Advarer om boligsjokk: - Vil bite ordentlig

I Sverige og Danmark faller boligprisene til historiske bunnivåer. I Norge er det forbløffende vekst. Nå advarer ekspertene om en tikkende boligbombe.

TROR KURVEN SKAL SNU: I Danmark og Sverige faller boligprisene som en stein. Eksperter utelukker ikke at norske boligpriser står for fall. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TROR KURVEN SKAL SNU: I Danmark og Sverige faller boligprisene som en stein. Eksperter utelukker ikke at norske boligpriser står for fall. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg tror at rentehevingene vil begynne å bite ordentlig utover høsten, sier sjeføkonom i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen.

Nordmenns tro på egen og landets økonomi har aldri vært lavere. Strømprisrekordene faller som korthus. Matvareprisene har skutt i taket. Rentehevingene har kommet på løpende bånd.

Slik Norges Bank vurderer utsiktene og risikobildet, står nordmenn overfor en lang rekke med rentehevinger også framover. Konklusjonen: Mange vil få en strammere økonomi.

Til tross for et skred av advarsler om dystre utsikter, har boligmarkedet paradoksalt nok ikke blitt rammet hittil. Tvert imot.

Utsikter om skrekkfall

Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene steg kraftig i august, med hele 1,9 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,6 prosent.

- Tallene er litt sterkere enn vi hadde forutsett, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, til Børsen.

Oppgangen står i sterk kontrast til utviklingen i våre naboland. I Sverige stuper boligprisene over hele landet - med unntak av Stockholm. Ifølge prisindeksen Valuegard har prisene falt med 2,9 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.