Resesjon:

Advarer om 2023: - Ikke sett liknende

Ordet «resesjon» har blitt hyppig brukt i 2022. Neste år kommer den, ifølge ekspertene.

VENTER NEDGANG: Økonomene spår resesjon for USA neste år. Her New York. Foto: Shutterstock / NTB
VENTER NEDGANG: Økonomene spår resesjon for USA neste år. Her New York. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

2022 har vært preget av krig og trange økonomiske kår for mange. Prisene på mat, drivstoff og strøm har skutt i været, og vinteren er så vidt i gang.

Mange steder i Europa frykter man nå for vinteren når temperaturene faller - og hjem skal varmes opp med en skrantende energiforsyning.

Inflasjonen - altså prisvekst på varer og tjenester over tid - har festet seg dette året. Sentralbanker verden over har satt opp rentene i rekordfart for å få prisøkningene til å stagge.

Det har også fått ekspertene til å snakke om resesjon, som vil si økonomisk nedgang i et land over tid.

Russland havnet i resesjon allerede i november. I sommer hadde USA hatt økonomisk tilbakegang over to kvartaler og var per definisjon i resesjon, selv om dette ble tilbakevist av Det nasjonale byrået for økonomisk forskning (NBER), som har en annen definisjon.

Uenighet om amerikansk resesjon

Det er imidlertid ingen tvil om at resesjonsfrykten er reell blant ekspertene, som tror 2023 blir året hvor nedgangen vil bite seg fast.

- Vanligvis sniker resesjoner seg opp bak oss. Administrerende direktører snakker aldri om det. Nå ser det ut som om de klatrer over hverandre for å si at vi faller inn i en resesjon. Enhver person på TV sier resesjon. Hver økonom sier resesjon. Jeg har aldri sett noe liknende, sier sjeføkonom ved Moody's Analytics, Mark Zandi, til CNBC.

TAXFREE: Skatteutvalget ved utvalgsleder Ragnar Torvik la frem sin utredning for finansministeren mandag 19. desember. Video: Regjeringen Vis mer

Han er en av få som tror USA og sentralbanken (Fed) kan unngå en resesjon gjennom å heve rentene akkurat nok til å unngå å mose veksten helt. Nå ligger den amerikanske styringsrenta på 4,5 prosent.

Norges Bank har til sammenlikning satt den på 2,75 prosent.

Spår «klassisk resesjon»

Lille julaften kom det tall fra USA som viste at inflasjonen hadde dempet seg igjen i november, og nå ligger på 5,5 prosent. De fleste sentralbanker, inkludert den norske, har et mål om at inflasjonen skal ligge på to prosent.

Tom Simons, markedsøkonom ved Jefferies, er imidlertid sikker på at resesjonen kommer neste år i USA.

- Det er bare å blåse støv av økonomi-skoleboka. Dette kommer til å være en klassisk resesjon, sier han til CNBC.

Han tror at landet allerede i starten av 2023 vil se en betydelig reduksjon av næringslivets fortjenester, og at det kommer til å føre til at arbeidsledigheten stige.

- Bedriftene kommer til å ta grep for å redusere utgiftene sine. Det første stedet vi kommer til å se kutt, er i ansatte. Det kommer til å skje i midten av neste år, og så ser vi den økonomiske vekst bremse kraftig og inflasjonen vil falle samtidig.

Frykter økonomisk krig

Det er ikke bare i USA man venter resesjon. Prognosesjef i det britiske Senter for økonomi- og næringslivsforskning (CEBR), Kay Daniel Neufeld, mener det er sannsynlig med en global resesjon neste år, som følge av økningen i styringsrentene.

- Kampen mot inflasjon er ikke vunnet ennå. Vi forventer at sentralbankene holder fast i våpnene i 2023, til tross for økonomiske kostnader. Kostnaden av å få inflasjonen ned til mer komfortable nivåer, er en dårligere vekst for flere år framover, sier han ifølge Bloomberg.

Statistisk sentralbyrå presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Vis mer

CEBR advarer også om en økonomisk krig mellom Kina og Vesten. De venter at Kina vil ta over som verdens største økonomi tidligst 2036, og med det overta stafettpinnen fra USA. Det er seks år seinere enn det som tidligere har vært antatt.

Det skyldes landets nullsmittestrategien som har sendt næringslivet utfor et bratt stup.

- Konsekvensene av økonomisk krigføring mellom Kina og Vesten vil være flere ganger mer alvorlig enn vi har sett etter Russlands angrep på Ukraina. Det vil nesten utvilsomt bli en bratt verdensresesjon og en gjenoppblomstring av inflasjonen, mener forskningssenteret.

- Skaden for Kina kommer imidlertid til å bli mange ganger verre. Dette kan like gjerne utslette ethvert forsøk på å lede verdensøkonomien, fortsetter analysen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer