Advarer: Neste år kan bli verre

- Jeg tror vi tar for lett på det, advarer toppsjef i norsk industrigigant.

KAMPFLY: Kongsberg Gruppen er leverandør av deler til det nye kampflyet F-35, og det sikrer solide inntekter. Men den utsiktene i maritim sektor bekymrer toppsjefen i industrigiganten. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
KAMPFLY: Kongsberg Gruppen er leverandør av deler til det nye kampflyet F-35, og det sikrer solide inntekter. Men den utsiktene i maritim sektor bekymrer toppsjefen i industrigiganten. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix Vis mer
Publisert

Med 11 000 ansatte og verden som marked er Kongsberg Gruppen en norsk spydspiss - kanskje mest kjent for våpen og medvirkning til kampflyet F-35. Men KG gjør det stort både innen forsvarsmateriell, skipsfart, digitalisering, undervannsteknologi og romteknologi.

Administrerende direktør Geir Håøy frykter at coronakrisa langt fra er over.

- Jeg tror vi bare har sett starten av det som kommer til å treffe oss, sier Håøy til Børsen.

BEKYMRET: Kongsberg Gruppens administrerende direktør Geir Håøy er alvorlig bekymret for ringvirkningene av en forlenget coronaeffekt, og tror at vi bare har sett starten på det som venter. Foto: Hans Arne Vedlog
BEKYMRET: Kongsberg Gruppens administrerende direktør Geir Håøy er alvorlig bekymret for ringvirkningene av en forlenget coronaeffekt, og tror at vi bare har sett starten på det som venter. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

I scenarioene for neste år ligger det inne både permitteringer og oppsigelser som mulige utfall - selv om toppsjefen understreker at det delvis statseide selskapet har så mange bein å stå på at de vil klare seg.

- Men jeg frykter for hele klyngen. For oss er det særdeles viktig å ivareta økosystemet med våre 2500 underleverandører, sier han.

Flere mørke skyer

Kongsberg Gruppen gikk inn i 2020 med rekordstore ordrebøker til en samlet verdi av bunnsolide 35 milliarder kroner. Inntektene i årets tre første måneder endte på 6,68 milliarder kroner, et formidabelt hopp fra 3,46 milliarder kroner fra første kvartal året før.

- Første kvartal ble lite påvirket av coronaviruset for vår del. Men vi ser jo at verden er påvirket av Covid-19. Jeg er mer bekymret for 2021 enn for 2020, sier Håøy til Børsen.

Over en kopp kaffe i kantina i hovedkvarteret i Kongsberg Teknologipark tegner Håøy følgende bilde:

- Vi ser nedgang i ny byggeaktivitet verden over. Og med nåværende oljepris er det ikke tvil om at investeringsviljen har gått ned. Det internasjonale pengefondet (IMF) senket nylig sine allerede pessimistiske prognoser, og IMF anslår nå en tilbakegang i verdensøkonomien på 4,9 prosent for 2020. Så både aktivitetsnivå og nybygg-aktivitet gjør at vi må bekymre oss for 2021, understreker KG-toppsjefen.

- For lett på det

- Hvilke konsekvenser får det for dere?

- Vi legger planer for ulike scenarioer, og vi må være forberedt på at det vil bli verre før det blir bedre, sier han, og legger til med et lite sukk:

- Jeg ser det som skjer i Oslo, jeg ser det i mitt eget nærmiljø. Føler vi i Norge at ting er over? Jeg tror vi tar for lett på det. For det jeg ser i land som USA, Brasil og India, det bekymrer meg. Og det vil påvirke oss.

- Inkluderer scenarioene oppsigelser, permitteringer eller å snu seg rundt?

- Det er full gass på noen områder. Så må vi fortløpende vurdere bildet. Det kan bli permitteringer. Vi må hele tida tilpasse oss markedet både i Norge og ute i verden. Kommer ikke aktiviteter raskt nok opp, må vi ta ned kapasitet, enten midlertidig eller permanent, for vi er nødt til å opprettholde likviditeten. Samtidig vil jeg understreke at Kongsberg Gruppen er så solid at vi skal kunne stå i dette en stund. Men jeg er dypt bekymret for underleverandørene.

Alvorstung advarsel

Forsvarsdivisjonen av Kongsberg Gruppen er og har vært lite berørt av coronakrisa, ikke minst takket være store og langsiktige kontrakter.

