Resesjon:

Advarer om 2023: - Ikke sett liknende

Ordet «resesjon» har blitt hyppig brukt i 2022. Neste år kommer den, ifølge ekspertene.

VENTER NEDGANG: Økonomene spår resesjon for USA neste år. Her New York. Foto: Shutterstock / NTB
VENTER NEDGANG: Økonomene spår resesjon for USA neste år. Her New York. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

2022 har vært preget av krig og trange økonomiske kår for mange. Prisene på mat, drivstoff og strøm har skutt i været, og vinteren er så vidt i gang.

Mange steder i Europa frykter man nå for vinteren når temperaturene faller - og hjem skal varmes opp med en skrantende energiforsyning.

Inflasjonen - altså prisvekst på varer og tjenester over tid - har festet seg dette året. Sentralbanker verden over har satt opp rentene i rekordfart for å få prisøkningene til å stagge.

Det har også fått ekspertene til å snakke om resesjon, som vil si økonomisk nedgang i et land over tid.

Russland havnet i resesjon allerede i november. I sommer hadde USA hatt økonomisk tilbakegang over to kvartaler og var per definisjon i resesjon, selv om dette ble tilbakevist av Det nasjonale byrået for økonomisk forskning (NBER), som har en annen definisjon.

Uenighet om amerikansk resesjon

Det er imidlertid ingen tvil om at resesjonsfrykten er reell blant ekspertene, som tror 2023 blir året hvor nedgangen vil bite seg fast.

- Vanligvis sniker resesjoner seg opp bak oss. Administrerende direktører snakker aldri om det. Nå ser det ut som om de klatrer over hverandre for å si at vi faller inn i en resesjon. Enhver person på TV sier resesjon. Hver økonom sier resesjon. Jeg har aldri sett noe liknende, sier sjeføkonom ved Moody's Analytics, Mark Zandi, til CNBC.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer