Corona:

Advarer Oslo-folk

Onsdag kom gladmeldingen til varehandelen i Oslo om at de igjen kan få åpne dørene. Men helsebyråd Robert Steen advarer mot et shopping-bonanza.

ÅPNER OPP: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, presenterte onsdag 5. mai lettelser og starten på fast to av gjenåpningen av hovedstaden. Video: NTB Vis mer
Publisert

Onsdag kom byrådsleder Raymond Johansen (Ap) med en gladmelding til store deler av hovedstadens næringsliv: Butikker og kjøpesenter kan igjen åpne opp, om enn med strenge smittevernregler.

Det er utvilsomt en etterlengtet melding for en bransje som i stor grad har vært nedstengt siden 23. januar.

Men helsebyråd Robert Steen advarer om at en valfarting til byens butikker kan få konsekvenser for den videre gjenåpninga av Oslo.

- Kan være for mye

- Etterlengtet og høyst nødvendig, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel, om gjenåpninga.

Hun viser til at mange tusen ansatte innen varehandel i Oslo har vært uten jobb og over 3000 bedrifter har vært nedstengt i lang tid.

Men for helsebyråden kommer ikke gjenåpninga helt uten bekymring.

ADVARER: Helsebyråd Robert Steen advarer Oslofolk om å unngå et shoppingbonanza når butikkene nå åpner etter å ha vært stengt i månedsvis. Foto: Terje Bendiksby / NTB
ADVARER: Helsebyråd Robert Steen advarer Oslofolk om å unngå et shoppingbonanza når butikkene nå åpner etter å ha vært stengt i månedsvis. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Vi vet ikke hva som skjer her. Det kan være at de åpningene vi annonserte i dag blir for mye og at man får utbrudd, sier Steen til Børsen.

Han trekker blant annet fra at man vet at det finnes et indisk mutert virus der ute, som man fortsatt ikke har kjennskap til de potensielle konsekvensene av.

- Det er en del usikkerhet, men det vi har av informasjon og data i dag, tilsier at det er godt nok til at vi kan gjøre disse gjenåpningene. Men det er en balansegang og dessverre er det ikke et regneark som kan slå klart fast hva som er det riktige å gjøre, sier helsebyråden.

Dersom den positive utviklingen fortsetter, kan også serveringssteder og liknede begynne å forberede seg på en gjenåpning om to uker, annonserte Johansen under pressekonferansen.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Advarer mot frislipp

Men før den tid må man se an konsekvensene av den gjenåpningen som nå gjøres.

Steen understreker at Oslos befolkning har vært «ekstremt flinke» til å følge råd, anbefalinger og forskrifter gjennom pandemien. Han tror derfor at innbyggerne kommer til å forholde seg til de strenge smitteverntiltakene som kommer med åpningen av butikker.

Men for sikkerhets skyld kommer han med en aldri så liten advarsel om at innbyggernes oppførsel spiller inn på den videre gjenåpningsplanen.

- Må dere se at vi oppfører oss før dere tør å si om man kan gå videre med gjenåpninga?

- Ja. Hvis vi når ser et frislipp av et shoppingbonanza på kjøpesenter og i butikker, som innebærer stappfullt av folk som hoster på hverandre, så må vi gå tilbake. Det er jeg ganske sikker på. For vi har fortsatt såpass mange smittede i denne byen, at man kan bli smittet når som helst og hvor som helst. Det kommer til å vedvare en stund, advarer Steen.

- En videre gjenåpning 20. mai vil være helt avhengig av hvordan dette går, avslutter Steen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer