Strømpriser:

Advarer om ny krise

- Vinteren kommer til å bli helt krise for mange, advarer Sofie Marhaug (Rødt). Hun anklager regjeringen for å være «tafatte» og frykter vi har stø kurs mot nok en strømkrise når gradestokken kryper.

REFSER REGJERINGEN: Sofie Marhaug (Rødt) mener regjeringen er tafatte i sin energimelding. Nå frykter hun vi går nok en vinter i møte med skyhøye strømpriser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
REFSER REGJERINGEN: Sofie Marhaug (Rødt) mener regjeringen er tafatte i sin energimelding. Nå frykter hun vi går nok en vinter i møte med skyhøye strømpriser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Én vinter går kanskje, men to? spør Sofie Marhaug (Rødt).

Denne uka skal Stortinget behandle regjeringens tilleggsmelding til energimeldingen. Det høres kanskje kjedelig ut, men Marhaug advarer om at konsekvensene er alt annet.

Hun mener regjeringens «tafatte» holdning og manglende tiltak, gjør en ting ganske sikkert: Vi har stø kurs mot nok en vinter med ekstreme strømpriser.

- Vinteren kommer til å bli helt krise for mange, advarer hun.

Skal utredes

- Det haster å få ned strømprisene før vinteren kommer. Regjeringen tar ingen grep for å få ned strømprisene i energimeldingen! sier Marhaug.

Hun legger ikke skjul på at hun er skuffet.

I energimeldingen blir det nemlig ikke avklart hvilke langsiktige løsninger som kan bli aktuelle for å styrke den politiske styringen med strømprisene i Norge.

Saksordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) understreket etter behandlingen i Stortinget at det ikke fins noen «quick fix» på strømpriskrisen Norge har opplevd i år.

I komitéinnstillingen varslet SV og de to regjeringspartiene likevel at både makspris og et såkalt toprissystem for strøm skal utredes. Det samme skal opprettelsen av et statlig organ som kan kjøpe inn kraft og selge videre til forbrukerne.

- Alle tiltak for å regulere markedet – som makspris eller toprissystem – lar vente på seg. Regjeringen har en «vent og se»-strategi som straffer husholdninger, småindustri og næringsliv. Tenk på alle de som kommer til å slite økonomisk, advarer Marhaug.

- En skam!

Bergenseren anklager regjeringen for å være «mer katolske enn paven» i sin tro på markedskreftene.

- Det er oppsiktsvekkende at en sosialdemokratisk regjering ikke vil føre sosialdemokratisk politikk, og motsetter seg ethvert forsøk på regulering, sier Marhaug til Dagbladet Børsen.

Hun mener vi nå står i fare for å måtte rasjonere kraften, fordi magasinene i Sør-Norge har blitt tappet så kraftig for å selges til høystbydende.

Børsen har tidligere skrevet om Bonsvatn i Hjartdal kommune i Telemark, hvor den lave vannstanden har skapt kraftige reaksjoner og bekymring.

- Og likevel nekter regjeringen å gjøre noe med krafteksporten. Resultatet er høye priser og dårlig forsyningssikkerhet. Det er en skam!

«For enkle løsninger»

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) skriver i en e-post til Børsen at Arbeiderpartiet «heldigvis har bedre kjennskap til sosialdemokratisk ideologi enn Marhaug».

«Kombinasjonen av stat og marked har tjent oss godt i mange tiår, og vi kan ikke kaste om på det systemet etter et kriseår. Marhaug ser til og med ut til å mene at vi bør gjøre dette uten noen form for konsekvensvurdering. Sånn styrer vi ikke et land», skriver Aasland.

Han mener Marhaug sterkt forenkler årsakene til høye strømprisene, noe som resulterer i at «det hun mener er løsninger blir for enkle».

«I verste fall kan det forverre situasjonen. I motsetning til henne er jeg opptatt av at vi ikke innfører tiltak som gjør en allerede vanskelig kraftsituasjon mer krevende. Det er verken vi eller norske strømbrukere tjent med», sier Aasland.

Ministeren understreker at vi går gjennom en periode med stor usikkerhet, noe som gjør det desto viktigere å føre en ansvarlig energi- og kraftpolitikk.

«Når strømprisene fyker i været så skal familier føle seg trygge på at regjeringen stiller opp for dem, og for at naturressursene våre forvaltes på en sånn måte at vi har god energisikkerhet også inn i neste vinter», slår Aasland fast.

Han legger til at regjeringen kontinuerlig jobber med problemstillingen.

«Vi skal evaluere erfaringene etter vinteren for løsninger på kort sikt, og har satt ned en energikommisjon som blir viktig for løsninger på lengre sikt», skriver Aasland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer