Verdensøkonomien:

Advarer om skrekkscenario: - Global kollaps

Prisveksten har skutt til himmels verden over. Nå frykter en amerikansk hedgefondkjempe at verdensøkonomien styrer rett mot en hyperinflasjon.

MØRKE UTSIKTER: Den amerikanske hedgefondkjempen Elliot føyer seg inn i rekka av økonomiske aktører som slår alarm om verdensøkonomien. Fondet mener man bør stålsette seg for en hyperinflasjon. Foto: NTB
MØRKE UTSIKTER: Den amerikanske hedgefondkjempen Elliot føyer seg inn i rekka av økonomiske aktører som slår alarm om verdensøkonomien. Fondet mener man bør stålsette seg for en hyperinflasjon. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Verden er på vei mot hyperinflasjon, som kan føre til global samfunnskollaps og sivile eller internasjonale stridigheter, lyder den kraftige advarselen fra hedgefondet Elliot.

Det siste året har «alt» blitt dyrere. Sentralbanker verden over forsøker desperat å temme inflasjonsmonsteret med kraftige rentehevinger. Inntil videre er inflasjonen likevel langt over målet i de fleste land.

En rekke sentrale aktører i økonomien er bredt enige om at prisveksten vil holde seg høy også framover. Det USA-baserte hedgefondet Elliot, med milliardærinvestor Paul Singer i spissen, går enda lenger i sine forventninger.

- Ikke sett alt

I et brev til kundene advarer fondet nå om risikoen for en potensielt lammende hyperinflasjon, ifølge Financial Times. Grovt forklart betyr det at inflasjonen regelrett spinner ut av kontroll, med en kraftig stigning i prisutviklingen på varer og tjenester på kort tid.

Hedgefondet utelukker ikke at «ekstraordinære» forhold kan føre til den verste finanskrisen siden andre verdenskrig.

Elliott understreker videre at verdensøkonomien allerede står i en «ekstremt» utfordrende situasjon - og at det kan bli verre.

Hedgefondkjempen, som er et av verdens største og mest innflytelsesrike, viser til historiebøkene. Deriblant finanskrisen i 2008 - som fikk alvorlige ringvirkninger for den globale økonomien.

- Investorer skal ikke tro at de har sett alt, lyder den klare beskjeden.

- Det verste i vente

Frykten for en alvorlig økonomisk smell er overbærende i mange land. Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) er blant dem som også har varslet mørke skyer i horisonten.

- Det er en risiko og reell fare for en verdensomspennende resesjon neste år, advarte Verdensbanken-sjef David Malpass i oktober, ifølge Reuters.

IMF-økonomen Pierre-Olivier Gourinchas advarte også om at farten vil avta i alle de tre største økonomiene i verden - altså USA, EU og Kina.

- Vi har det verste i vente, og for mange mennesker vil 2023 føles som en resesjon, het det i rapporten.

NORGE, NAIVE?: Dagbladet ble med statsminister Jonas Gahr Støre ut på plattform Sleipner utenfor Stavanger. Reporter: Marie Røssland. Video: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Største hopp på 33 år

Torsdag klinket sentralbankene i både USA og Storbritannia til med nye rentehevinger. Bank of England tråkket kraftig til og økte styringsrenta med 0,75 prosentpoeng til 3 prosent. Det er den største økningen på 33 år.

Sentralbanken advarte samtidig om at Storbritannia kan stå overfor en smertefull periode. Det i form av den dypeste resesjonen som noen gang er registrert siden statistikken ble opprettet for over 60 år siden.

Ifølge sentralbanken kan Storbritannia være i ferd med å gå inn i to «veldig utfordrende» år, og utelukker ikke et langvarig tilbakeslag i økonomien. Ett scenario er at arbeidsledigheten nesten dobles innen 2025, ifølge sentralbanken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer