Advarer om vin-mangel: - Ekstremt

- Dette er et resultat av ugunstige klimatiske forhold.

DESPERAT GREP: Vinprodusenter i Frankrike, Spania og Italia har lagt bak seg et marerittår. For å avverge frost over natta har blant andre franske bønder tent tusenvis av lys i nærheten av vinstokkene sine. Foto: Jeff Pachoud / AFP / NTB
DESPERAT GREP: Vinprodusenter i Frankrike, Spania og Italia har lagt bak seg et marerittår. For å avverge frost over natta har blant andre franske bønder tent tusenvis av lys i nærheten av vinstokkene sine. Foto: Jeff Pachoud / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Vinprodusenter i verdens mest prestisjetunge vinregioner har stått i en alvorlig krise i 2021.

Ekstremvær og en uvanlig kald vinter har sørget for et av de verste produksjonsårene noensinne. Nå advarer International Organisation of Vine and Wine (OIV) om at det kan oppstå vin-mangel.

I en fersk rapport slår organisasjonen alarm om en solid nedgang i den totale produksjonen.

- Vinproduksjonen i 2021 kan anses som ekstremt lav, og bare litt over den historisk lave produksjonen i 2017. Årets forventede volum ser ut til å ha falt med 4 prosent sammenliknet med 2020 og er 7 prosent lavere enn gjennomsnittet de siste 20 åra, skriver OIV.

- Negativt scenario

Hardest rammet er vinbøndene i ettertraktede regioner som Spania, Italia og Frankrike. USA og Russland har på sin side hatt et oppsving, med en vekst på henholdsvis 6 og 2 prosent sammenliknet med 2020.

Russlands produksjon er imidlertid 2 prosent lavere enn gjennomsnittet de siste fem åra.

- Dette er et resultat av ugunstige klimatiske forhold, som har rammet særlig de store vinproduserende landene i Europa. Den sørlige halvkule og USA ser ut til å være unntaket i dette generelle negative scenarioet, noe som kan bidra til å balansere volumfallet i EU, påpeker OIV.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.