IMF-rapport

Advarer Norge

Det internasjonale valutafondet (IMF) retter en kraftig advarsel mot Norge.

GJELDSTYNGET: Det internasjonale valutafondets daglige leder Kristalina Georgieva peker på høy gjeldsgrad og voksende utgifter til en aldrende befolkning som bekymringer for norsk økonomi. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB
GJELDSTYNGET: Det internasjonale valutafondets daglige leder Kristalina Georgieva peker på høy gjeldsgrad og voksende utgifter til en aldrende befolkning som bekymringer for norsk økonomi. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Advarselen kommer i den årlige rapporten som IMF gjør om norsk økonomi.

Her understreker IMF at utgifter knyttet til at det blir flere eldre, kombinert med lavere overføringer til oljefondet, «øker behovet for reformer som sikrer bærekraften i velferdsstaten».

IMF er i tillegg bekymret for høy gjeldsgrad blant nordmenn.

- IMFs bekymring for den høye gjelden i husholdningene understreker behovet for at regjeringen fører en trygg økonomisk politikk, som ikke skaper ytterligere press i norsk økonomi. Vi må løse folks hverdagsutfordringer, uten at det bidrar til å skape nye problemer i folks økonomi, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Stor usikkerhet

Alt i alt konkluderer IMF med at norsk økonomi er i en sterk posisjon.

Fastlands-BNP anslås å vokse med rundt 4 prosent i år, noe som omtales som en sterk gjeninnhenting etter coronapandemien.

Samtidig er det stor usikkerhet om de økonomiske utsiktene framover. Krigen i Ukraina, faren for lavere etterspørsel fra Europa og flaskehalser i internasjonale verdikjeder skaper usikkerhet, fastslår IMF.

Likevel mener de internasjonale ekspertene at norsk økonomi er mindre utsatt enn andre land. Utviklingen framover kan derfor både bli svakere og sterkere enn det som er lagt til grunn, og IMF støtter derfor en stram finanspolitikk framover.

- Må holde igjen

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overlot til statssekretær Lotte Grepp Knudsen (Ap) å ta imot rapporten, men i regjeringens pressemelding i dag sier han:

SVINGER SEG: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum fikk endelig svingt seg på dansegulvet etter lettelsene lørdag 12. februar. Video: Maja Walberg Klev. Reporter: Jon Even Andersen. Vis mer

- Målet for regjeringens økonomiske politikk er en økonomisk vekst som bidrar til arbeid til alle, og en mer rettferdig fordeling som reduserer forskjeller, uavhengig av folks lommebok og bosted. Det viktigste vi gjør for folks økonomiske sikkerhet nå, er å holde igjen på pengebruken. Da unngår vi en overoppheting av økonomien.

Mange møter

Den forrige rapporten fra IMF om Norge ble sluppet for ett år siden.

En delegasjon fra IMF har den siste uka hatt møter med norske myndigheter, akademiske miljøer, finansinstitusjoner og partene i arbeidslivet. Den endelige rapporten vil bli behandlet av IMFs styre seinere i år.

Temaer i gjennomgangen er norsk økonomi og økonomisk politikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer