Advarer mot oligark-eiendommer i Oslo

Det er en risiko for at ulovlig opptjent russisk kapital er brukt til å kjøpe opp eiendom også i Norge.

OLIGARK: Det er vanskelig å slå sikkert fast hvem som eier alle eiendommene langs vannkanten i Oslo sentrum. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
OLIGARK: Det er vanskelig å slå sikkert fast hvem som eier alle eiendommene langs vannkanten i Oslo sentrum. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Russiske oligarkers skjulte eiendommer har fått stor oppmerksomhet i forbindelse med invasjonen av Ukraina.

Den rike eliten har innflytelse i Russland, og har bygget sine formuer ved å skaffe seg eierskap i selskaper som blant annet forvalter naturressurser. Kontraktene har de skaffet seg gjennom nettverk og forbindelser, og ikke nødvendigvis på stuereint vis.

De enorme formuene de forvalter er også vanskelige å fastslå, da oligarkene gjerne eier store verdier i form av eiendommer og luksusyachter - uten at navnet deres står på skjøtet. Mange oligarker er nå sanksjonert fordi man antar at formuene deres bidrar til å muliggjøre krigen i Ukraina.

Det har imidlertid vist seg å være en utfordring å fryse eiendelene til oligarkene, som gjerne har brukt stråmenn og skallselskaper til å skjule eierskapet sitt.

Kan ha kjøpt i Norge

Man antar også at russiske oligarker kan ha eiendommer i Norge. Transparency International Norge (TI Norge) tok for seg hvitvasking i eiendomsmarkedet i Oslo i en rapport fra i fjor, basert på informasjon om alle eiendommer på Aker Brygge, Tjuvholmen, Bjørvika og Sørenga - svært attraktive sentrumsområder.

Av 4270 eiendommer sjekket TI alle eiendommer som er eid av fysiske personer med tilknytning til utlandet (137 eiendommer), og 82 prosent av eiendommene som er eid av selskaper (1279 eiendommer).

Der fant de blant annet at 43 prosent av selskapene som har eiendommer i områdene, er registrert i skatteparadis.

«Konklusjonen er at det blant eierne på Aker Brygge, Tjuvholmen og i Bjørvika/Sørenga finnes klare indikasjoner på hvitvaskingsrisiko», står det i rapporten.

- Det er vanskelig å identifisere reelle eiere bak eiendommer, når eierselskapene befinner seg i skatteparadiser eller er organisert i komplisert selskapsstruktur. I prinsippet er det en risiko for at også ulovlig opptjent russisk kapital er investert i det norske eiendomsmarkedet, sier spesialrådgiver i TI Norge, og prosjektleder for rapporten, Tor Dølvik, til Børsen.

- Attraktivt å investere

Han peker blant annet på London, i disse dager ofte omtalt som «Londongrad» på grunn av russiske oligarkers tilstedeværelse, og forklarer at TI Storbritannias studier av hvitvasking gjennom eiendomsmarkedet i London inspirerer TI Norge til å undersøke situasjonen i Oslo.

- Er det grunn til å tro at hvitvasking gjennom eiendomsmarkedet også skjer i Norge? Vi har et veldig regulert samfunn med stabile forhold, stor verdistigning i eiendomsmarkedet, noe som gjør det attraktivt å investere i fast eiendom her, sier han.

Dølvik forklarer at det i arbeidet var utfordrende å finne de reelle eierne av en del av eiendommene i materialet, noe som synliggjør behovet for et oversiktlig eierskapsregistrer i Norge. Det anbefaler også TI Norge avslutningsvis i rapporten. Eierskapsregisteret er vedtatt, men har foreløpig ikke kommet «på lufta».

En måte å holde eierskap unna offentligheten på er et såkalt blankoskjøte. Da skriver selger under på skjøtet, mens navnet på kjøper står åpent for seinere utfylling og tinglysing.

