Advarer om elbilsjokk med ny regjering

De tre partiene som forbereder ny regjering er enige om moms på de dyreste elbilene. Nå kan opptil en tredjedel få prissmell på nye elbiler, mener Venstre.

DYRERE: Ap, Sp og SV ønsker alle moms på de dyreste elbilene. Audun Lysbakken (SV) , Jonas Gahr Støre ( Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under sonderingene på Hurdalsjøen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DYRERE: Ap, Sp og SV ønsker alle moms på de dyreste elbilene. Audun Lysbakken (SV) , Jonas Gahr Støre ( Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under sonderingene på Hurdalsjøen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HURDALSJØEN (Dagbladet): Partilederne i de tre rødgrønne partiene satt fredag i lange sonderinger for å finne grunnlag for et regjeringssamarbeid. Det endte imidlertid uten løsning, og de fortsetter mandag.

Torsdag ettermiddag kunne Dagbladet fortelle at de var i gang med å avklare problemsakene, der ikke minst Senterpartiet og SV står lengst unna hverandre. Blant dem rager olje, klima og rovdyr høyest.

Men det finnes også saker der de er nærmest rørende enige. Ap, SP, og SV vil alle innføre moms for de dyreste elbilene, de som koster over 600.000 kroner.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere uttalt til Dagbladet at de vil gå for å innføre moms på elbiler hvis partiet kommer til makten.

- Det skal være billige elbiler for å kjøre langt for deg og familien, men skal du kjøpe en luksus-elbil, må du ta noe av regningen selv, sa Støre da han besøkte Utøya i august.

- Svekker klimapolitikken

Venstre-profil og tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen mener de rødgrønne vil ødelegge for en norsk klimasuksess.

- De går løs på et av de effektive klimatiltakene vi har i Norge. Ingen andre land som er i nærheten av å oppnå det vi gjør, sier Elvestuen til Dagbladet.

- De svekker klimapolitikken, i en situasjon der vi trenger å forsterke den. Hvordan skal de få opp tempoet på å kutte utslipp når de begynner her?, spør venstrepolitikeren retorisk.

Nylig kom tall fra NAF som viser at 90 prosent av alle nybiler i Norge nå er elbiler. Elvestuen er bekymret for konsekvensene hvis det innføres moms på dem.

- Effekten av å sette inn avgifter er det blir solgt flere bensin- og dieselbiler. Omstillingen vil gå seinere mener Elvestuen som peker på det tverrpolitiske målet om at alle nybiler skal være utslippsfrie i 2025.

Ifølge Norsk elbilforening faller de fleste elbiler over 600.000 kroner inn i kategorien «stor SUV». Denne kategorien utgjør rundt en tredjedel av alle nybiler. Riktignok koster en del av dem under summen som vil utløse moms.

- Snill og begrenset

Støres partikollega i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Espen Barth Eide, svarer på angrepet fra Elvestuen. Han understreker at momsen bare vil gjelde den delen av prisen som overstiger 600.000 kroner.

- De aller fleste skjønner at før eller siden må man fase inn en eller annen form for avgift. Dette er en veldig snill og begrenset moms. Du skal ganske høyt opp i pris for at du begynner å merke dette, sier Barth Eide til Dagbladet.

- Er det en luksusskatt?

- Jeg tror den appellerer til rettferdighetssansen hos ganske mange. Du kan få en fullspekket Porsche Taycan momsfritt, mens folk betaler moms på sykler, bleier og melk.

- Ikke luksusskatt

Leder for samfunnskontakt og kommunikasjon i Norsk elbilforening, Unni Berge, mener det er for tidlig å innføre elbilmoms nå, og vil først sikre høyere avgifter på utslippsbiler.

Hun avviser også at momsen er en luksusskatt.

- Dette er gjerne biler med lang rekkevidde, stor plass, hengerfeste og firehjulstrekk. Det er misvisende å kalle dette luksus. Dette er biler som passer for barnefamilier og i Distrikts-Norge. Det er viktig å tilby elbiler til alle typer folk, sier Berge.

Ap, Sp og SV satt altså fredag fortsatt i sonderinger som skal besvare spørsmålet om det er grunnlag for å gå videre i regjeringsforhandlinger.

En av sakene det er stor strid om er videre oljeleting. Fellesforbundets leder Jørn Eggum har til Dagbladet hevdet at SV «ikke har greie på oljepolitikk». Torsdag avviste Støre påstanden.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer