Advarer om dramatisk kutt: - Bisart

De store oljeselskapene har ikke tatt innover seg framtidas utfordringer, mener britisk tenketank. Det gjelder også Equinor.

KUTT: Johan Sverdrup-feltet sett fra luften. Britisk tenketank mener det kan ligge enorme utgifter for oljeselskap som fortsetter å investere i fossil energi. Foto: Carina Johansen / NTB
KUTT: Johan Sverdrup-feltet sett fra luften. Britisk tenketank mener det kan ligge enorme utgifter for oljeselskap som fortsetter å investere i fossil energi. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en fersk rapport fra den britiske tankesmia Carbon Tracker advares aksjonærer og eiere av oljeselskaper om at dersom selskapene fortsetter med «business as usual»-investeringer, så risikerer de å kaste bort 1000 milliarder dollar på prosjekter som ikke vil være konkurransedyktige i en lav-karbon verden.

- Veldig eksponert

Skal man nå målet i Parisavtalen, det såkalte 1,5 graders-målet, står alle verdens største oljeselskaper overfor ganske dramatiske produksjonsfall, lyder anslagene til tenketanken.

«Equinor er veldig eksponert, og står overfor et produksjonsfall på 65 prosent», konkluderer de i rapporten «Adapt to Survive».

I rapporten har de sett på hvordan verdens største oljeselskaper har rigget seg for framtida, og de mener de fremdeles har en lang vei å gå.

Selskapene har ikke forstått de «seismiske implikasjonene» som ligger i Det internasjonale energibyråets (IEA) rapport, der man sier at dersom man skal nå 1,5 graders-målet fra Parisavtalen, så trenger man ikke mer olje- og gassproduksjon.

Vi har tilgang på den oljen vi trenger, og vel så det.

- Ønsker forandring

Karbon Tracker har tatt for seg tre scenarioer: 1,5 graders-målet, som innebærer å være klimanøytrale i 2050, 1,65 grader, som betyr klimanøytral i 2070, eller det som kalles STEPS, en business as usual-modell, som er 2,7 grader. Spesielt for de to første målene har kuttene som må til store konsekvenser.

- Det er veldig vanskelig å se for seg at 1,5 gradersmålet er kompatibelt med mer oljeleting. Det finnes langt mer olje og gass enn nødvendig i en 1,5 gradersverden, sier Axel Dalman, analytiker i Carbon Tracker og en av forfatterne bak rapporten, til Børsen.

Karbon Trackers utgangspunkt er å se på det rent økonomiske ved det. For dersom man ønsker å ta 1,5 graders-målet på alvor, så følger det en rekke implikasjoner.

- Jeg tror, i alle fall når vi ser på de europeiske selskapene, så skal vi gi dem honnør og tro på at de vil forandre seg. Det er åpenbart at de forstår problemet. Det virker imidlertid ikke som de forstår hvor raskt de må forandre seg etter dette for å klare seg, sier Dalman.

Informasjonsdirektør i Equinor, Sissel Rinde, har fått presentert de utdragene fra rapporten Børsen omtaler. Hun forteller at Equinor allerede i juni la fram en strategi for en raskere omstilling for å bli et ledende selskap i det grønne skiftet.

Deres ambisjon er å redusere netto karbonintensitet med 40 prosent innen 2035, og klimanøytralitet innen 2050.

- Innen 2030 forventer vi at mer enn halvparten av våre årlige bruttoinvesteringer vil være innen fornybar energi og lavkarbonløsninger, og fram til da forventer vi å investere godt over 400 milliarder kroner på dette. Det er en betydelig omstilling for selskapet, sier Rinde til Børsen.

- Bisart

Forfatterne bak rapporten uttrykker uansett skepsis til at oljeselskapene planlegger å lete etter mer olje i en verden der det er et uttrykt ønske om å nå målene i Parisavtalen.

«I juni sikret Equinor, Shell, Vår Energi og OMV alle seg sin andel i Barentshavet. Dette området er ekstremt uprøvd, og, som vi har vist tidligere, arktiske prosjekter er noen av de minst motstandsdyktige i vår modellering. Disse avgjørelsene sår tvil om hvor alvorlig selskapene tar sine langsiktige utslippsmål, også dem med strenge delmål», heter det i rapporten.

Rapporten viser her til den såkalte 25. konsesjonsrunde i sommer. Der ble sju selskaper tilbudt fire utvinningstillatelser fordelt på én i Norskehavet og tre i Barentshavet.

De nummererte konsesjonsrundene utforsker umodne deler av sokkelen, hvor det er knyttet usikkerhet til eventuelle funn, men der det er mulig å gjøre store funn.

For Dalman går ikke regnestykket opp når en del av de store europeiske oljeselskapene sier at de skal få ned utslippene.

- Det er bisart å stille seg bak utslippskutt og samtidig lete etter ny olje og gass, spesielt i områder som Barentshavet. Det er veldig uprøvde områder. Der vet man ikke om man kan finne olje som er billig å ta opp. Og det er eneste grunnen til å gjøre dette, det er å finne noe som er billigere enn det man allerede har, sier Dalman, og fortsetter.

- Dette er med på å erodere troverdighet - at de fremdeles leter når de stiller seg bak kutt.

Halvering av produksjon

Rinde i Equinor sier at olje og gass over tid vil spille en mindre rolle i Equinors aktivitet. De forventer at produksjonen vil være under 50 prosent av dagens nivå i 2050.

Regjeringens perspektivmelding legger til grunn at produksjonen fra norsk sokkel vil falle inntil 65 prosent innen 2050.

- Alle nye feltutbygginger må være robuste mot lavere global etterspørsel og markedspriser. For eksempel vil nye prosjekter som kommer i produksjon innen 2030 ha en gjennomsnittlig balansepris på 35 dollar per fat og en tilbakebetalingstid på 2,5 år, i tillegg til å være produsert med lave utslipp, sier Rinde.

Balanseprisen er den gjennomsnittlige oljeprisen et oljefelt må få for å dekke alle framtidige kostnader og gi en gitt avkastning, mens tilbakebetalingstida er den tiden det tar før alle kostnadene ved et prosjekt er tjent inn.

Kostnadsspørsmål

Fra den norske oljebransjens side blir det ofte vist til at den norske utvinningsprosessen er mye mer miljøvennlig enn mange andre steder. Det igjen gjør at om Norge slutter med olje og gassutvinning, så vil andre, mer forurensende, utvinnere gjøre det. Noe som altså vil gi høyere utslipp.

- Det hører jeg ofte. Det er ikke bare Norge som sier de har en fordel mot andre land og produsenter. Canada sier de har verdens beste menneskerettigheter, og derfor skal det produseres kanadisk olje. I USA sier man at man har «molecules of freedom» og derfor skal de produsere olje, sier Dalman.

Analytikeren sier at det alltid finnes argumenter for hvorfor det enkelte lands olje er kvalitativt bedre enn den som tas opp andre steder.

- Men sånn som vi ser på dette spørsmålet så ser vi på kostnader. Hvor er det billigst å utvinne olje? Jeg tror at om etterspørselen etter olje og gass faller raskt, noe den må gjøre, så er det der det er dyrest som kommer til å forsvinne ut først. Og der har ikke nødvendigvis Equinor noe stort overtak. Det må de erkjenne, sier Dalman.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer