Yara-toppsjef Svein Tore Holsether

Advarer mot ny Putin-felle

Vesten lot seg lure til å tro at Russland var en stabil leverandør av naturgass. Nå advarer Yara-toppsjef Svein Tore Holsether om at vi er i ferd med å gå i en ny Putin-felle.

ADVARSEL: Vi har allerede latt oss lure av billig russisk energi. Gjør vi samme tabbe en gang til, kan vi ikke lenger skylde på Russlands president Vladimir Putin, advarer Yara-toppsjef Svein Tore Holsether. Foto: Sergey Guneyev, Sputnik/AP/NTB
ADVARSEL: Vi har allerede latt oss lure av billig russisk energi. Gjør vi samme tabbe en gang til, kan vi ikke lenger skylde på Russlands president Vladimir Putin, advarer Yara-toppsjef Svein Tore Holsether. Foto: Sergey Guneyev, Sputnik/AP/NTB Vis mer
Publisert

Verden kan trekke et halvveis lettelsens sukk ettersom prisene på kunstgjødsel faller i takt med at gassprisene har vendt tilbake til noe mer normale nivåer.

Det får enkelte analytikere til å slå fast at vi ikke trenger å være urolig for global hungersnød utløst av mangel på kunstgjødsel.

- Det er ikke lenger et tema, sier markedsanalytiker Ole Schou fra Kornbasen til avisa Finans.

- Det stemmer at prisene faller. Men det er for tidlig og for enkelt å avblåse global matkrise, kontrer toppsjefen i den globale gjødselgiganten Yara, Svein Tore Holsether.

Sammensatte faktorer

Prisene på kunstgjødsel er like fullt mer enn halvert fra toppnivåene for rundt et år siden. For eksempel ble ett tonn urea omsatt for over 1100 dollar i april 2022, mot rundt 400 dollar nå.

Prisene er dermed tilbake på nivåene før Russlands invasjon av Ukraina.

- Du slo kraftig alarm om global matkrise som følge av høye priser på gjødsel. Er alarmen skrudd av?

- Prisnivået er fortsatt historisk høyt. Og indeksene måles i dollar, så da hjelper det lite om du har en valuta som har tapt seg i verdi mot dollaren, sier Holsether.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.