- Det er stor oppmerksomhet rundt hvitvasking i finansnæringen. Eiendomsmeklere, banker og eiendomsutviklere skal finne ut hvem som er kjøpere og eiere. Spørsmålet er bare om de har de rette hjelpemidlene, sier Dølvik.

Han forklarer at eiendomsmarkedet kan være egnet til hvitvasking, blant annet fordi det kan være lettere å skjule verdistrømmene her enn ved for eksempel bankinnskudd.

- Kan ha forekommet

Ved salg av eiendom har eiendomsmeklere plikt knyttet til undersøkelser av reell rettighetshaver i selskaper som kjøper eiendom. De skal blant annet screene både kunder og transaksjoner mot sanksjonslister.

Dersom foretak eller personer på disse listene opptrer som kjøpere av eiendom, skal verdier fryses og Utenriksdepartementet varsles.

Anne-Kari Tuv, seksjonsleder i seksjon for eiendomsmekling og inkasso i Finanstilsynet, skriver i en e-post til Børsen at det har blitt avdekket mangler i etterlevelsen av plikten til å identifisere alle rettighetshavere.

Hun påpeker likevel at eiendomsmeklernes plikt bare gjelder på det tidspunktet de har et oppdrag og kundeforhold, og at de ikke plikter å overvåke tidligere kundeforhold.

- Således kan det ikke utelukkes at det bakover i tid har forekommet eiendomshandler der russiske reelle rettighetshavere ikke ble identifisert, og /eller at personer eller foretak som nylig er blitt sanksjoner av EU, anskaffet eiendom på et tidspunkt der de ikke var sanksjoner, og der eiendomsmeklerforetaket nå ikke lenger har dem som kunder, skriver Tuv.

- Lukrativt land

Finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, gikk fredag ut i Dagens Næringsliv og advarte mot russiske oligarker i Oslos boligmarked. Hun baserer dette på rapporten til TI Norge.

- Norge er et svært lukrativt land å putte penger i, og det er da gode grunner for å si at det er russiske oligarker på eiendomsmarkedet i Oslo, som i London. Det er et problem at vi har altfor dårlig oversikt over eierskap i Norge, sier Kaski til Børsen.

Hun forklarer at sanksjonene fra EU bare har en viss effekt på oligarkene når store deler av deres verdier er vanskelig å identifisere. At det er mulig å skjule eierskap i Norge, mener hun det haster å få gjort noe med.

- Det er veldig ille, rett og slett. Det betyr at eiendom og infrastruktur kan eies fra skatteparadis. Det kan bli eid av russiske oligarker som skjuler penger på den måten, og tjener penger på høye boligpriser og det lukrative skattesystemet vi har på boliger i Norge. Et sidespor er at de også driver opp boligprisene, sier SV-politikeren.

- Altfor lite

Kaski mener det går kjapt å få på plass eierskapsregisteret når det allerede er vedtatt, og påpeker at dagens situasjon viser hvor viktig det er. Hun mener imidlertid at terskelen for krav om å oppgi eierskap, som har blitt vedtatt å ligge på 25 prosent, er altfor lite.

- Det har som utgangspunkt å bekjempe skatteparadis og unngå at noen unndrar seg skatt. Det er ikke minst for å bekjempe hvitvasking, hvor det er veldig alvorlig kriminalitet som ligger til grunn, sier hun.

- Det er farlig både fordi flere av oligarkene kan være på sanksjonslista, og de skal ikke få lov til å oppbevare verdiene sine i vestlige land akkurat nå. Det handler til sjuende og sist om at sanksjonene skal være virkningsfulle nok til at russerne gjør oppgjør mot Putin og hans regime. Det er et smutthull i eiendomsmarkedet i Norge og ellers i Europa, som svekker effekten av sanksjonene. Jeg tror ikke nordmenn flest ønsker at vi skal ha oligarker på eiendomsmarkedet, eller nordmenn i skatteparadis som unngår å betale skatt i Norge. Det er vi nødt til å ta et oppgjør med.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer