Advarer om feriepenger: - Skremmende

Denne måneden suser feriepengene inn på konto over det ganske land, men i år forventer inkassobyrå at de vil brukes annerledes enn tidligere.

FERIEPENGER: Mange vil nok bruke feriepengene på en tur til utlandet, for eksempel til Kreta. Foto: Halvard Alvik / NTB
FERIEPENGER: Mange vil nok bruke feriepengene på en tur til utlandet, for eksempel til Kreta. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

Sommervarmen har for alvor meldt seg i deler av landet den siste uka, og omtrent samtidig begynner feriepengene å komme inn på konto i det ganske land.

De kommer trolig svært etterlengtet for mange, i det som etter hvert har blitt et svært krevende år for privatøkonomien til Ola og Kari Nordmann.

Ferie på kreditt

Tallenes tale forteller også sitt tydelige språk. Den samlede, usikrede forbruksgjelden økte i mai med 2,4 milliarder kroner - fra 154 milliarder til 156,4 milliarder.

Sammenlikner vi med mai i fjor er oppgangen på 5,2 milliarder kroner.

- Til tross for svekket krone og høye kostnader for husholdningene ser det ser ut til at mange har bestilt seg ferietur til sommeren, og betalt med kredittkort. Vi får håpe de har økonomi til å betale fakturaene i tide så de unngår betalingsproblemer som følge av feriekostnader, sa daglig leder i Gjeldsregisteret, Egil Årrestad, da tallene ble presentert i starten av juni.

Med en inflasjon på 6,7 prosent og en styringsrente som er skrudd opp fra 0,75 til 3,25 prosent på ett år er det ikke rart om det merkes på husholdningsbudsjettene.

Fra april til mai steg også matvareprisene 2,4 prosent, noe som er den høyeste månedsendringen SSB noen gang har mål.

Advarer: - Skremmende

Det gjør at bærekraftsansvarlig i Fair Group, Trine Teigland, mener at mange norske husholdninger nå frykter hvordan sommeren blir.

- Privatøkonomien til folk flest er hardt presset, sier Teigland til Børsen.

For det er ikke bare forbruksgjelden som øker - det gjør også antallet inkassosaker. Dem har det blitt 40 prosent flere av.

- Mange får ikke endene til å møtes og vi tror at husholdningene vil bruke feriepengene for sommeren 2023 annerledes enn vanlig, sier Teigland.

For feriepengene representerer for mange det aller største innskuddet på konto i løpet av et år. Historisk har trenden også vært slik at folk har brukt mye av feriepengene på å betale ned gjeld.

Teigland frykter at det ikke blir sånn i år, men at den skyhøye prisveksten gjør at husholdningene må dekke løpende kostnader og regninger, i stedet for å nedbetale gjeld.

- Tidligere år har vist at forbrukerne bruker feriepengene som et viktige virkemiddel for å nedbetale gjeld. I år frykter vi at den kloke trenden blir kraftig endret, fordi kostnadsnivået blant husholdningene er så høyt, sier Teigland.

- Mange finansierer ferien på kreditt og kortsiktige lån, men mange har rett og slett ikke råd. Det kan få skremmende konsekvenser utover høsten.

- Ikke et godt tegn

Da blir det fort mindre penger for nordmenn å bruke, noe som heller ikke tegner bra for økonomien. Spesielt ikke for norske bedrifter som allerede står i en svært krevende situasjon.

Ifølge Teigland er det 50 prosent flere inkassosaker mot bedrifter nå enn for et år siden - altså hakket verre enn økningen på 40 prosent blant forbrukerne.

- Økningen i inkassosaker er ikke et godt tegn for en god økonomi, sier Teigland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer