Advarer om boligsjokk: - Vil bite ordentlig

I Sverige og Danmark faller boligprisene til historiske bunnivåer. I Norge er det forbløffende vekst. Nå advarer ekspertene om en tikkende boligbombe.

TROR KURVEN SKAL SNU: I Danmark og Sverige faller boligprisene som en stein. Eksperter utelukker ikke at norske boligpriser står for fall. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TROR KURVEN SKAL SNU: I Danmark og Sverige faller boligprisene som en stein. Eksperter utelukker ikke at norske boligpriser står for fall. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg tror at rentehevingene vil begynne å bite ordentlig utover høsten, sier sjeføkonom i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen.

Nordmenns tro på egen og landets økonomi har aldri vært lavere. Strømprisrekordene faller som korthus. Matvareprisene har skutt i taket. Rentehevingene har kommet på løpende bånd.

Slik Norges Bank vurderer utsiktene og risikobildet, står nordmenn overfor en lang rekke med rentehevinger også framover. Konklusjonen: Mange vil få en strammere økonomi.

Til tross for et skred av advarsler om dystre utsikter, har boligmarkedet paradoksalt nok ikke blitt rammet hittil. Tvert imot.

Utsikter om skrekkfall

Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene steg kraftig i august, med hele 1,9 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,6 prosent.

- Tallene er litt sterkere enn vi hadde forutsett, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, til Børsen.

Oppgangen står i sterk kontrast til utviklingen i våre naboland. I Sverige stuper boligprisene over hele landet - med unntak av Stockholm. Ifølge prisindeksen Valuegard har prisene falt med 2,9 prosent.

Og verre kan det bli. I en fersk prognose fra den svenske banken SEB utelukkes ikke et boligprisfall på så mye som 15-20 prosent det neste året.

- Voldsomt

Situasjonen er ikke noe lysere i Danmark, der boligprisene har falt dramatisk. Ifølge tall fra Boligsiden, falt prisene på villaer og rekkehus med én prosent i juli, mens leilighetsprisene var ned 1,5 prosent.

Justert for normale sesongsvingninger, er dette det største fallet på mer enn ti år, skriver danske TV 2.

- Dette er ganske voldsomme tall for boligmarkedet å være. Prisfall av denne størrelsesorden på én enkelt måned er i utgangspunktet ganske betydelig, slår sjeføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre, fast i rapporten.

TURER: Tidligere russisk president Medvedev truer med å nasjonalisere eiendom, sjeføkonom Kari Due-Andersen tror det vil gå ut over økonomien til vestlige land. Programleder: Steinar Suvatne Vis mer

Norsk joker

- Kan vi oppleve et kraftig og brått fall i boligprisene i Norge?

- Ikke ut ifra det vi vet i øyeblikket, men jokeren er jo hvor høyt renta kommer til å gå. Nå har det vist seg at sentralbanken har hevet rentebanen ved flere anledninger. En annen faktor er hvordan strømutgiftene vil se ut over tid. Det er klart at det kan ta ut mye kjøpekraft og påvirke husholdningene mer enn vi kan forutse nå, fortsetter Lauridsen til Børsen.

Eksperter i Sverige og Danmark peker på galopperende inflasjon og høyere renter som medvirkende årsaker til den voldsomme bremsen.

- Norges Bank varslet betydelig renteoppgang allerede fra mars. Det har derfor vært litt overraskende at prisene har gått så mye opp i Norge, sier Kari Due-Andresen og fortsetter:

- Vi ser at boligprisene faller i andre land. Det er en bevegelse vi burde begynt å se her hjemme. Jeg tror det er naturlig at det kommer en liten korreksjon i det norske markedet utover høsten, som så langt i år har holdt seg overraskende sterkt.

- Vil bite

- Har ikke vi nordmenn tatt innover oss alvoret?

- Det kan ha vært spesielle forhold på tilbudssiden som har bidratt til å holde boligprisene oppe. Jeg tror likevel at rentehevingene begynner å bite ordentlig utover høsten. Det vil også gi utslag i høstboligmarkedet.

Lauridsen istemmer:

- Foreløpig har ikke de noe høyere rentene slått ut i boligmarkedet, og det er i og for seg ikke overraskende sett i lys av at renteøkninger historisk har virket tregere enn rentenedsettelser. På lengre sikt vil renten få effekt, slår han fast.

- Hvordan vurderer du utsiktene for høsten og vinteren?

- Boligprisene faller i praksis nesten alltid i årets siste fire måneder. Det tror vi at kommer til å skje i år også. Det store spørsmålet er om rentene kommer til å presse prisene mer ned enn de vanlige snaue to prosentene. Det er ikke usannsynlig at nedgangen blir sterkere enn dette.

Kan bli dyrt

Due Andresen viser til Norges Banks prognose om et varslet boligprisfall på 1 prosent neste år.

- Det er ganske beskjedent. Det er varslet at styringsrenta skal opp til tre prosent. Da kan man legge til to prosent mer for boliglånsrenta. Dersom styringsrenta skal enda høyere opp, følger boliglånsrenta etter. Det vil gå hardere utover boligmarkedet.

Hun mener mange må stålsette seg for en økning i boliglånsrenta.

- En boliglånsrente på 5 prosent kommer til å merkes. Hvor hardt, er vanskelig å slå fast. Det blir veldig viktig å få med seg hva Norges Bank sier i september om utsiktene for norsk økonomi, inflasjon og renter. Alt dette vil påvirke husholdningenes økonomi framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer