Colombia:

Advarer om datingdødsfelle

Flere turister har blitt dopet ned, ranet og drept på stevnemøter i den kjente byen Medellín. Nå slår amerikanske myndigheter alarm om bruken av datingapper.

TURISTBY: I fjor skal den colombianske byen Medellín ha satt ny besøksrekord. Foto: Eric Nathan / Scanpix / NTB
TURISTBY: I fjor skal den colombianske byen Medellín ha satt ny besøksrekord. Foto: Eric Nathan / Scanpix / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste tre månedene har 8 amerikanere mistet livet under mystiske omstendigheter i den colombianske turistbyen Medellín.

Den amerikanske ambassaden i Bogotá knytter dødsfallene til bruken av datingapper, og hevder at kriminelle nettverk på denne måten har lokket til seg turister for deretter å dope dem ned og rane dem.

Nå advarer de turister mot å bruke datingapper når de er på besøk i landet.

Det skriver BBC.

FÅR OPPMERKSOMHET: En video fra et travelt market i den colombianske byen Medellín sprer seg på sosiale medier. Video: Jampress. Vis mer

Ble brutalt drept

I midten av desember ble den hmong-amerikanske aktivisten og komikeren Tou Ger Xiong (50) funnet drept i et avsidesliggende skogsområde i byen. Kort tid før han dro til Colombia, skal han ha snakket med en kvinne på nettet.

Bare en måned tidligere ble Jeff Hewett funnet «liggende død i en blodpøl» på hotellrommet sitt, skriver venner av ham på nettet. Hewett skal ha vært offer for et ran som gikk galt.

Da han ble funnet, var alle hans personlige verdisaker forsvunnet. Bare noen timer etter drapet skal noen ha forsøkt å gjøre uttak fra bankkontoen hans.

Johny Jerome skal ha blitt drept på sin egen 45-årsdag, mens Philip Mullins døde etter en overdose som følge av å ha blitt dopet ned. Det skriver lokale medier.

Ifølge amerikanske myndigheter skal flere av disse sakene være knyttet til bruken av datingapper. De hevder at ofre har blitt lurt, for så å bli ranet, dopet ned og i verste fall drept.

Spinnvill økning

Bare i løpet av de første 10 månedene av 2023 skal det ha blitt registrert 32 voldelige drap av utenlandske statsborgere i Medellín. Dette er en økning på 40 prosent fra året før.

En talsperson for byens turistkontor bekrefter at flesteparten av ofrene var menn.

Direktebilder fra den ecuadorianske TV-kanalen TC viser at flere maskerte personer tvinger personalet til å sette seg på gulvet. Video: TC. Vis mer

USAs ambassade har nå gått ut med en rekke oppfordringer til turister i området. Dette er blant annet å unngå å legge stevnemøter til private steder som hoteller, og alltid å informere venner, familie eller personale om hvem de er med.

Og dersom man havner i en ranssituasjon, understreker ambassaden viktigheten av ikke å gjøre motstand, da dette kan være livsfarlig.

De oppfordrer samtidig turister som besøker Colombia, til ikke å benytte seg av datingapper under oppholdet.

Satte ny turistrekord

I 2022 besøkte mer enn 1,4 millioner turister byen, noe som var en ny rekord. Om lag én fjerdedel av disse var amerikanske, ifølge offentlig statistikk.

Tallene for 2023 er ventet å være enda høyere.