Advarer om feriepenger: - Skremmende

Denne måneden suser feriepengene inn på konto over det ganske land, men i år forventer inkassobyrå at de vil brukes annerledes enn tidligere.

FERIEPENGER: Mange vil nok bruke feriepengene på en tur til utlandet, for eksempel til Kreta. Foto: Halvard Alvik / NTB
FERIEPENGER: Mange vil nok bruke feriepengene på en tur til utlandet, for eksempel til Kreta. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

Sommervarmen har for alvor meldt seg i deler av landet den siste uka, og omtrent samtidig begynner feriepengene å komme inn på konto i det ganske land.

De kommer trolig svært etterlengtet for mange, i det som etter hvert har blitt et svært krevende år for privatøkonomien til Ola og Kari Nordmann.

Ferie på kreditt

Tallenes tale forteller også sitt tydelige språk. Den samlede, usikrede forbruksgjelden økte i mai med 2,4 milliarder kroner - fra 154 milliarder til 156,4 milliarder.

Sammenlikner vi med mai i fjor er oppgangen på 5,2 milliarder kroner.

- Til tross for svekket krone og høye kostnader for husholdningene ser det ser ut til at mange har bestilt seg ferietur til sommeren, og betalt med kredittkort. Vi får håpe de har økonomi til å betale fakturaene i tide så de unngår betalingsproblemer som følge av feriekostnader, sa daglig leder i Gjeldsregisteret, Egil Årrestad, da tallene ble presentert i starten av juni.

Med en inflasjon på 6,7 prosent og en styringsrente som er skrudd opp fra 0,75 til 3,25 prosent på ett år er det ikke rart om det merkes på husholdningsbudsjettene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.