Advarer om dramatisk kutt: - Bisart

De store oljeselskapene har ikke tatt innover seg framtidas utfordringer, mener britisk tenketank. Det gjelder også Equinor.

KUTT: Johan Sverdrup-feltet sett fra luften. Britisk tenketank mener det kan ligge enorme utgifter for oljeselskap som fortsetter å investere i fossil energi. Foto: Carina Johansen / NTB
KUTT: Johan Sverdrup-feltet sett fra luften. Britisk tenketank mener det kan ligge enorme utgifter for oljeselskap som fortsetter å investere i fossil energi. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en fersk rapport fra den britiske tankesmia Carbon Tracker advares aksjonærer og eiere av oljeselskaper om at dersom selskapene fortsetter med «business as usual»-investeringer, så risikerer de å kaste bort 1000 milliarder dollar på prosjekter som ikke vil være konkurransedyktige i en lav-karbon verden.

- Veldig eksponert

Skal man nå målet i Parisavtalen, det såkalte 1,5 graders-målet, står alle verdens største oljeselskaper overfor ganske dramatiske produksjonsfall, lyder anslagene til tenketanken.

«Equinor er veldig eksponert, og står overfor et produksjonsfall på 65 prosent», konkluderer de i rapporten «Adapt to Survive».

I rapporten har de sett på hvordan verdens største oljeselskaper har rigget seg for framtida, og de mener de fremdeles har en lang vei å gå.

Selskapene har ikke forstått de «seismiske implikasjonene» som ligger i Det internasjonale energibyråets (IEA) rapport, der man sier at dersom man skal nå 1,5 graders-målet fra Parisavtalen, så trenger man ikke mer olje- og gassproduksjon.

Vi har tilgang på den oljen vi trenger, og vel så det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.