Verdensøkonomien:

Advarer om skrekkscenario: - Global kollaps

Prisveksten har skutt til himmels verden over. Nå frykter en amerikansk hedgefondkjempe at verdensøkonomien styrer rett mot en hyperinflasjon.

MØRKE UTSIKTER: Den amerikanske hedgefondkjempen Elliot føyer seg inn i rekka av økonomiske aktører som slår alarm om verdensøkonomien. Fondet mener man bør stålsette seg for en hyperinflasjon. Foto: NTB
MØRKE UTSIKTER: Den amerikanske hedgefondkjempen Elliot føyer seg inn i rekka av økonomiske aktører som slår alarm om verdensøkonomien. Fondet mener man bør stålsette seg for en hyperinflasjon. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Verden er på vei mot hyperinflasjon, som kan føre til global samfunnskollaps og sivile eller internasjonale stridigheter, lyder den kraftige advarselen fra hedgefondet Elliot.

Det siste året har «alt» blitt dyrere. Sentralbanker verden over forsøker desperat å temme inflasjonsmonsteret med kraftige rentehevinger. Inntil videre er inflasjonen likevel langt over målet i de fleste land.

En rekke sentrale aktører i økonomien er bredt enige om at prisveksten vil holde seg høy også framover. Det USA-baserte hedgefondet Elliot, med milliardærinvestor Paul Singer i spissen, går enda lenger i sine forventninger.

- Ikke sett alt

I et brev til kundene advarer fondet nå om risikoen for en potensielt lammende hyperinflasjon, ifølge Financial Times. Grovt forklart betyr det at inflasjonen regelrett spinner ut av kontroll, med en kraftig stigning i prisutviklingen på varer og tjenester på kort tid.

Hedgefondet utelukker ikke at «ekstraordinære» forhold kan føre til den verste finanskrisen siden andre verdenskrig.

Elliott understreker videre at verdensøkonomien allerede står i en «ekstremt» utfordrende situasjon - og at det kan bli verre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer