Advarer mot utsatt ferie: Pengene kan gå tapt

Feriepengene kan være tapt dersom du utsetter ferie til neste år og bedriften likevel går over ende, advarer konkursadvokat.

FAREFULL VEI: Utsetter du ferien til neste år og bedriften likevel går konkurs, er pengene du har til gode i stor fare. Foto: Christian Roth Christensen
FAREFULL VEI: Utsetter du ferien til neste år og bedriften likevel går konkurs, er pengene du har til gode i stor fare. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert

Noen uker inn i coronakrisa slo NHO kraftig alarm: En av fire bedrifter rapporterte at de enten ikke kan, eller er usikre på om de klarer å betale feriepenger til sine ansatte i år.

- En akutt krise, tordnet en opprørt LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik i et intervju med Børsen.

Trippel smell

På toppen av feriepengene som skal ut, forfaller også to momsinnbetalinger med noen få dagers mellomrom. Alt i alt kan det gi en brutal trippel smell for Norge i juni, advarte inkassoselskapet Fair i et intervju med Børsen.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har avvist kravene fra LO om en skreddersydd kontantstøtte til coronarammede arbeidstakere.

Han mener bedriftene må søke lån i krisepakka der staten stiller 90 prosent garanti. Alternativt kan man inngå lokale avtaler om å overføre inntil to uker av ferien til neste år, uttalte han i et intervju med Børsen.

Faller utenfor

- Man skal være meget varsom med å gi arbeidsgiver kreditt, ved å vente med å få feriepengene utbetalt. Da kan pengene gå tapt, advarer advokat Andreas S. Christensen.

Christensen jobber mye med konkurser som oppnevnt bostyrer ved Asker og Bærum tingrett. Han er også medlem av Advokatforeningens og Juristforbundets fagutvalg for konkurs, akkord og panterett.

Ved en konkurs vil de ansatte i utgangspunktet være sikret lønn og feriepenger gjennom lønnsgarantifondet. Men regelverket er komplisert, og med særlige regler om forfallstid og utsatt ferie, påpeker Christensen overfor Børsen.

- Hvis man har opptjent feriepenger i 2019 som normalt skulle vært utbetalt i år, men avtaler å vente med disse til 2021, så faller man utenfor lønnsgarantiordningen dersom arbeidsgiveren likevel går konkurs neste år. I en slik situasjon vil man kun få dekket feriepenger opptjent i 2020 og i 2021, lyder den klare advarselen fra Christensen.

Frykter konkursras

- Da er feriepengene i praksis tapt?

Advokat Adreas S. Christensen. Foto: Kco advokater
Advokat Adreas S. Christensen. Foto: Kco advokater Vis mer

- Ja, i veldig mange konkursbo er det ikke dekning til de ansattes krav. Og et eventuelt feriepengekrav fra 2019 dekkes ikke av lønnsgarantifondet ved en konkurs i 2021.

Christensen minner også om at lønnsgarantifondet har lang behandlingstid.

- Allerede før coronakrisen var behandlingstida på opp til 12 måneder. Så du får uansett ikke feriepengene på dagen. Tvert om risikerer du veldig lang saksbehandlingstid, påpeker Christensen.

Nå ser konkursadvokaten med uro fram mot sommeren.

- Juni blir veldig spennende. Jeg registrerer at flere kemnerkontor og skatteetaten igjen har begynt å sende inn konkursbegjæringer nå. Og i juni forfaller både den utsatte første innbetalingen av moms og den neste ordinære innbetalingen, i tillegg til feriepengene. Om man ikke betaler moms som man skal i juni, vil det normalt gå åtte uker til konkursåpning i retten, sier Christensen.

Usikker løsning

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har vært krystallklar på at feriepenger er de ansattes penger - som arbeidsgiveren har en plikt til å betale ut. Sliter bedriftene med likviditeten, må de søke lån i krisepakkeordningen, er budskapet fra statsråden.

Christensen er litt i tvil om det er noen god ordning for alle som nå sliter.

- Dersom bedriften er i en så vanskelig situasjon at den ikke har råd til å betale lønn eller feriepenger, er jeg veldig usikker på hvor bærekraftig det er å låne seg ut av en slik situasjon. Da må man i så fall være veldig trygg på at inntektene skal ta seg opp igjen rimelig raskt, sier han til Børsen.

- Det kan bli stygt?

- Ja, vi er spente og svært urolige. Særlig varehandel, service og deler av reiselivet er utsatte. Vi ser også at noen av de innmeldte konkursene er større og berører flere arbeidsplasser enn tidligere.

DINE PENGER: - Feriepenger er ikke en gave fra arbeidsgiveren, men noe du har krav på, fastslår arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Han råder bedriftene og arbeidstakerne til å snakke sammen og finne lokale løsninger. Reporter: Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer