Advarer om vin-mangel: - Ekstremt

- Dette er et resultat av ugunstige klimatiske forhold.

DESPERAT GREP: Vinprodusenter i Frankrike, Spania og Italia har lagt bak seg et marerittår. For å avverge frost over natta har blant andre franske bønder tent tusenvis av lys i nærheten av vinstokkene sine. Foto: Jeff Pachoud / AFP / NTB
DESPERAT GREP: Vinprodusenter i Frankrike, Spania og Italia har lagt bak seg et marerittår. For å avverge frost over natta har blant andre franske bønder tent tusenvis av lys i nærheten av vinstokkene sine. Foto: Jeff Pachoud / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Vinprodusenter i verdens mest prestisjetunge vinregioner har stått i en alvorlig krise i 2021.

Ekstremvær og en uvanlig kald vinter har sørget for et av de verste produksjonsårene noensinne. Nå advarer International Organisation of Vine and Wine (OIV) om at det kan oppstå vin-mangel.

I en fersk rapport slår organisasjonen alarm om en solid nedgang i den totale produksjonen.

- Vinproduksjonen i 2021 kan anses som ekstremt lav, og bare litt over den historisk lave produksjonen i 2017. Årets forventede volum ser ut til å ha falt med 4 prosent sammenliknet med 2020 og er 7 prosent lavere enn gjennomsnittet de siste 20 åra, skriver OIV.

- Negativt scenario

Hardest rammet er vinbøndene i ettertraktede regioner som Spania, Italia og Frankrike. USA og Russland har på sin side hatt et oppsving, med en vekst på henholdsvis 6 og 2 prosent sammenliknet med 2020.

Russlands produksjon er imidlertid 2 prosent lavere enn gjennomsnittet de siste fem åra.

TØMT: Uværet fortsetter å herje i Tyskland. I Wassenberg ble byen plutselig forvandlet til en «spøkelsesby» natt til fredag. REPORTER: Jeanette Nyhammer Vik. VIDEO: Maja Walberg Klev Vis mer

- Dette er et resultat av ugunstige klimatiske forhold, som har rammet særlig de store vinproduserende landene i Europa. Den sørlige halvkule og USA ser ut til å være unntaket i dette generelle negative scenarioet, noe som kan bidra til å balansere volumfallet i EU, påpeker OIV.

Samlet sett for Italia, Spania og Frankrike har 22 millioner hektoliter, eller 2,2 milliarder liter vin, falt bort i 2021. Det er særlig vårfrost som har stått for ødelagte vinranker mange steder.

Kan få utslag i Norge

Hvorvidt produksjonsfallet vil påvirke utvalget for nordmenn, er foreløpig vanskelig å si. Vinmonopolet kan imidlertid ikke utelukke at situasjonen kan skape uheldige konsekvenser for forbrukerne.

- For noen produkter, som det kanskje produseres lite av i utgangspunktet, så kan det jo selvfølgelig ha utslag på prisen. Men om du for eksempel foretrekker vin fra italienske regionen Piemonte, så er det flere hundre å velge mellom. Da er det begrenset hvor mye prisene kan gå opp, sier kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl, til Børsen.

Han understreker likevel:

- Nå lages det jo vin i store deler av verden, og det har i alle år vært slik at det er dårlig vær og en dårlig vinhøst i en eller annen region. Klimaendringene bidrar til mer ekstremvær, mer varme, flom, hagl og vårfrost, noe som gjør det mer krevende å dyrke vin. Men så er det andre regioner og områder som kan ha gode værnyheter. Vi sitter ikke med informasjon om at klimaendringene i seg selv og på kort sikt vil gi økte priser.

- En endring

Været og produksjonsvolumene er også langt fra det eneste som bestemmer hylleprisen på ditt lokale Vinmonopol.

- Vin selges og kjøpes i internasjonal valuta. Valutakursene vil trolig ha større betydning for prisen på vin i Norge enn klimaendringer.

Nordahl legger til at klimaendringene har flere utslag for produksjon av vin.

- Den nordlige grensen for vinproduksjon kryper stadig nordover. Det betyr rødvin fra Tyskland og musserende fra England, for eksempel. Foreløpig ikke i veldig store volumer, men det er en endring. Hva dette summeres opp til i framtida skal jeg ikke komme med noen spådom på, men på kort sikt er det altså ikke noen signaler om verken tomme hyller eller prishopp som følge av værforholdene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer