IMF-rapport

Advarer Norge

Det internasjonale valutafondet (IMF) retter en kraftig advarsel mot Norge.

GJELDSTYNGET: Det internasjonale valutafondets daglige leder Kristalina Georgieva peker på høy gjeldsgrad og voksende utgifter til en aldrende befolkning som bekymringer for norsk økonomi. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB
GJELDSTYNGET: Det internasjonale valutafondets daglige leder Kristalina Georgieva peker på høy gjeldsgrad og voksende utgifter til en aldrende befolkning som bekymringer for norsk økonomi. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Advarselen kommer i den årlige rapporten som IMF gjør om norsk økonomi.

Her understreker IMF at utgifter knyttet til at det blir flere eldre, kombinert med lavere overføringer til oljefondet, «øker behovet for reformer som sikrer bærekraften i velferdsstaten».

IMF er i tillegg bekymret for høy gjeldsgrad blant nordmenn.

- IMFs bekymring for den høye gjelden i husholdningene understreker behovet for at regjeringen fører en trygg økonomisk politikk, som ikke skaper ytterligere press i norsk økonomi. Vi må løse folks hverdagsutfordringer, uten at det bidrar til å skape nye problemer i folks økonomi, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Stor usikkerhet

Alt i alt konkluderer IMF med at norsk økonomi er i en sterk posisjon.

Fastlands-BNP anslås å vokse med rundt 4 prosent i år, noe som omtales som en sterk gjeninnhenting etter coronapandemien.

Samtidig er det stor usikkerhet om de økonomiske utsiktene framover. Krigen i Ukraina, faren for lavere etterspørsel fra Europa og flaskehalser i internasjonale verdikjeder skaper usikkerhet, fastslår IMF.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.