Bistandskutt:

Advarer Norge: - Stor uro

Norges kutt i bistandsbudsjettet faller ikke i god jord hos FNs svenske, assisterende generalsekretær Ulrika Modéer.

IKKE FORNØYD: FNs assisterende generalsekretær, Ulrika Modéer, mener det får store konsekvenser at land som Norge kutter i bistanden. Foto: UNDP
IKKE FORNØYD: FNs assisterende generalsekretær, Ulrika Modéer, mener det får store konsekvenser at land som Norge kutter i bistanden. Foto: UNDP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): I årets statsbudsjett kutter regjeringen i bistandsbudsjettet. De planlegger å bruke 43,8 milliarder kroner neste år, som er et kutt på rundt 2,4 prosent. Totalt vil bistandsbudsjettet utgjøre 0,75 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI), ned fra 0,9 prosent året før.

Dette har skapt sterke reaksjoner fra humanitære organisasjoner. Nå reagerer også FN.

- Når et land som Norge, som er så viktig, minsker sin bistand, så sender det et signal ettersom så mange ser opp til Norge som en så viktig aktør. Det internasjonale samfunnet ser med uro på de landene som nå minsker innsatsen sin når behovene øker enormt, sier Modéer til Dagbladet.

Ekstrem fattigdom

Hun forklarer hvordan det globale behovet for bistand har økt dramatisk de siste månedene. FN anslår at så mye som 100 millioner mennesker er på flukt. FNs utviklingsprogram (UNDP) kom nylig ut med en rapport som viser at 71 millioner flere mennesker er havnet i ekstrem fattigdom de siste tre månedene i kjølvannet av pandemien og Russlands invasjon av Ukraina.

- Norge har historisk sett vært - og vil også fortsette å være - en viktig aktør internasjonalt både for fred, utvikling og hvordan vi håndterer de mange krisene verden står i. I dag ser vi imidlertid en situasjon hvor alle indikatorer peker i feil retning, sier Modéer, som også er sjef for UNDPs avdeling for ekstern kommunikasjon og påvirkningsarbeid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer