Advarer mot usunn prisvekst

Boligprisene i Oslo steg 12 prosent i 2020. Det bekymrer Eiendom Norge.

PRISVEKST: Den voldsomme boligprisveksten i Oslo bekymrer Eiendom Norge. Foto: Heiko Junge / NTB
PRISVEKST: Den voldsomme boligprisveksten i Oslo bekymrer Eiendom Norge. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2020 var året der boligprisene steg og steg og det ble solgt rekordmange boliger. Desember er ikke noe unntak, viser ferske tall fra Eiendom Norge.

Boligprisene var helt uendret i desember. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,8 prosent.

- Unormalt

Sterkest sesongkorrigert prisøkning hadde Oslo, der det var en oppgang på 1,7 prosent.

- Den sterke utviklingen vi har sett i boligmarkedet både i priser og volum fortsatte i desember. Uendrete boligpriser er unormalt for desember, og 2020 ble det sterkeste året i boligmarkedet siden rekordåret 2016, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

For året som helhet gikk boligprisene i Oslo opp med 12 prosent. Eiendom Norge mener det er grunn til å bekymre seg for hovedstaden.

- En økning i boligprisene på 12 prosent er i overkant av hva som er sunt, og boligprisene i Oslo har mer enn doblet seg siden 2010. Det er godt dokumentet i forskning at kombinasjon av lave renter og lav boligbygging er eksplosiv, sier Lauridsen.

- Det er derfor vesentlig at utbyggerne og Oslo kommune kommer sammen og får regulert flere boligprosjekter i hovedstaden. Boligmarkedet trenger alle boliger markedet kan få. Tilstrekkelig boligbygging er prisdempende.

Ifølge Lauridsen har boligprisene i Oslo steget med det dobbelte av prisene i Bergen og Trondheim de siste ti åra.

For Norge som helhet steg boligprisene med 8,7 prosent i 2020.

Solgt rekordmange boliger

I desember ble det solgt 3.811 boliger i Norge, noe som er 22,9 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019. I 2020 ble det solgt 99.581 boliger i Norge, noe som er 6,7 prosent flere enn i 2019.

- Det ble solgt rekordmange boliger i desember i likhet med de siste månedene, og det aldri vært solgt så mange boliger i Norge i løpet av et år som i 2020, sier Lauridsen.

I hele høst har boligmarkedet vært rekordhett. Det har blitt solgt rekordmange boliger, en utvikling som fortsatte i desember, ifølge Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom.

- Det har faktisk aldri tidligere blitt solgt så mange boliger i en desember-måned som i fjor, sier Buraas.

Normalt synker boligprisene i desember, men 2020 er på alle måter annerledesåret.

Prisøkning

Mandag presenterte Obos sine ferske tall, som viser at prisene steg med 0,2 prosent på brukte Obos-leiligheter i Oslo fra november til desember. Det er niende måned på rad med uendrede eller stigende priser.

Oppsummeringen over de siste tolv månedene viser en prisoppgang på 16,7 prosent, mens prisene på landsbasis steg med 14,6 prosent.

Statistikken viser også at det var høy aktivitet i boligmarkedet i desember. Det ble omsatt 448 Obos-boliger, noe som er 42 prosent flere enn gjennomsnittet for denne måneden de siste tre åra.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer