Advarer nordmenn:
- Ferieturene kan ryke

Forrige uke slo Finanstilsynet alarm. Nå følger Nordea-sjefen opp med en advarsel til nordmenn.

MÅ KUTTE FERIER: Mange nordmenn sier selv at de ikke er rustet til å takle utgiftene som vil følge en ny renteøkning. I første om gang kan ferieturer komme til å ryke, tror Nordea Norge-sjef Snorre Storset. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
MÅ KUTTE FERIER: Mange nordmenn sier selv at de ikke er rustet til å takle utgiftene som vil følge en ny renteøkning. I første om gang kan ferieturer komme til å ryke, tror Nordea Norge-sjef Snorre Storset. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nær halvparten av alle spurte nordmenn forventer en renteøkning i løpet av neste år. Samtidig svarer én av ti at de vil få problemer med å håndtere boliglånet ved en renteoppgang på inntil to prosentpoeng.

Det viser en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Nordea Norge.

Vanskeligst blir det for låntakere i aldersgruppen 30-49 år, skal vi tro svarene i undersøkelsen.

- Det er bekymringsfullt, både for oss som bank og for samfunnet, at så mange ikke er rustet for en renteoppgang, selv om en oppgang kan komme, sier Nordea Norge-sjef Snorre Storset til Børsen.

Storset er ikke bekymret for at man vil se et ras av kunder som ikke klarer å betjene boliglånene sine.

BEKYMRET: Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea, er bekymret over funnene i undersøkelsen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BEKYMRET: Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea, er bekymret over funnene i undersøkelsen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Men det kan påvirke den gullkantede delen av livet negativt. For folks livskvalitet framover er det veldig viktig at man har et aktivt forhold til dette, sier han og legger til:

- Det er ofte ferieturer og restaurantbesøk som ryker først. Det bør man tenke på i fine lavrentetider.

- Mange kjenner det allerede

Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Danske Bank, deler Nordea-sjefens bekymring på vegne av nordmenn.

- Veldig mange vil merke det godt hvis renta går opp to prosentpoeng. Jeg tror nok mange allerede kjenner på det etter renteoppgangen som har vært, sier hun til Børsen.

HEVER RENTEN: Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjorde at Norges bank hever renten. Video: NTB Scanpix Vis mer

Tvetenstrand mener mange nordmenn har vent seg til et forbruk der ferieturer, restaurantbesøk og litt ekstra kos i hverdagen er en naturlig del av livet.

FORBRUKERØKONOMI: Cecilie Tvetenstrand. Foto: Danske Bank
FORBRUKERØKONOMI: Cecilie Tvetenstrand. Foto: Danske Bank Vis mer

- Og det er ferieturene og restaurantbesøkene som ryker først i mer krevende tider?

- Ja, det er veldig sjelden at man misligholder banklån. Det er det første man betaler og prioriterer, sier hun og legger til:

- Vi har fått åpnet en helt annen verden med reisene våre. Vi reiser mer enn noen gang, selv om det er fokus på flyskam. Ferieturene er også en ting som er vondere å måtte forsake enn impulskjøpene i hverdagen. Hvis man er litt flinkere til å planlegge ukehandel, og tenke gjennom hvor mange gensere og sko man egentlig behøver, så er det mulig å spare penger der, framfor på ferier som mange føler at de trenger for å få avbrekk, sier hun.

- Har litt å gå på

Storset i Nordea er ikke sikker på om nordmenn er så flinke til å legge til side ekstra penger i gode tider, når det finnes andre fristelser.

- Jeg vet ikke om vi er bortskjemte, men vi har det veldig godt. Så vi har litt å gå på. Men livet er alltid lettere når man får mer til overs enn når man må stramme inn, sier han.

Nordea-sjefen tror Norge er nær rentetoppen i denne omgang, men dersom ikke bildet av internasjonal økonomi forverrer seg, kan det bli enda en renteøkning i 2020.

- Det kan igjen få en negativ effekt på norsk næringsliv. For om forbruket blant folk i denne aldersgruppen blir lavere, så kan det få en «spillovereffekt». Dette handler heller ikke om ren risiko for at vi skal få store tap på boliglån, det handler mer om hvordan en renteøkning vil kunne påvirke den enkeltes livskvalitet, hevder han.

Advarer

Forrige uke gikk Finanstilsynet ut og advarte om at gjeldsbelastningen i Norge har kommet opp på et historisk høyt nivå, og at den nå er høyere enn i de fleste andre land.

I rapporten «Finansielt utsyn», som ble lagt fram tirsdag forrige uke, advarer de om at en høy husholdningsgjeld og høye eiendomspriser utgjør en betydelig sårbarhet for den finansielle stabiliteten i Norge.

Husholdninger med høy gjeldsbelastning er sårbare hvis rentene øker, inntekten faller bort eller boligprisene faller, påpekte Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen, ifølge NTB. Selv en moderat renteoppgang vil gi betydelig høyere rentebelastning, advarte han.

- Rentebelastningen vil øke raskt fordi det meste av gjelden har flytende rente, sa Baltzersen.

Boliglånsundersøkelsen for 2019 viser at nesten halvparten av nye nedbetalingslån i år ble tatt opp av låntakere med gjeldsgrad på over fire ganger brutto årsinntekt.

Det er førstegangskjøpere og yngre låntakere som har høyest gjeld i forhold til inntekt og høyest belåningsgrad på boligen. De er særlig sårbare for renteøkning og inntektsbortfall.

Det er også den samme gruppen mennesker som i den ferske Norstat-undersøkelsen sier de er mest bekymret for konsekvensene av en eventuell renteøkning.

RENTEØKNING: Men hva vil en renteøkning bety for dine månedsutgifter? Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim gir deg svaret. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Ta grep nå

Norske banker er pålagt å ta høyde for en betydelig renteøkning når de vurderer søknader om boliglån.

- Det gjør de for å stressteste økonomien din, slik at de vet at du kan klare utgiftene som følger med en renteoppgang. Men det er ikke veldig mange som benytter den muligheten, nå som det er lave renter, til å planlegge for en vanskeligere tid, sier Tvetenstrand.

Hun råder derfor nordmenn til å benytte anledningen til å legge til side litt penger hver måned.

- Det er viktig, når renta er så lav som nå, at folk enten betaler ned ekstra på boliglånet eller setter penger på en bufferkonto, framfor å bruke opp pengene som er til overs.

Hun mener det er mange som har potensial til å spare inn ganske mye i dag, uten at det behøver å gå ut over livskvaliteten. Verre kan det bli hvis man venter med å ta grep til en eventuell renteøkning fører til høyere utgifter.

- Da blir du tvunget til å ta grep, i stedet for å være litt i forkant. Det er for eksempel veldig mange som ikke har en bufferkonto. Hvis man allerede i dag venner seg til å sette penger på en bufferkonto, eller betale ekstra ned på boliglånet, så står man bedre rustet når renta går opp.

Hun synes imidlertid ikke at det er veldig rart at nordmenn har blitt godt vant.

- Vi har hatt veldig god økonomi i mange år, med lave renter, som gjør at vi nesten har hatt gratis boliglån. Vi er de i verden som i størst grad eier egen bolig, har hatt det romslig og er ikke tvunget til å planlegge i like stor grad som mange andre, sier hun før advarselen kommer:

- Verdensøkonomien er ikke sunn i dag, renta er ikke sunn i Norge i dag. Om den kommer opp til et mer normalt nivå, så er det veldig mange som allerede har makset boliglånet og vent seg til en veldig god livsstil.

En livsstil som for alvor brått kan bli utfordret for mange nordmenn, ifølge Tvetenstrand og Storset.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer