Energikrise i Europa:

Advarer Norge mot hysteri

Regjeringen har varslet at de vil begrense strømeksporten i bestemte situasjoner. Østerrikske Hans Auer advarer Norge mot hysteri, mens norske Asgeir Tomasgard sier at en slik beslutning ikke vil være uproblematisk. Når Støre skal møte forbundskansler Olaf Scholz mandag, har han med seg et knallhardt budskap.

KNALLHARDT BUDSKAP: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener at hvert land må ta ansvar for at kraftsystemet deres holder. Mandag skal han møte forbundskansler Scholz, som forsøker å navigere Tyskland gjennom en alvorlig energikrise. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KNALLHARDT BUDSKAP: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener at hvert land må ta ansvar for at kraftsystemet deres holder. Mandag skal han møte forbundskansler Scholz, som forsøker å navigere Tyskland gjennom en alvorlig energikrise. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mandag skal statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møte Tysklands forbundskansler Olaf Scholz. Dette kort tid etter at regjeringen kunngjorde at de vil begrense strømeksporten dersom nivået i vannmagasinene kommer under normalen for årstida, noe som vil kunne ramme eksporten via NordLink-kabelen til Tyskland.

Ekspertene som Børsen har snakket med er skeptiske til et slikt grep. Hans Auer, som er professor i energiøkonomi ved Technischen Universität i Wien (TU Wien), advarer Norge mot å møte energikrisa med hysteri.

Han sier at han har forståelse for at den norske regjeringen har besluttet at de vil begrense eksporten i bestemte situasjoner. Han har også forståelse for at en rekke partier krever midlertidig stans i strømeksporten.

- Men på kort sikt er det ikke hensiktsmessig å reagere med hysteri, sier Auer til Børsen.

- Fra ditt ståsted, hva tenker du at er den riktige avgjørelsen?

- Om jeg skal være pragmatisk og ikke la meg påvirke av hysteriet: Ikke gjør det nå. La oss heller avvente det neste året eller de neste to åra og se hvordan gassprisen utvikler seg, sier Auer og fortsetter:

- Slik jeg forstår det, er norske strømkunder beskyttet mot ekstremt høye strømpriser som følge av strømstøtten. Det er et bedre tiltak enn å reise spørsmål om markedsmodellen og energisystemet generelt. Det vil også kunne være et bedre tiltak å utbedre overføringskapasiteten mellom de forskjellige prisområdene i Norge.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

- Kan koste Europa dyrt

Professor Asgeir Tomasgard ved NTNU sier til Børsen at han opplever at det er legitimt å diskutere om Norge skal redusere strømeksporten dersom det begrunnes med hensynet til forsyningssikkerheten.

- Dette fordi at vi står i en ekstremsituasjon på grunn av krig samtidig som vi opplever tørrår i Sør-Norge. Samtidig er det å begrense strømeksporten et tveegget sverd, sier Tomasgard, som også er direktør for forskningssenteret FME NTRANS, og fortsetter:

- Dersom Norge velger å begrense strømeksporten – særlig før man har havnet i en situasjon hvor det er nødvendig med rasjonering – vil det kunne skade den tilliten som det europeiske energisystemet og vår egen forsyningssikkerhet er bygget på. Derfor er det ikke uproblematisk om det fattes en slik politisk beslutning.

- Tror du at andre land vil følge etter dersom Norge begrenser strømeksporten?

- Jeg tror at det vil føre til en diskusjon om forsyningssikkerheten i andre land. Dersom andre land følger etter, vil det koste Europa dyrt. Hittil har vi delt på energireservene i Europa, men om alle land skal ha egne energireserver vil det bli svært mye dyrere enn dagens system.

Støres knallharde budskap

Mandag ettermiddag kan Støre bli nødt til å forklare forbundskansler Scholz, som for tida forsøker å navigere Tyskland gjennom en alvorlig energikrise, hvorfor Norge vil begrense strømeksporten i bestemte situasjoner.

Først skal Støre ta imot Sverige-statsminister Magdalena Andersson, Danmark-statsminister Mette Frederiksen, Finland-statsminister Sanna Marin og Island-statsminister Katrín Jakobsdóttir på Munchmuseet i Oslo. Deretter skal de møte Scholz.

Bare timer før møtet finner sted, varslet Støre overfor Aftenposten sitt knallharde budskap:

- Hvert land må ta ansvar for at kraftsystemet deres holder.

ENERGIEKSPERT: Asgeir Tomasgard. Foto: Lars R. Bang / NTNU
ENERGIEKSPERT: Asgeir Tomasgard. Foto: Lars R. Bang / NTNU Vis mer

System bygd på tillit

Tomasgard mener at det europeiske energisystemet har tjent Norge godt i ei årrekke. På den ene siden har Norge i vanlige tørrår vært helt avhengig av å importere strøm fra de samme landene som vi eksporterer strøm til. På den andre siden har Norge kunnet eksportere strøm til gunstige priser når det har vært rom for det.

- Hittil har strømkablene i Europa sikret landenes forsyningssikkerhet og redusert risikoen for å oppleve knapphet på strøm. Systemet fungerer best når man kan stole på bistand fra andre land til enhver tid og at markedet fungerer.

- Samlet sett er dette et politisk valg (beslutningen om å begrense strømeksporten journ.anm.) som man på kort sikt kan begrunne med hensynet til forsyningssikkerheten, men som på lang sikt kanskje ikke er så fornuftig med tanke på forsyningssikkerheten, siden vi er avhengige av strømimport i tørrår som vil oppstå i framtida.

Tomasgard forstår at det kan være fristende å begrunne eksportstans med hensynet til strømprisene, som nå er veldig høye i Sør-Norge.

- Men det vil være et dårligere valg enn å begrunne det med hensynet til forsyningssikkerheten, sier han og forklarer:

- For dersom strømmen er veldig mye verdt, bør vi selge den til dem som kan utnytte strømmen på best mulig måte og heller kompensere norske strømkunder for prisøkningen som oppstår på grunn av den ekstraordinære situasjonen.

Tiltak i Østerrike

Professor Auer sier at også Østerrike er avhengig av avgjørelsene som tas i Norge. Blant annet forklarer han dette med at Østerrike er en liten fisk i det store europeiske energisystemet, som er avhengig av godvilje og solidaritet fra større fisker, som Tyskland og andre europeiske land.

- Hvor bekymret er Østerrike for at Russland vil strupe gassleveransene?

- Østerrike er ekstremt bekymret og det har blitt innført mange tiltak på nåværende tidspunkt. Østerrike og våre naboland kan bli rammet ekstremt hardt. På nåværende tidspunkt har gasslagrene våre en fyllingsgrad på 56 prosent, men vi er nødt til å øke den til 80 prosent, sier Auer.

- Selv om Østerrike har høy lagringskapasitet sammenliknet med det årlige gassforbruket, er situasjonen kompleks: Gassen som er lagret i Østerrike skal også forsyne delstaten Bayern i Tyskland.

Auer forteller om en rekke tiltak som har blitt innført for å sikre at Østerrike kommer seg helskinnet gjennom vinteren. To av de mest oppsiktsvekkende tiltakene er at de har besluttet å gjenåpne nedlagte kullkraftverk, samt oppfordret befolkningen til å redusere innendørstemperaturen til 19 grader gjennom vinteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer