Krigen i Ukraina

Advarer mot Oljefondets Russland-exit

Hvis Oljefondet blir et politisk verktøy, kommer det til å få mange konsekvenser framover, mener finansprofessor.

KRITISK: Karin Thorburn, finansprofessor ved NHH, mener at det er alvorlig og et fravik at Oljefondet går bort i fra det som har vært suksessfaktoren. Foto: NHH
KRITISK: Karin Thorburn, finansprofessor ved NHH, mener at det er alvorlig og et fravik at Oljefondet går bort i fra det som har vært suksessfaktoren. Foto: NHH Vis mer
Publisert

- Personlig føler jeg veldig for det ukrainske folk, men jeg tenker at man ikke skal bruke Oljefondet på denne måten, fordi det vil skape masse problemer, framholder finansprofessor Karin Thorburn ved Norges handelshøyskole (NHH) overfor Børsen.

Søndag kveld varslet statsminister Jonas Gahr Støre at regjeringen fryser Oljefondets investeringer i Russland, og starter prosessen med å trekke seg ut.

Det mener finansprofessoren er alvorlig.

- Det er en fravik fra mandatet som er fastsatt av Stortinget. Mandatet sier at fondet skal oppnå høyest mulig avkastning til akseptabel risiko og samtidig være en ansvarlig eier. Fondet er en finansiell investor og ikke et politisk verktøy for den norske staten.

- Ikke politisk verktøy

Hvis fondet blir et politisk verktøy, kommer det til å få masse konsekvenser framover som man kanskje ikke ser omfanget av nå, mener hun.

- Det blir mange nasjoner og interesseorganisasjoner som mener at Norge må bruke fondet på forskjellige måter. Det vil legge politisk press på oljefondet og hvordan man bruker det.

KONFLIKTEN FORKLART: Situasjonen mellom Russland og Ukraina er anspent. Men hvor startet det hele, og hvorfor er det konflikt mellom de to landene? Vi forklarer. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB / Storyblocks Vis mer

- Regimeendring

Hittil har Oljefondet styrt unna alle kravene, ved å si at det er en finansiell investor og ikke noe mer. Det er det som har vært suksessfaktoren til fondet, mener Thorburn.

- Det at man nå sier at fondet skal brukes mot Russland er en regimeendring. Det bryter hele policyen de har hatt tidligere, impliserer at fondet er et politisk verktøy og åpner luka for at det kan brukes politisk, sier hun og fortsetter:

- Det tenker jeg er problematisk. Hvis man ønsker at fondet skal brukes politisk, så mener jeg at det må være en gjennomtenkt og velfundert beslutning.

- Ikke hensiktsmessig

Regjeringens grep kommer etter at oljefondssjef Nicolai Tangen avviste en Russland-exit overfor Børsen fredag.

- Vi er en langsiktig og global investor og kan sitte gjennom uro i markedet på kort og mellomlang sikt. Vi forventet ikke en full invasjon (og basert på børsfallet så gjorde ikke markedet det heller).

De siste oppdaterte tallene viser at Oljefondet har 27 milliarder kroner investert i Russland.

- Regjeringens beslutning

På spørsmål fra Børsen om hva som har endret seg mellom Tangens uttalelser fredag og fram til søndag kveld, skriver Oljefondet:

- Vi forholder oss til regjeringens beslutning. Vi fryser nå fondets beholdning i Russland, noe som innebærer at vi verken vil kjøpe eller selge aksjer. I tillegg vil Norges Bank i samarbeid med Finansdepartementet lage en plan for å selge oss ut av det russiske markedet, skriver kommunikasjonssjef Marthe Skaar i Norges Bank Investment Management (NBIM), bedre kjent som Oljefondet, i en e-post til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer