Advarer Norge: - Flere kan dø

FN-topp med kraftig advarsel til Norge.

KONSEKVENSER: Det kan få store konsekvenser hvis det kuttes i FN-støtten og bistanden, mener visegeneralsekretær i FN, Achim Steiner, fra FNs utviklingsprogram (UNDP). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KONSEKVENSER: Det kan få store konsekvenser hvis det kuttes i FN-støtten og bistanden, mener visegeneralsekretær i FN, Achim Steiner, fra FNs utviklingsprogram (UNDP). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Verdenslederne er denne uka samlet i FN. Pandemiens ringvirkninger, klimakrisen og de mange problemene Russlands krig i Ukraina har skapt preger toppmøtet.

- Folk kommer til å dømme oss med et kritisk blikk når verdens ledere samles her nå, sier Achim Steiner, sjef i FNs utviklingsprogram UNDP, til NTB.

Han sammenligner situasjonen med de verste krisetidene verden har vært i, tilbake til etterkrigsdagene da dagens FN ble til. Steiner er enig med FNs generalsekretær António Guterres som ber de rike landene bidra mer for å løse de mange krisene.

Påpeker at Norge tjener enormt

- Det er veldig vanskelige tider. Spørsmålet er om vi skal bryte sammen som internasjonalt samfunn når det blir vanskelig? Eller skal vi finne styrken til å forstå at den letteste veien ut av krisen er at vi kommer nærmere hverandre, og ser at vi har en felles interesse i å håndtere det, sier Steiner.

Han var blant dem som var kritiske da regjeringen tidligere i år foreslo å kutte hele kjernestøtten til UNDP og også kutte i andre FN-programmer. Steiner ber Norge huske på hva landet får igjen av innflytelse, anseelse og stabilitet ved å være en stor støttespiller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.