Advarer om «økonomisk armageddon»

Også i år vil amerikansk politikk trolig preges av en av de store stridstemaene de siste åra - gjeldstaket. Nå advarer økonomer kraftig.

MØRKE SKYER: Det kan bli svært turbulent når den amerikanske Kongressen en eller annen gang i løpet av året må bli enige om å heve gjeldstaket. Økonomer frykter det verste. Foto: AP Photo / Susan Walsh / NTB
MØRKE SKYER: Det kan bli svært turbulent når den amerikanske Kongressen en eller annen gang i løpet av året må bli enige om å heve gjeldstaket. Økonomer frykter det verste. Foto: AP Photo / Susan Walsh / NTB Vis mer
Publisert

«Å ikke overholde forpliktelsene amerikanske myndigheter har påtatt seg, vil forårsake ubotelig skade på den amerikanske økonomien, levebrødet til alle amerikanere og den globale økonomiske stabiliteten».

Slik lød advarselen fra USAs finansminister Janet Yellen i et brev til Kongressen nylig.

«Økonomisk armageddon»

Gjeldstaket er grensa for hvor mye USA kan låne for å finansiere statsbudsjettet. Den har vært gjenstand for mange intense politiske sverdslag gjennom åra, og har flere ganger blitt brukt som pressmiddel i politiske hestehandler.

Dersom gjeldstaket ikke heves når gjelda nærmer seg grensa, vil USA raskt måtte misligholde sin gjeld. Konsekvensene av det er dramatiske, og Mark Zandi, sjeføkonom i Moody's Analytics, har tidligere omtalt det som «økonomisk armageddon».

Og nå brenner det altså et blått lys igjen. Det kan blir svært utfordrende for de folkevalgte å bli enige om å heve gjeldstaket. Lite illustrerte utfordringene amerikansk politikk kan stå overfor det neste året som det kaotiske valget av den nye lederen i Representantenes hus.

Etter de to første rundene tenkte kanskje Kevin McCarthy, Republikanernes kandidat, at alle gode ting er tre. Den gang ei. Hele 15 avstemningsrunder måtte til før han fikk nok stemmer, på tross av at republikanerne har flertall i Representantenes hus. En gruppe på 20 utbrytere i det republikanske partiet blokkerte for et flertall i de 14 første rundene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer