Det hvite hus:

Advarer om økonomisk katastrofe

Det hvite hus holder ikke tilbake i en tirsdagstirade mot republikanerne.

UT MOT REPUBLIKANERNE: Det hvite hus, her representert ved president Joe Biden, er ikke nødige mot opposisjonen tirsdag. Foto: Manuel Balce Cenata / AP / NTB
UT MOT REPUBLIKANERNE: Det hvite hus, her representert ved president Joe Biden, er ikke nødige mot opposisjonen tirsdag. Foto: Manuel Balce Cenata / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag er Ian Sams, talsperson for Det hvite hus, ute og slenger med leppa mot republikanerne. Det skjer i forbindelse med kontroversen rundt hemmeligstemplede dokumenter som angivelig skal ha blitt uforsvarlig oppbevart.

- Republikanere holder på med politiske stunt rundt de hemmeligstemplede dokumentene, sier Sams, ifølge Reuters.

Han kommer også med en advarsel i forbindelse med gjeldstaket Kongressen nå skal vurdere.

«Økonomisk katastrofe»

USA er igjen i ferd med å nå gjeldstaket, grensa for hvor mye USA kan låne for å finansiere statsbudsjettet.

Dersom taket ikke heves når gjelda nærmer seg grensa, må USA misligholde sin gjeld, noe som vil gi dramatiske konsekvenser. Mark Zandi, sjeføkonom i Moody's Analytics, har tidligere omtalt det som «økonomisk armageddon».

Nå kommer altså også Det hvite hus med en advarsel i samme leia. Republikanerne har kommet med en plan om å betale noe av gjelda når den forfaller, men ikke alt.

- Dette er ikke en plan, det er en oppskrift på økonomisk katastrofe, som truer den globale økonomien, sier talsperson Karine Jean-Pierre til Reuters.

Tidligere i dag skrev CNN at det ser ut som om Det hvite hus endrer strategi for å buktes med kritikken etter avsløringen om de hemmeligstemplede dokumentene.

- Risikoen kunne ikke vært høyere for presidenten mens han strever med å få et grep om situasjonen, skriver CNN og referer til at kontroversen tilsynelatende har druknet nyheter som ellers ville vært positive for den sittende presidenten.

Statistisk sentralbyrå presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Vis mer

Omstride dokumenter

Dokumentene som også omtales under pressebrifen, ble funnet i en garasje og på et kontor i Bidens hjem i Delaware.

Dokumentene skal ha vært brakt dit etter at han gikk av som visepresident i 2017, og før han ble valgt til president.

Funnene er blitt sammenliknet med tidligere president Donald Trumps dokumentskandale, som ekspresidenten er under etterforskning av FBI for.

Juridiske eksperter har imidlertid pekt på forskjeller mellom de to tilfellene. Blant annet at Bidens advokater skal ha lovet å samarbeide om granskningen og leverte tilbake det relativt lille antallet dokumenter umiddelbart.

Til sammenlikning nektet Trump å returnere dokumentene han var i besittelse av og ble som konsekvens raidet av FBI, som fant over 13 000 dokumenter på eiendommen, hvorav 100 var hemmeligstemplet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer