Renteøkning

Advarer nordmenn: Venter dobbeltsmell

Ifølge Norges Banks regionale nettverk vil aktiviteten i norsk økonomi øke framover. Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, tror dette vil føre til dobbel renteøkning.

VARSLER HOPP: Sjefsøkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, tror den regionale rapporten vil presse Norges Bank til å heve styringsrenten med 0,5 prosentpoeng. Her fra Aker Brygge i Oslo. Foto: Cornelius Poppe/NTB
VARSLER HOPP: Sjefsøkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, tror den regionale rapporten vil presse Norges Bank til å heve styringsrenten med 0,5 prosentpoeng. Her fra Aker Brygge i Oslo. Foto: Cornelius Poppe/NTB Vis mer
Publisert

Norges Bank kom torsdag ut med rapporten fra deres regionale nettverk, der bedrifter fra hele Norge deler sine tanker om den økonomiske utviklingen i landet framover.

Her ventes det økt aktivitet i tida framover.

Setter press på Norges Bank

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, tror rapporten vil føre til en dobbel renteøkning.

- Rent umiddelbart tenker jeg rapporten vil sette press på Norges Bank om å heve renta ytterligere. Grunnen til det er at vi, etter en situasjon med svake tall for aktiviteten i økonomien, nå ser mer positive tall for bedriftene.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Lise Åserud / NTB
Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Renta kan bli over fire prosent

Ifølge regional rapport vil sysselsettingen øke, samtidig som færre bedrifter begrenses av kapasitetsproblemer og det er lettere å få tak i arbeidskraft. Dette vil bidra til å øke renta.

- Det er mange faktorer som tilsier at vi kommer til å få det vi kaller for en het rentebane framover. Vi tror Norges Bank vil heve renta med 0,5 prosentpoeng neste uke, altså en dobbel renteøkning, og at vi får en rentetopp på i hvert fall 4 prosent og muligens høyere.

Det er imidlertid dårlig nytt for dem med boliglån.

- Når vi nå har en veldig svak kronekurs, i tillegg til at aktiviteten ser ut til å øke, må Norges Bank se seg nødt til å gjøre tiltak for å dempe aktiviteten i økonomien. Vi får da en situasjon hvor gode nyheter for økonomien er dårlige nyheter for boliglånskundene.

Stor variasjon

Veksten skyldes i stor grad en heftig oppgang hos oljeleverandørene og moderat vekst innen tjenesteyting og industri. Imidlertid synker salgsvolumet i varehandelen, og nedgangen tiltar i bygg- og anlegg.

- Dersom vi går litt i detaljene ser vi at det er særlig oljeleverandørindustrien som løfter utsiktene på bakgrunn av petroleumsinvesteringene som er gjort tidligere i år, mens vekstsignalene fortsatt er tydelig negative i de delene av norsk økonomi som er mest sårbare for renteendringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer