Luftfart

Advarer om kommende katastrofe

Toppsjefene i store amerikanske flyselskaper advarer om enn potensielt «katastrofal» krise i luftfarten når de amerikanske telefonselskapene AT&T og Verizon innfører 5G-nett onsdag.

TRØBBEL: Amerikansk luftfart kan få svære problemer når 5G innføres onsdag. Foto: NTB
TRØBBEL: Amerikansk luftfart kan få svære problemer når 5G innføres onsdag. Foto: NTB Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Flyselskapene advarer om at omleggingen til 5G potensielt kan sette et betydelig antall fly på bakken, melder Reuters.

- Dersom våre store hovedflyplasser ikke blir klarert til flygninger, vil det store flertallet av reisende i praksis bli satt på bakken, skriver toppsjefene i American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines og flere andre selskaper i brevet til amerikanske myndigheter.

Federal Aviation Administration (FAA) har advart om at 5G kan påvirke sensitive instrumenter i fly. 5G-nett bruker såkalte C-band-frekvenser som er nær de flyene bruker til å måle høyde. Flyselskapene sier at teknologien kan påvirke instrumentene og utgjøre en alvorlig sikkerhetstrussel. Verizon og AT&T påpeker på sin side at flybransjen har hat årevis på å oppgradere utstyret som kan bli påvirket, skriver New York Times.

Enorme problemer

- Dette betyr at på en dag som gårsdagen, ville mer enn 1100 flygninger og 100000 passasjerer opplevd kanselleringer, omveier og forsinkelser. Det haster med å handle, advarer flyselskapene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer