters / NTB
ADVARER: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener krigen demonstrerer hvordan økonomiske forhold til autoritære regimer skaper sårbarheter. Foto: Johanna Geron / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager samles rikinger og statstopper fra hele verden til World Economic Forums årlige møte i Davos i Sveits.

Skarp advarsel

Nato-sjef Jens Stoltenberg talte på dag to, der han blant annet advarte mot å ha for tette økonomiske bånd til Russland og Kina.

Stoltenberg mener krigen viser hvordan økonomiske forhold til autoritære regimer kan skape sårbarheter, og trakk fram avhengighet av energi-import, risikoen ved å eksportere avansert teknologi, som kunstig intelligens.

Han trakk også fram en svekket motstandskraft forårsaket av utenlandsk kontroll over kritisk infrastruktur, som 5G.

TRØBBEL: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg fikk litt problemer da han talte under Verdens økonomiske forum i Davos 24. mai. Video: Reuters Vis mer

- Det handler om Russland, men også om Kina - enda et regime som ikke deler våre verdier, sa Nato-sjefen.

Stoltenberg mener land gjør en feil dersom de bytter ut den langsiktige sikkerheten mot en «kortsiktig gevinst».

- Jeg argumenterer ikke mot handel med Kina, men jeg sier at kontrollen over 5G-nettverk er av avgjørende sikkerhetsmessig betydning, la han til.

- Skal virke i krigstid

Det er flere grunner til at Nato-sjefen tar opp dette, ifølge professor og leder av Forskningsgruppen for digital sikkerhet på UiO, Audun Jøsang.

- De som leverer kritisk infrastruktur har muligheten til å endre, styre, påvirke og benytte dette utstyret som de leverer - i offensiv hensikt, sier Jøsang til Børsen.

- For å si det enkelt, det er ikke som å kjøpe en gressklipper som går i 20 år uten at produsenten har noe med den å gjøre. Leverandører av avanserte systemer vedlikeholder, patcher og oppdaterer daglig, tilføyer han.

Det innebærer at de teknisk sett kan de installere hva de vil og fjernstyre slike systemer, ifølge Jøsang.

- HISTORISK: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte Finland og Sveriges ambassadører til NATO onsdag 18. mai. Video: AP Vis mer

- I fredstid er det intet problem, men vi må ta høyde for at dette systemet også skal virke i krigstid, sier UiO-professoren.

Norge har mekanismer

Han trekker fram en annen analogi:

- Vi kunne nok kjøpt kampfly fra Russland og Kina, som kanskje er like bra som, og billigere enn Lockheed Martin. I fredstid kunne de nok funket bra, sier Jøsang.

- Men når krigen skulle bryte ut, tviler jeg på om de jagerflyene i det hele tatt hadde lettet, av en eller annen merkelig årsak.

Han sier Norge har mekanismer som gjør at vi kan hindre kinesisk kontroll, og viser til sikkerhetsloven fra 2018, der en artikkel sier at regjeringen kan nekte eiere av infrastruktur i Norge å kjøpe utstyr fra spesifikke leverandører.

Han viser til at Telenor hadde planer om kjøp av kinesiske Huawei som gikk i vasken.

- For Norges del har vi mekanismer som gjør at vi kan hindre dette, det har kanskje ikke alle andre land.

- Konsekvenser for sikkerheten

Stoltenberg påpekte at han har vært blant dem som har argumentert tungt for frihandel og globalisering.

- Men vi må erkjenne at våre økonomiske valg har konsekvenser for sikkerheten vår, sa Stoltenberg.

Videre sa han at «frihet er viktigere enn frihandel», og at «beskyttelse av våre verdier er viktigere enn profitt».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer