Streik i Storbritannia:

Advarer om julekrise

Grensepolitiet i Storbritannia varsler streik midt i jula.

FRYKTER KAOS: Med streik på flyplassene kan det bli krise for mange som skal hjem til jul. Foto: Splashnews / NTB
FRYKTER KAOS: Med streik på flyplassene kan det bli krise for mange som skal hjem til jul. Foto: Splashnews / NTB Vis mer
Publisert

Grensepolitiet på britiske flyplasser varsler streik mellom 23. og 26. desember, samt nyttårshelga fra 28. til 31. desember. Det er grensepolitiet som sjekker passet til reisende på vei inn i landet.

- Dette er en krise. Vi har prøvd i månedsvis å forhandle med regjeringen, og vi har blitt ignorert, sier fagforeningsleder Mark Serwotka til Sky News.

Flyplassene Birmingham, Cardiff, Gatwick, Glasgow, Heathrow, Port of Newhaven og Manchester vil bli rammet. Streiken kommer på toppen av jernbanestreiken som har foregått de siste dagene i Storbritannia. Også lærere og ambulansearbeidere streiker for bedre lønn og vilkår.

- Hopper over måltider

Grensepolitiet krever en 10 prosents lønnsøkning, bedre arbeidssikkerhet og ingen kutt i permitteringsvilkår.

Serwotka hevder at 40 000 av medlemmene i fagforeningen må ty til matbanker.

- Den offentlige sektor har ikke noe annet valg enn å ta industrielle handlinger fordi medlemmene våre nå hopper over måltider og ikke har mulighet til å varme opp hjemmene sine på grunn av fattigdommen de lever i, sier han.

SULTESTREIKET: En gruppe misfornøyde Tesla-kunder fra Norge gjennomførte en sultestreik i protest mot problemer de hevder de opplever med bilene - nå har de fått internasjonal oppmerksomhet. Video: KameraOne, ONS 2022, NRK. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Totalt skal 86 prosent av deres 100 000 medlemmer har stemt for streik.

Juleplanene kan ryke

Fagforeningen varsler også en opptrapping av streiken på nyåret dersom regjeringen ikke setter seg ved forhandlingsbordet, og viser til at også arbeidere ved immigrasjonskontoret, og ved Port of Dover er villige til å gå ut i streik.

Det budskapet tas dårlig imot av immigrasjonsminister Robert Jenrick.

- Det er utilbørlig og vil ødelegge planene til tusenvis av familier og næringsliv over hele landet, sier han.

- Selv om vi jobber tett med alle havner og flyplasser i Storbritannia, og har robuste planer på plass for å minimere eventuelle forsinkelser hvis streiken finner sted, må passasjerer forberede seg på at planene deres blir veldig endret, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer