Søndag innførte regjeringen en rekke nye skjerpende tiltak for å få kontroll på coronasmitten, som har økt i romjula.
Blant tiltakene regjeringen innførte var nasjonal skjenkestopp på serveringssteder og arrangementer.
Vil forlenge permitteringsordning
Det fikk NHO til å reagere. De krever at de nye tiltakene følges opp med bedre kompensasjonsordninger.
Blant forslagene som kommer fra NHO er at permitteringsperioden, altså hvor lenge en enkelt bedrift kan ha en ansatt permittert, forlenges utover de 52 ukene det er i dag.
Opprinnelige var permitteringsperioden 26 uker, men etter påtrykk fra NHO og LO ble denne utvidet i høst. Nå ønsker NHO at den forlenges i alle fall fram til sommeren.

Hardt ut mot Erna: - Urimelig
Det forslaget mottar på ingen måte stående ovasjoner fra alle. Tore Vamraak, sjeføkonom i Econa, interesse- og arbeidstakerorganisasjonen for høyere utdannede økonomer, advarer regjeringen mot å lytte til NHOs forslag.
- Jeg reagerer på NHO Reiselivs påstand om at innstrammingene som kom fra regjeringen skulle være en grunn til å utvide permitteringsordningen, ved at det nå blir vanskelig for dem som skulle åpne i januar, sier Vamraak til Børsen, og fortsetter:
- Det sto ingen kø som skulle ta tilbake de ansatte nå, spesielt ikke innenfor reiselivet.
- Mange jobber er borte
Sjeføkonomen er bekymret for at man låser ansatte unødig lenge til bedriften, uten at man har noe arbeid til dem.
- Når det begynner å nærme seg et år uten at man har jobb til de ansatte, da har man ikke jobb til dem. Derfor er det bedre for alle parter om den ansatte kommer ut i en annen jobb, sier Vamraak.
- Det er en del jobber som bare eksisterer på papiret?
- Ja, jobben er allerede reelt sett borte for veldig mange. Da taper man tid på hver uke man går permittert fra en jobb som i realiteten ikke er der.
Slipp løs arbeidskraften, sier Vamraak, som forklarer at han med det mener at en arbeidstaker som er permittert blir innelåst i en bedrift.
- Mange tenker at den gamle jobben sikkert kommer tilbake og lar derfor være å søke andre jobber eller skaffe seg etter- og videreutdanning som gir dem enda større muligheter. Jeg vil anbefale de som er permitterte å tenke utenfor boksen.
Skeptisk minister
Heller ikke fra Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim får NHO umiddelbart tommelen opp til endringer i permitteringsordningen.
- I løpet av coronakrisen har vi gjort flere endringer for å hjelpe både arbeidstakere og arbeidsgivere blant annet ved å forlenge permitteringsperioden til 52 uker. Per nå vil vi ikke varsle ytterligere endringer, men vi fortsetter å følge situasjonen nøye slik vi har gjort gjennom hele pandemien, sier Asheim til Børsen.
Han påpeker at de som ble permittert ved starten av pandemien kan være permittert i over tre måneder til.
- Å forlenge permitteringsperioden må veies opp mot at flere arbeidsgivere kan vente lenger enn nødvendig med å ta sine ansatte tilbake. Det er med andre ord ikke gitt at arbeidstakere vinner på en forlengelse av permitteringsperioden, sier Asheim, som dermed er helt på linje med sjeføkonomen i Econa.

- 2021 blir mye verre enn mange tror
- Konkurskø
Vamraak peker blant annet på det han omtaler som kunstig lave konkurstall.
- I 2020 var det færre konkurser enn i et normalår. Det er en stor kø som nærmest venter på å gå konkurs, og de jobbene kommer ikke til å eksistere. En del går med forhåpning om å få tilbake jobben, men vil aldri kunne møte på den jobben igjen, sier Vamraak.
- Vi er bedre stilt jo fortere de kommer ut i ny jobb.
Han peker på at det er flere arbeidsgivere der ute som står klare til å ansette.
- Varehandelen går så det suser. Der har man behov for kompetanse. Har man jobbet i reiseliv så har man mye erfaring med kundeservice. Det å ta vare på mennesker er kjernevirksomheten i reiselivet. Da kan man se for seg en karriere i varehandelen også, sier Vamraak.
Arbeidsminister Asheim sier likevel til Børsen at det finnes enkelte bedrifter som har permitterte ansatte i dag, og som kan ha muligheter for å hente dem tilbake seinere, selv om behovet for bemanning er redusert for en periode.
- Det er derfor ikke utenkelig at det kan komme flere endringer i ordningen, selv om vi på nåværende tidspunkt ikke foreslår det, sier Asheim.