Advarer: - Ny økonomisk krise

Norske bedrifter står overfor en blytung motbakke denne høsten, ifølge Creditsafe.

ROPER VARSKO: - Selskapene har gått fra pandemi til en ny økonomisk krise, mener kredittopplysningsforetaket Creditsafe. Foto: Jil Yngland / NTB
ROPER VARSKO: - Selskapene har gått fra pandemi til en ny økonomisk krise, mener kredittopplysningsforetaket Creditsafe. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet bedrifter med betalingsanmerkninger øker. Ved utgangen av tredje kvartal var 77.585 norske foretak oppført med betalingsanmerkninger. Det tilsvarer en økning på 10 prosent på et halvt år.

Det er nesten 7.000 flere enn ved samme måling i mars, skriver kredittopplysningsforetaket Creditsafe i en pressemelding.

Blant AS- og ASA-selskaper har antallet med betalingsanmerkninger økt med 11,5 prosent til 48.924 siden mars. Totalt er nå over 13 prosent av landets selskaper registrert med betalingsanmerkninger.

- Selv om disse økningene er svake til moderate bekrefter de trenden. Disse tallene oss et temperaturmål på hvordan det går her og nå, og nå går det trått, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

- Ny krise

Han poengterer at økningen samsvarer med utviklingen vi ser når det kommer til både konkurser og inkassosaker.

- Selskapene har gått fra pandemi til en ny økonomisk krise. Mens pandemien påvirket inntjeningen vil denne nye krisen skape problemer med å betale regninger, og da kommer også betalingsanmerkningene, påpeker han.

For privatpersoner ser det imidlertid lysere ut. Her har det vært en nedgang både i antall med betalingsanmerkninger og antall med lønnstrekk.

- Gjør vondt verre

De dystre prognosene kommer dagen etter at regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjettet for 2023.

Her foreslås blant annet økt arbeidsgiveravgift og skjerpet formuesskatt. Den samlede skatteøkningen for næringslivet er på hele 47 milliarder kroner, og blant aktørene som er dypt bekymret for tida framover, er NHO Mat og Drikke.

- Regjeringen undervurderer utfordringene matverdikjeden står overfor når den i så stor grad velter kostnader over på bedriftene. Økt arbeidsgiveravgift og skjerpet formuesskatt gjør vondt verre og vil få konsekvenser for bedrifter og arbeidsplasser, uttalte Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

- Mer utrygg

Høyre-leder Erna Solberg er også særlig kritisk til økte skatter for næringslivet. Hun advarer om at budsjettet kan skape problemer for norske bedrifter.

- I Distrikts-Norge vil mange oppleve at arbeidsplassen deres blir litt mer utrygg, fordi det hentes inn mye penger derfra, og investeringer og nyskapning som skulle til, er lagt på is, sa Høyre-lederen torsdag.

Regjeringens økte skatteavgifter vil gjøre det svært krevende for bedriftene fremover, mener også Virke.

- Dette budsjettet er en aftensang for næringslivet, sa Stian Sigurdsen, direktør for samfunnspåvirkning i Virke.

- Smuler

- Med dette setter regjeringen en stopper for bedriftenes evne til å møte en hard vinter. Det næringslivet trenger nå er en politikk som sikrer investering, vekst og innovasjon i hele landet.

Samtidig legger regjeringen opp til å øke formueskatten som vil ramme de som eier og driver norske bedrifter.

Næringslivet som nå sliter med skyhøye strømpriser trenger hjelp til omstilling. Selv om regjeringen innfører et høyt skattenivå for næringslivet, viderefører de en strømstøtte på kun tre milliarder kroner.

- Her deler de ut smuler med den ene hånden, mens de soper til seg med den andre, tordnet Sigurdsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer