Energikrise i Europa:

Advarer mot pristak

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) holder fast ved sin advarsel mot å innføre et pristak på gass, selv etter at EU-kommisjonen foreslått å gjøre nettopp det. I tillegg tror han at et mulig nytt Russland-grep kan styrke Norges rolle som energileverandør.

ADVARER: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) advarer EU-kommisjonen mot å innføre et pristak på gass, selv etter at de har foreslått å gjøre nettopp det. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
ADVARER: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) advarer EU-kommisjonen mot å innføre et pristak på gass, selv etter at de har foreslått å gjøre nettopp det. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag foreslo EU-kommisjonen å innføre et pristak på gass som skal slå inn dersom gassprisen overstiger 275 euro per megawattime (MWh) og bestemte vilkår er oppfylt. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) advarer EU-kommisjonen mot å gjøre det.

- Nå må vi få tid til å sette oss ordentlig inn i EU-kommisjonens forslag. Dette er jo et forslag som skal behandles på energiministermøtet torsdag, slik jeg forstår det, sier Aasland til Dagbladet og fortsetter:

- Vi har forståelse for at EU jobber med et tiltak som har til hensikt å dempe konsekvensene av nervøsiteten i markedet, men vår tydelig anbefaling har hele tida vært at et eventuelt pristak kan medføre uheldige konsekvenser. Man kan få redusert tilgang på gass, i tillegg til at situasjonen knyttet til energisikkerhet i Europa kan forverres.

NORGE, NAIVE?: Dagbladet ble med statsminister Jonas Gahr Støre ut på plattform Sleipner utenfor Stavanger. Reporter: Marie Røssland. Video: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Anbefaler markedsbaserte løsninger

- Derfor har vi hele tida anbefalt at løsningene må ligge innenfor det kommersielle handlingsrommet og at man må finne avtaler mellom produsentene og forbrukerne.

- Hvilke konsekvenser vil et slikt pristak som foreslås få for Norge?

- Som sagt går vi grundig gjennom dette forslaget, nettopp for å se på hvilke konsekvenser det kan få. Vi mener at det er markedsbaserte løsninger som må på plass og at et pristak kan medføre uheldige konsekvenser.

KOTKA, FINLAND: Det er oppdaget fire lekkasjer på gassrørledningene i Østersjøen. - Dette var ingen ulykke, sier Finlands tidligere forsvarsminister Jussi Niinistö. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Foto/video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Kutter gassforsyninger

Russlands invasjon av Ukraina er hovedårsaken til de galopperende energiprisene i Europa. Dette først og fremst fordi at Russland har valgt å redusere og strupe gassforsyningene underveis. Nå har det russiske gasselskapet Gazprom truet med å også kutte forsyningene av gass som går via Ukraina.

- Hvordan vil det påvirke Norge og Norges rolle?

- Det vil medføre at de gassleveransene til EU som regnes som stabile og forutsigbare, blir enda viktigere for Europas energisikkerhet framover. Dermed vil det ikke få store konsekvenser for Norge, men det vil bety at vi får en enda viktigere rolle i det europeiske energisystemet, sier olje- og energiminister Aasland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer