Amerikansk kjempegjeld:

Advarer om «dødsspiral»

USA har gjeld oppetter pipa, uten utsikter til å snu situasjonen. Det kan ende stygt, ifølge ekspert.

VILL GJELD: Federal Reserve-bygningen i Wahington DC. Foto: Stefani Reynolds / AFP / NTB
VILL GJELD: Federal Reserve-bygningen i Wahington DC. Foto: Stefani Reynolds / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Så lenge Kongressen fortsetter å utvide gjeldstaket, og inngår nye avtaler fordi de er redde for konsekvensene av å gjøre det riktige, så vil du til slutt få en gjeldsspiral. Og en gjeldsspiral er som en dødsspiral.

Slik lyder advarselen fra Nassim Michalas Taleb overfor Bloomberg. Den libanesisk-amerikanske matematikeren er tidligere opsjonshandler og risikoanalytiker, og står bak den anerkjente finansboka «The Black Swan».

Han mener at den amerikanske gjelda er i ferd med å vokse seg så stor at det snart skal et «mirakel» til for å reversere skadene. Han mener løsningen må komme utenfra, dersom USAs gjeld havner i en spiral.

- Det gjør meg ganske pessimistisk med hensyn til hele det politiske systemet i den vestlige verden.

Han er ikke den første som slår alarm.

Den amerikanske gjelda har bikket svimlende 34 billioner dollar, tilsvarende 358 billioner norske kroner, eller 358 000 000 000 000 kroner. Det er mer enn en tredobling siden finanskrisa i 2008.

DYRTID: Etter seks rentehevinger i fjor, så velger Norges Bank å starte året med ei rente liggende på stedet hvil. Vis mer

USA har også den høyeste styringsrenta på 22 år, noe som også betyr at landet betaler mer i gjeldsrenter.

Kongressen har foreløpig ikke godkjent budsjettet for det inneværende året, som startet i oktober. Fristen er satt til 1. mars. Striden går i hovedtrekk ut på at republikanerne vil kutte kraftig i offentlige utgifter for å dempe gjeldspresset, mens demokratene vil verne om velferdsordningene.