Advarer om vin-mangel: - Ekstremt

- Dette er et resultat av ugunstige klimatiske forhold.

DESPERAT GREP: Vinprodusenter i Frankrike, Spania og Italia har lagt bak seg et marerittår. For å avverge frost over natta har blant andre franske bønder tent tusenvis av lys i nærheten av vinstokkene sine. Foto: Jeff Pachoud / AFP / NTB
DESPERAT GREP: Vinprodusenter i Frankrike, Spania og Italia har lagt bak seg et marerittår. For å avverge frost over natta har blant andre franske bønder tent tusenvis av lys i nærheten av vinstokkene sine. Foto: Jeff Pachoud / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Vinprodusenter i verdens mest prestisjetunge vinregioner har stått i en alvorlig krise i 2021.

Ekstremvær og en uvanlig kald vinter har sørget for et av de verste produksjonsårene noensinne. Nå advarer International Organisation of Vine and Wine (OIV) om at det kan oppstå vin-mangel.

I en fersk rapport slår organisasjonen alarm om en solid nedgang i den totale produksjonen.

- Vinproduksjonen i 2021 kan anses som ekstremt lav, og bare litt over den historisk lave produksjonen i 2017. Årets forventede volum ser ut til å ha falt med 4 prosent sammenliknet med 2020 og er 7 prosent lavere enn gjennomsnittet de siste 20 åra, skriver OIV.

- Negativt scenario

Hardest rammet er vinbøndene i ettertraktede regioner som Spania, Italia og Frankrike. USA og Russland har på sin side hatt et oppsving, med en vekst på henholdsvis 6 og 2 prosent sammenliknet med 2020.

Russlands produksjon er imidlertid 2 prosent lavere enn gjennomsnittet de siste fem åra.

- Dette er et resultat av ugunstige klimatiske forhold, som har rammet særlig de store vinproduserende landene i Europa. Den sørlige halvkule og USA ser ut til å være unntaket i dette generelle negative scenarioet, noe som kan bidra til å balansere volumfallet i EU, påpeker OIV.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer