Bistandskutt:

Advarer Norge: - Stor uro

Norges kutt i bistandsbudsjettet faller ikke i god jord hos FNs svenske, assisterende generalsekretær Ulrika Modéer.

IKKE FORNØYD: FNs assisterende generalsekretær, Ulrika Modéer, mener det får store konsekvenser at land som Norge kutter i bistanden. Foto: UNDP
IKKE FORNØYD: FNs assisterende generalsekretær, Ulrika Modéer, mener det får store konsekvenser at land som Norge kutter i bistanden. Foto: UNDP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): I årets statsbudsjett kutter regjeringen i bistandsbudsjettet. De planlegger å bruke 43,8 milliarder kroner neste år, som er et kutt på rundt 2,4 prosent. Totalt vil bistandsbudsjettet utgjøre 0,75 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI), ned fra 0,9 prosent året før.

Dette har skapt sterke reaksjoner fra humanitære organisasjoner. Nå reagerer også FN.

- Når et land som Norge, som er så viktig, minsker sin bistand, så sender det et signal ettersom så mange ser opp til Norge som en så viktig aktør. Det internasjonale samfunnet ser med uro på de landene som nå minsker innsatsen sin når behovene øker enormt, sier Modéer til Dagbladet.

Ekstrem fattigdom

Hun forklarer hvordan det globale behovet for bistand har økt dramatisk de siste månedene. FN anslår at så mye som 100 millioner mennesker er på flukt. FNs utviklingsprogram (UNDP) kom nylig ut med en rapport som viser at 71 millioner flere mennesker er havnet i ekstrem fattigdom de siste tre månedene i kjølvannet av pandemien og Russlands invasjon av Ukraina.

- Norge har historisk sett vært - og vil også fortsette å være - en viktig aktør internasjonalt både for fred, utvikling og hvordan vi håndterer de mange krisene verden står i. I dag ser vi imidlertid en situasjon hvor alle indikatorer peker i feil retning, sier Modéer, som også er sjef for UNDPs avdeling for ekstern kommunikasjon og påvirkningsarbeid.

KHERSON: Video skal vise russiske soldater overgi seg til ukrainske styrker i Kherson. Video: Twitter. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Støre-regjeringen foreslo tidligere i år å kutte hele kjernestøtten til UNDP og også kutte i andre FN-programmer. Tidligere i høst advarte sjefen for UNDP, Achim Steiner overfor NTB, om at dette kunne føre til at flere mennesker ville dø om beslutningen ble videreført. I det nye statsbudsjettet får imidlertid UNDP 414,4 millioner kroner i kjernestøtte fra Norge.

- Vil dette budsjettet føre til at flere mennesker dør?

- Vi vet at internasjonalt utviklingssamarbeid er det eneste pålitelige støtten til de mest utsatte menneskene. Så redusert bistand får konsekvenser, sier Modéer og legger til:

- Norge er fortsatt en stor og viktig bistandsgiver. Derfor er det så viktig at Norge i denne situasjonen opprettholder bistanden. Men ser vi globalt sett, minsker innsatsen akkurat nå når behovene øker enormt. Det kommer til å bidra til at mennesker i akutt nød ikke får den hjelpen de trenger. Bistanden er en livslinje for de mest utsatte menneskene.

- På bekostning

I det nye statsbudsjettet blir også bistandspenger brukt på å dekke utgifter på andre områder - som å hjelpe ukrainske flyktninger i Norge og klimaarbeid.

- Det er utrolig viktig at det internasjonale samfunnet støtter Ukraina akkurat nå. Men det må ikke skje på bekostning av resten av verden. Vi i FN ser med stor uro på at kløften mellom Europa og USA og resten av verden øker i ei tid da vi trenger et samarbeid. Utviklingsarbeidet er en del av det tillitsbyggende arbeidet foruten det konkrete arbeidet for å redde liv og økonomier så land ikke kollapser fullstendig, sier Modéer.

Hun reagerer derfor på at Norge kutter i bistanden.

- Ikke godt valg

-Det finnes også en avtale mellom FN og Norge om at man skal øke den fleksible kjernestøtten til FNs organisasjoner, så vi kan reagere raskt, men også mye mer strategisk og resultatorientert. En reduksjon i denne støtten er ikke et godt valg om man vil få resultater, sier den assisterende generalsekretæren.

- Hva hadde vært ditt budskap hvis du skulle hatt et møte med statsminister Jonas Gahr Støre i dag?

- Jeg hadde takket Norge for det historisk, unike lederskapet, men også lagt vekt på hvor viktig det er at Norge fortsetter å vise at man kan gjøre dette også i tider hvor det er så utrolig vanskelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer