Krigen i Ukraina

Advarer mot Oljefondets Russland-exit

Hvis Oljefondet blir et politisk verktøy, kommer det til å få mange konsekvenser framover, mener finansprofessor.

KRITISK: Karin Thorburn, finansprofessor ved NHH, mener at det er alvorlig og et fravik at Oljefondet går bort i fra det som har vært suksessfaktoren. Foto: NHH
KRITISK: Karin Thorburn, finansprofessor ved NHH, mener at det er alvorlig og et fravik at Oljefondet går bort i fra det som har vært suksessfaktoren. Foto: NHH Vis mer
Publisert

- Personlig føler jeg veldig for det ukrainske folk, men jeg tenker at man ikke skal bruke Oljefondet på denne måten, fordi det vil skape masse problemer, framholder finansprofessor Karin Thorburn ved Norges handelshøyskole (NHH) overfor Børsen.

Søndag kveld varslet statsminister Jonas Gahr Støre at regjeringen fryser Oljefondets investeringer i Russland, og starter prosessen med å trekke seg ut.

Det mener finansprofessoren er alvorlig.

- Det er en fravik fra mandatet som er fastsatt av Stortinget. Mandatet sier at fondet skal oppnå høyest mulig avkastning til akseptabel risiko og samtidig være en ansvarlig eier. Fondet er en finansiell investor og ikke et politisk verktøy for den norske staten.

- Ikke politisk verktøy

Hvis fondet blir et politisk verktøy, kommer det til å få masse konsekvenser framover som man kanskje ikke ser omfanget av nå, mener hun.

- Det blir mange nasjoner og interesseorganisasjoner som mener at Norge må bruke fondet på forskjellige måter. Det vil legge politisk press på oljefondet og hvordan man bruker det.

- Regimeendring

Hittil har Oljefondet styrt unna alle kravene, ved å si at det er en finansiell investor og ikke noe mer. Det er det som har vært suksessfaktoren til fondet, mener Thorburn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.