- I tillegg til kontrakter som går over flere år, handler det om leveranser inn mot nasjonens sikkerhet. Min dype bekymring knytter seg først og fremst til maritim sektor og verftene langs kysten vår, sier Håøy.

Han viser til en fersk Menon-rapport som i et nøytralt anslag beregner at hver femte arbeidsplass kan forsvinne uten nye ordretilganger i maritim sektor.

- Forsvinner verftsindustrien, vil vi slite med å beholde frontposisjonen i teknologiutvikling og det grønne skiftet. Havner kontraktene ut i verden, blir det en helt annen måte å samarbeide på. Da frykter jeg at vi mister konkurransefortrinnet, advarer Håøy alvorstungt.

Som minner om bakteppet før han retter blikket framover igjen:

- Husk at vi har vært gjennom en formidabel omstilling fra 2014 til 2019. Så begynte vi å se lyset, og så kommer dette. Nå haster det voldsomt med å få tilført ny aktivitet. Det ligger prosjekter både for Marinen og forskningsfartøy som vi uansett må løse. Dette må få umiddelbar fortgang, vi kan ikke ta det i et normalt tempo når situasjonen er så ekstraordinær, sier Håøy til Børsen.

Ny generasjon samspill

Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte industritopper, ansatte og lærlinger på Kongsberg tidligere denne uka.

Overfor Børsen tar Støre til orde for en kraftig omlegging av norsk næringslivspolitikk.

- Her på Kongsberg er vi ved frontlinjen av norsk industri med avansert teknologi og høy kompetanse med et sterkt maritimt preg som også er verdensledende på forsvarsindustri. Når vi nå skal ta steget inn i et industri-hamskifte, som noen omtaler som industri 4.0, trenger vi en ny generasjon av statlig-privat samspill, sier Støre.

Mer statlig eierskap

Ap-lederen snakker seg varm om at et politisk flertall med Ap, Sp, SV og Frp nylig knesatte et prinsipp om at arbeidslivets behov skal tillegges mer vekt i utdanningspolitikken med tilhørende opprusting av fagskolene, før han utdyper hvordan han ser for seg en sterkere statlig rolle i norsk næringsliv.

NY KURS: Ap-leder Jonas Gahr Støre tar til orde for en kraftig omlegging av norsk industripolitikk med en langt mer aktiv stat som stiller risikokapital og krav, og ikke er fremmed for økt statlig eierskap. Foto: Hans Arne Vedlog
NY KURS: Ap-leder Jonas Gahr Støre tar til orde for en kraftig omlegging av norsk industripolitikk med en langt mer aktiv stat som stiller risikokapital og krav, og ikke er fremmed for økt statlig eierskap. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Støre gjør det klart at han deler Håøys bekymring for at opparbeidet spisskompetanse kan forvitre.

- Vi trenger en næringspolitikk som er mer aktiv, der staten stiller opp, er med å ta risiko, men også stiller store krav. Det er altså ikke snakk om å støtte ikke-levedyktig næringsvirksomhet. Når noen går over ende, skal det gi grobunn for nye satsinger. Og de kommer til å kreve en stat som også er villig til å gå inn og avlaste på risiko, om det så er på eierskapssiden, sier Støre til Børsen.

Etterlyser krav

- Du vil se flere hel og deleide statlige selskaper, som Kongsberg Gruppen?

- Kongsberg Gruppen er et utmerket eksempel på at statlig eierskap er avgjørende. Høyres forsøk på å selge Kongsberg ble avvist av stortingsflertallet i forrige periode, og det har vært utrolig viktig for å beholde teknologiutvikling, hovedkvarter og ambisjonene i Norge. Uten dette ryker slike miljøer fort ut av landet, understreker Støre.

KG-sjefen er bekymret for 2021. Støre retter blikket ti år fram:

- Vi har til 2030 hvor vi må ha en industriell ambisjon. Vi snakker altså om en ny innretning av næringspolitikk og statlig rolle. Det er rotfestet i sosialdemokratiet at vi ikke frykter ny teknologi, men gammel. Vi er for å ta i bruk de mest avanserte virkemidlene innen automatisering og digitalisering. Samtidig sier alle industriledere jeg møter at de etterlyser sterkere statlige krav. Vi må bli flinkere til å sikre ringvirkninger, stille opp på infrastruktursiden, stille risikokapital på forskning og industriutprøving og ha en ideologinøytral holdning til statlig eierskap, sier Ap-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer