Advarer Norge: - Alvorlig skadet

Tidligere finansminister i Sverige, Anders Borg, mener Norge går i feil retning.

LANGER UT: Anders Borg mener økt beskatning av de rikeste er et problem for Norge. Foto: AP/Lars Krabbe/Polfoto/NTB
LANGER UT: Anders Borg mener økt beskatning av de rikeste er et problem for Norge. Foto: AP/Lars Krabbe/Polfoto/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På 70- og 80-tallet forlot bedriftseier etter bedriftseier Sverige, skal vi tro Sveriges tidligere finansminister Anders Borg.

I et nytt intervju med Dagens Næringsliv mener han at det samme nå skjer i Norge, og at den norske regjeringen må forte seg å motvirke det.

- De siste ti åra har ikke politisk risiko vært et tema for noen nordiske land, men det ryktet er alvorlig skadet for Norge. Selv om man skulle reversere disse store og brå skatteendringene, er det ingen som vil stole helt på en norsk regjering framover. Det har en stor kostnad, sier han til avisa.

- Gapende hull

Lista over norske rikinger som flytter til Sveits blir stadig lengre. Sistemann ut er Lars Nilsen, som ifølge Finansavisen hasteflyttet denne uka på grunn av det reviderte statsbudsjettet.

Flere av rikingene har nevnt økte skatter som grunnen til at de flytter ut av Norge.

Riksdagen i Sverige fjernet formuesskatten i 2007. Det var ett år etter at han tok over som finansminister for høyrepartiet Moderaterna, en jobb han hadde til 2014.

- Norge er et land som trenger et bedre skatteklima enn andre land, blant annet på grunn av presset fra olje- og gassektoren. Gjør man en gjennomgang av norsk økonomi må man konstatere at den er velstøpt, men det finnes et gapende hull, og det er bristende produktivitetsvekst. Du kommer ikke unna at det har en sammenheng med sviktende entreprenørskap, sier Borg til DN.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.