Advarer om dramatisk kutt: - Bisart

De store oljeselskapene har ikke tatt innover seg framtidas utfordringer, mener britisk tenketank. Det gjelder også Equinor.

KUTT: Johan Sverdrup-feltet sett fra luften. Britisk tenketank mener det kan ligge enorme utgifter for oljeselskap som fortsetter å investere i fossil energi. Foto: Carina Johansen / NTB
KUTT: Johan Sverdrup-feltet sett fra luften. Britisk tenketank mener det kan ligge enorme utgifter for oljeselskap som fortsetter å investere i fossil energi. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en fersk rapport fra den britiske tankesmia Carbon Tracker advares aksjonærer og eiere av oljeselskaper om at dersom selskapene fortsetter med «business as usual»-investeringer, så risikerer de å kaste bort 1000 milliarder dollar på prosjekter som ikke vil være konkurransedyktige i en lav-karbon verden.

- Veldig eksponert

Skal man nå målet i Parisavtalen, det såkalte 1,5 graders-målet, står alle verdens største oljeselskaper overfor ganske dramatiske produksjonsfall, lyder anslagene til tenketanken.

«Equinor er veldig eksponert, og står overfor et produksjonsfall på 65 prosent», konkluderer de i rapporten «Adapt to Survive».

I rapporten har de sett på hvordan verdens største oljeselskaper har rigget seg for framtida, og de mener de fremdeles har en lang vei å gå.

Selskapene har ikke forstått de «seismiske implikasjonene» som ligger i Det internasjonale energibyråets (IEA) rapport, der man sier at dersom man skal nå 1,5 graders-målet fra Parisavtalen, så trenger man ikke mer olje- og gassproduksjon.

Vi har tilgang på den oljen vi trenger, og vel så det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer