Advarer nordmenn: - Den tida er forbi

Luftfarten har vært under enormt press de siste åra. Nå kommer regninga, advarer ekspert.

PRESSET ØKER: Svak krone og økte kostnader over hele linja, kan sørge for å prege turistnæringa kraftig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PRESSET ØKER: Svak krone og økte kostnader over hele linja, kan sørge for å prege turistnæringa kraftig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

De siste åra har luftfarten vært gjennom en historisk prøvelse. Pandemien sørget for halvannet år med lammet flytrafikk, før en ny krise viste seg i form av høy inflasjon, stigende renter og svak krone.

Nå er tida kommet for å ta igjen tapte inntekter. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) har prisene på flybilletter i Norge økt med 55 prosent det siste året.

Flyekspert Hans Jørgen Elnæs advarer om at dette trolig blir den nye normalen, og at tida med lavprisbilletter er over.

- Før var vi vant til at flybilletter kunne koste et par hundrelapper. Tida med superbillige gibortbilleter er forbi. Årsaken er at kostnadene ved å drive flyselskap nå er langt høyere enn tidligere.

- Vil ta grep

Selv om kostnadene har økt over hele linja, rapporterer flyselskapene om fortsatt stor reiselyst og sterk etterspørsel.

- Den største driveren for økningen i flybillettprisene er den høye etterspørselen i markedet. På samme tid har flyselskapene ikke klart å komme helt tilbake til 2019-nivå hva gjelder kapasitet, forklarer Elnæs.

For å møte økte utgifter på drivstoff, innkjøp av tjenester og flydeler, utslippskvoter, flyplassavgift, samt bedre betaling etter lønnsoppgjøret, må flyselskapene kompensere ved å skru opp billettprisene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer